13. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvad lavede du 11. september 2021? Hvad lavede paven?

Så blev det mandag, og 20-årsdagen for terrorangrebene på tvillingetårnene i New York City er vel overstået. Det var meget stort og fyldte også utrolig meget på Facebook. Det var, som om mange mennesker i 20 år havde gået og puttet med, hvad de helt præcist lavede d. 11. september 2001, og nu fandtes der […]

Kære læser

Disneys lumske redningskrans

Når katten er ude, spiller musene på bordet. Vi er ikke helt sikre på, om analogien holder, men noget kunne tyde på, Disney nu alligevel er blevet trætte af at spille højt spil. Musegiganten har ellers nydt godt af coronakrisens betydning for biograferne. Man har, i grove træk, fået fred og ro til at booste […]

Det bedste vi har set

Skyggeboksning  

Skyggeboksning  

Mens USA 12 timer efter terrorangrebene den 11. september 2001 kastede sig ud i en diffus kamp mod terror, havde al-Qaedas sikkerhedschef skitseret en avanceret 15-års plan over, hvad der skulle ske i kølvandet på angrebene. Det overraskende er ikke bare, hvor godt planen har holdt, men også at den har formået at spille på Vestens to akilleshæle: utålmodigheden og den evige tendens til at undervurdere modstandernes strategiske kunnen. Resultatet blev skyggeboksning, og dem vi endte med at ramme, var os selv. Fænomenalt essay af Jakob Sheikh i Frihedsbrevet.

Skyggeboksning pt. 2

Skyggeboksning pt. 2

Den 29. august dræbte det amerikanske militær tre voksne og syv børn i Kabul under et droneangreb. Målet var en facilitator for Islamisk Stat, fortæller en general senere. Men intet tyder på, at 43-årige Zemari Ahmadi, der blev udpeget som en “trussel“, havde noget med IS at gøre. Tværtimod arbejde han for en californisk NGO, og så var han hovedforsørgeren for hele sin udvidede familie. Hvordan kunne det gå så galt? The New York Times har rekonstrueret Ahmadis dag op til angrebet og går USA’s beviser efter i sømmene. Det lader til, Ahmadis største forbrydelse var at køre i en hvid Toyota – ligesom den IS-facilitator, der dagen efter lykkedes med sit angreb, gjorde.

Statsmandsagtige Scholz

Statsmandsagtige Scholz

Alle siger, at socialdemokraten Olaf Scholz vandt kanslerkandidatdebatten, der blev transmitteret på tysk tv søndag aften. Det gjorde han også. Nogle siger det bare bedre end andre. Her er Politico Europes glimrende analyse. Mon ikke Scholz også vinder valget?

Spisesedlen

Tyfon rammer Taiwan og har kurs mod Shanghai. Tyfonen Chantu har søndag forårsaget op til 130 mm regn og vindstød på op til 198 km/t i store dele af Taiwan. Mandag formiddag nærmer tyfonen sig Kina, og selvom den på vejen har mistet vindintensitet, forventes kraftigt vejr. Provinsen Zhejiang nær Shanghai har derfor aflyst fly- og togafgange og lukket flere skoler.

Nordkorea tester langdistancemissiler. Som en del af en testøvelse i weekenden har Nordkorea affyret krydsermissiler, der fløj 1.500 km. Det oplyser det statslige nyhedsbureau KCNA søndag. Affyringen udgør en “trussel mod landets naboer og det internationale samfund”, lyder kritikken fra USA, der er i fortsat konflikt med Nordkorea om afviklingen af landets atomprogram.

Skovbrande hærger Spanien og Californien. Over 2.000 mennesker har forladt deres hjem, efter en skovbrand onsdag brød ud i byen Estepona i den sydlige spanske region Andalusien. Siden er yderligere seks byer og landsbyer evakueret. Også staten Californien i USA er fortsat ramt af skovbrandene fra august, som præsident Joe Biden søndag erklærer som en ”katastrofe”.

Danmark sender 240 mio. kr. til Afghanistan. Bidraget kommer i anledning af en FN-konference i Genève i Schweiz, der mandag skal sætte fokus på den alvorlige humanitære situation i Afghanistan og nabolandene. ”Det er hjerteskærende at følge udviklingen”, skriver udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Sygeplejersker fortsætter protester.Herlev og på Lolland har sygeplejersker mandag morgen nedlagt arbejdet i en time. ”Formålet er at vise regeringen, at vi er sure og vrede over et regeringsindgreb, som ikke løser problemerne”, lyder det i Politiken. Arbejdsnedlæggelserne kommer på trods af sidste uges dom fra Arbejdsretten, der påbød sygeplejerskerne at gå på arbejde igen.

Et sidste ord

Verden er et forfærdeligt sted. Heldigvis hjælper det at synge om det.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12