14. december 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Erkendelsens døre

Forestil dig, du sidder i en båd på en flod, med mandarintræer og marmeladeskyer. Nogen kalder på dig, du svarer ret langsomt. En pige med kalejdoskopøjne. Gule og grønne cellofanblomster knejser over dit hoved. Du leder efter pigen med solen i øjnene. Og hun er væk. Ja, og for den opmærksomme Beatles-kender kommer så omkvædet, […]

Kære læser

Til lykke og i hundene, Tove!

Arbejderforfatteren og korsetdigteren Tove Ditlevsen, som har tilbragt årtier i et kurvemøbel i et falmet sommerhus forvist fra litteraturhistoriens seriøse hylder, ville være fyldt 100 år i dag, 14. december 2017. Og det virker som et passende tidspunkt at fylde så rundt, nu hvor Tove-feberen efterhånden har været over os noget tid, og de fleste fungerende mennesker ligesom Tove har indset, at man ikke kommer særligt langt med lykke.

Det bedste vi har set

14. december

En behjertet sjæl har tidligere i år lagt adskillige afsnit af DR2’s hedengangne succesprogram Den 11. time ud på YouTube. Her er det den feterede amerikanske filminstruktør David Lynch, som er Mikael Bertelsens gæst. Lynch, hvis mangeårige dyrkelse af transcendental meditation er velkendt, var i Danmark for at besøge Højskolen for Bevidsthedsudvikling i Rørvig, og desværre var det ligesom højskolen, der ‘ejede’ ham, mens han var her, og de krævede, at han udelukkende talte om meditation. Hvad værre var: Højskoleforstander Ole Blenkov insisterede på at være med i udsendelsen, også selv om det var åbenlyst for enhver, at han var en dybt uinteressant personage i forhold til Lynch. Men Blenkov var hverken til at hugge eller stikke i, da rammerne for interviewet skulle forhandles på plads. Bertelsen fik imidlertid den idé, at han under udsendelsen ville prøve at ‘slukke for’ Blenkov ved at bede ham vise seerne, hvordan transcendental meditation virker i praksis. Blenkov hoppede på limpinden, faldt ind i sit eget Blenkov-univers og forholdt sig totalt passivt i næsten 20 minutter, mens kameraerne rullede. Spol evt. frem til cirka 06:00. Det er genialt tv, når man kender historien bag, og den er vist ikke blevet fortalt før.

Spisesedlen

Mindst 9.000 Rohingyaer døde mellem august og september. Det viser en ny rapport fra Læger uden Grænser. Rapporten er baseret på interviews med de overlevende flygtninge og giver et overblik over situationen i den første måned af det, der af FN er blevet kaldt en ‘etnisk udrensning’ i Myanmar. Ud af de 9.000 døde er mindst 6.700 døde som et resultat af vold, herunder mindst 730 børn under fem år.

Kalundborg Kommune lækker mere end 50.000 personfølsomme oplysninger. De mange tusinde filer indeholder informationer om borgeres CPR-numre, lønforhold samt koder til kommunens it-systemer. En af filerne indeholder flere tusinde navne på borgere i Kalundborg Kommune, der modtager kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp. Lækket skyldes en sikkerhedsbrist i it-systemet.

Hvert fjerde barn vil ikke bruge skolens toiletter. Det konkluderer en ny undersøgelse lavet blandt 20.000 skolebørn på 330 forskellige skoler i Danmark. Her svarer halvdelen af de adspurgte, at de finder skoletoiletterne ulækre. Ifølge Søren Rittig, der er professor og overlæge på Børn og Unge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital, kan den manglende brug af toiletterne resultere i en større risiko for inkontinens hos børnene.

Bombeangreb på politiskole i Somalia dræber mindst 17. Angrebet, der blev udløst af en selvmordsbomber forklædt som politibetjent, har yderligere såret 20 personer. Den ekstremistiske islamistgruppe al-Shabaab har allerede taget skylden for angrebet på Kahiye Police Academy.

Disney vil angribe Netflix ved at opkøbe stort Hollywood-selskab. Det drejer sig om selskabet 21st Century Fox, som Walt Disney Co. har i sinde at købe en stor bid af. Opkøbet er ifølge Quartz et klart forsøg på at konkurrere med streamingtjenesten Netflix. Det er i forvejen annonceret, at Disney lancerer sin egen streamingtjeneste og derfor ikke længere vil have indhold liggende på Netflix.

Et sidste ord

Der var som bekendt en stor premiere i går, hvor alle raske drenge og piger hoppede i Stormtrooper-dragten eller trak Yoda-ørene ned over hovedet og med tændte lyssværd drog i biografen. Vi har endnu ikke set den, men vi glæder os – særligt efter denne række afsløringer. Spoiler Alert!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12