14. december 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Frem med fængselsfantasierne

Statens Museum for Kunst (SMK) har nu ramt tidsånden meget godt med udstillingen “Piranesi – syner og sandhed“. Her tænker vi dog ikke så meget på præsentationen af Giovanni Battista Piranesis (1720-1778) mange raderinger af Roms antikke arkitektur, men på kunstnerens Carceri-serie, på dansk kaldet Fængselsfantasier. Med en præcis og dyster streg optegner Piranesi det […]

Kære læser

Støjbergs spin gjorde straffen værre

Kan du fastholde din uskyld, når 25 ud af 26 dommere har sendt dig i fængsel? I princippet ja. For selvom den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (UFG) nu ubetinget skal 60 dage bag tremmer for ulovligt at have beordret adskillelsen af unge asylpar – en dom, der næsten ikke kan blive mere alvorlig […]

Det bedste vi har set

Af magt er du kommet

Af magt er du kommet

Hvis du (på hobbyplan) interesserer dig for magt og magteliter, har du måske været inde og snuse rundt på Foreningen for Elite- og Magtstudiers website magtelite.dk. Foreningens formand, lektor i sociologi på CBS Christoph Houman Ellersgaard, er medforfatter til flere bøger om emnet, og så er han gæst i den seneste udgave af podcasten Samfundsord på Den2Radio. På billedet stiger toiletpapirmagnaten Fritz Schur ud af en bil med våde dæk.

Carlsen sætter maskinerne på plads

Carlsen sætter maskinerne på plads

Det norske skakgeni Magnus Carlsen – kan man andet end knuselske ham? I denne podcast fra The Guardian hører vi om, hvordan topskak er blevet mere og mere ublodig: “Topspillere studerer og husker ganske enkelt de ‘perfekte’ træk (udpeget af computere), hvilket medfører en spillestil, der som oftest ender i remis.“ Men så stillede Carlsen op ved verdensmesterskabet i Dubai og fuckede den udvikling op. Meget spændende.

+ Tjek lige denne vidunderlige video på 4 minutter og 40 sekunder om dengang, Carlsen som 13-årig spillede uafgjort med verdensmesteren Kasparov.

Du altforbølgende

Du altforbølgende

Katsushika Hokusais (1760-1849) træsnit Den store bølge ud for Kanagawa må være et af verdens kendteste billeder. Nu er der en fyr, som har bygget det i 3D med 50.000 Lego-klodser. Se lige videoen, hvor man ser ham bygge bølgen!

Spisesedlen

Inger Støjberg idømt 60 dages ubetinget fængsel. Inger Støjberg blev mandag kendt skyldig i forsætlig overtrædelse af ministeransvarsloven, bekendtgjorde rigsretsformanden, højesteretspræsident Thomas Rørdam. Kun én ud af rigsrettens 26 dommere stemte for en frifindelse til Støjberg. “Jeg tager min straf, og det gør jeg uden at bøje nakken,“ udtalte en overrasket Støjberg. Dommen kan ikke ankes.

Norge indfører hårde restriktioner for at inddæmme coronasmitten. Det fortalte statsminister Jonas Gahr Støre på et pressemøde mandag, som han indledte med ordene “Nu er det alvor.“ Der indføres bl.a. et komplet udskænkningsforbud, vidtrækkende mundbindspåbud og krav om at alle, der kan, skal arbejde hjemme. Tiltagene kommer efter Norge den seneste tid har set den kraftigste smittespredning i Europa.

Komité anbefaler retsforfølgelse af Trumps stabschef. Den tidligere stabschef, Mark Meadows, bør retsforfølges for at udvise foragt for retten. Det er en enig komité, nedsat af Repræsentanternes Hus, blevet enige om, efter Meadows har nægtet at udlevere centrale dokumenter og vidne om forløbet omkring stormløbet på den amerikanske Kongres i januar 2021. Tirsdag skal det samlede Repræsentanternes Hus stemme om en eventuel retsforfølgelse.

Amazons arbejdspladssikkerhed efterforskes. Efter en tornado fredag ramte Kentucky, er Amazon kommet i myndighedernes søgelys over medarbejdersikkerheden på deres varelagre. Tornadoen ramte nemlig et lager, som kollapsede og dræbte seks mennesker. En føderal undersøgelse af sikkerheden er nu igangsat, men Amazon afviser kritikken.

Brud på EU’s sanktioner udløser millionbøder og fængselsdom. Selskaberne Dan-Bunkering og Bunker Holding er tirsdag blevet idømt bøder på hhv. 30 og fire mio. kroner. Det sker, efter Retten i Odense har kendt dem skyldige i at have solgt 172.000 tons jetbrændstof til det russiske militær, som fragtede brændstoffet til Syrien. Det var i strid med et EU-forbud. Administrerende direktør i Bunker Holding og bestyrelsesformand for Dan-Bunkering, Keld R. Demant, idømmes desuden fire måneders betinget fængsel og selskabernes fortjeneste på 15,6 mio. kr. konfiskeres.

Et sidste ord

Dejligt at se lidt sammenhold i den kriminelle underverden.

Solidariteten lever, og det gør Føljeton også! Vi ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12