14. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et pinligt optrin

Der er noget absurd ved at sidde og have en lille smule ondt af verdens rigeste mand. Eller måske er det mærkelige, at det er svært at finde ud af, om man reelt har ondt af ham, når man nu også fryder sig ved synet. Som den amerikanske digter Walt Whitman skrev: “I contain multitudes.“ […]

Kære læser

Little Simz viser vejen

For nylig kom et medlem af Føljetons redaktion med et interessant spørgsmål: Hvem skal man lytte til, hvis man gerne vil høre noget god hiphop à la Kanye West, men ikke er meget for at dyrke mesteren himself, efter han er sprunget ud som nynazist? Udover hele diskussionen om, hvordan Ye overhovedet skal tackles – […]

Det bedste vi har set

Vikar for robotten

“Jeg var et menneske, der lod, som om jeg var en computer, der lod, som om den var et menneske,“ skriver Laura Preston i The Guardian om sin tid som vikar for botten Brenda. Brendas opgave var at besvare spørgsmål om ejendomme til leje. Og selvom personen, der ansatte Preston, beskrev Brenda som en “sofistikeret samtalepartner“, havde robotten brug for et hold bestående af 60 veluddannede digtere, forfattere og litterater, der kunne tage over, når den kom til kort.

Forskere på frontlinjen

Den ukrainske befolkning greb til våben, da Rusland invaderede landet den 24. februar. Også akademikerne måtte skifte bøgerne ud med projektiler. Akademikerbladet har talt med to af forskerne på frontlinjen: En historiker, der fortæller om forholdet mellem Ukraine og Rusland, der ikke står i de russiske historiebøger, hans bataljon er vokset op med, samt en it-specialist, der bruger sin tekniske viden i kampens hede.

Den katolske kirkes genopstandelse

I Europa er antallet af katolske præster og deltagere i den ugentlige messe faldet, og i USA identificerer mere end en tredjedel af de personer, der er opvokset og opdraget som katolikker, sig ikke længere med troen. Men katolicismen er alligevel langt fra at uddø. I stedet er den på bedste Darwin-manér ved at tilpasse sig til en ny verden. Paven messer om klimaforandringer, og katolicismens lange arme kan nu nå hele vejen ind i den amerikanske højesteret. The Atlantic fortæller den stædige tros overlevelsesberetning.

Spisesedlen

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne går i regering. Tirsdag aften meddelte kongelig undersøger Mette Frederiksen (S), at de tre partier efter knap seks ugers forhandlinger er blevet enige om et regeringssamarbejde. Det nye ministerhold vil blive præsenteret på et pressemøde torsdag, mens partierne allerede i dag kl. 12 (efter Føljetons deadline) vil fremlægge regeringsgrundlaget.

Kyjiv ramt af nye eksplosioner. Onsdag morgen har der været eksplosioner i den centrale Sjevtjenkivskyj-bydel i den ukrainske hovedstad. Det bekræfter Kyjivs borgmester, Vitalij Klitsjko. Meldingen kommer efter guvernør Oleksij Kuleba kunne berette, at luftforsvaret har arbejdet på at nedskyde mål i luften. Ifølge Klitsjko har det ukrainske missilforsvarssystem nedskudt 10 iranskproducerede droner.

Danske Bank skal betale milliardbeløb i hvidvasksag. I en selskabsmeddelelse oplyser banken, at den både har lavet en aftale med det amerikanske justitsministerium, den amerikanske børsmyndighed og dansk politis National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). Sammenlagt er der indgået forlig for omkring 15,3 mia. kr. Danske Bank har samtidig indrømmet at have medvirket til svindel af amerikanske banker mellem 2008 og 2016.

Joe Biden underskriver ny ægteskabslov. Tirsdag underskrev den amerikanske præsident den såkaldte Respect for Marriage Act, der bl.a. har til formål at beskytte ægteskaber mellem to personer af samme køn. Loven sletter officielt den 0mdiskuterede Defense of Marriage Act fra 1996, der tidligere definerede ægteskab som en pagt mellem en mand og en kvinde.

Meta sagsøgt for at sprede had i Etiopien. Ifølge søgsmålet var Facebooks algoritme medvirkende til, at had og vold gik viralt under borgerkrigen i landet. Derfor kræves en erstatning på to mia. dollars, der skal gå til ofrene samt til ændringer i platformens algoritme. Bag anklagerne står bl.a. pårørende til de dræbte, der er støttet af kampagnegruppen Foxlove.

Et sidste ord

Takket være Jakob Ellemann-Jensen (V) forstår vi altså ikke længere, hvad ordene “aldrig“ og “ultimativ“ betyder.

Så nej, man skal aldrig sige aldrig, men Føljeton vender ultimativt tilbage i morgen. Vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12