14. februar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det er Prinsen, der er død

“Jeg følte, at man betragtede mig som et menneske uden værdi” Prins Henrik, Ritzaus Bureau – 19/05/1994 Kongehuset er et prisme og et spejl for den danske familie. Et lidt underligt spejl godt nok, hvor man i et af verdens mest lige og frie lande, uden selv at være skyld i det, kan blive født […]

Kære læser

Billeder fra en kongelig tilværelse

Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, Hans Kongelige Højhed Prins Henrik af Danmark, er død. 83 år og med sjælen fuld af gode minder og maven fuld af fransk rødvin. Han blev født i Talence, Gironde, Frankrig og døde på Fredensborg Slot. Den flamboyante prins var kulturelt begavet, han var elegant og stilfuld, og således har han altid været garant for gode billeder og glade stunder. Vi bringer her et potpourri.

Det bedste vi har set

90’ernes socialdemokratiske guder må dø

90’ernes socialdemokratiske guder må dø

90’er-generationens socialdemokrater har skullet tage nogle livtag med deres ungdoms gudebilleder. Mange af dem er i dag omstyrtet. Ulighed og uretfærdighed skulle tilbage i kernen af det socialdemokratiske projekt, skriver den tidligere socialdemokratiske spindoctor Kasper Fogh i et nostalgisk tilbageblik og et lidt mere utydeligt, men håbefuldt fremtidskig for Socialdemokraterne.

#Youtoo Haneke?

#YouToo Haneke?

I går skrev vil lidt om de ældre herre, der havde svært ved at navigere i en samfundsorden, hvor #MeToo-bølgen har ændret på nogle magtstrukturer. Det er den østrigske mesterinstruktør Michael Haneke med på. Han er kendt som en skarp kritiker af den patriarkalske samfundsorden, men han bryder sig bestemt ikke om #MeToo-bevægelsen. Han mener, at den fører til en heksejagt, der hører hjemme i middelalderen. Jøsses. Velkommen i debatten, Haneke.

Det er på tide at pille de store fra hinanden

Det er på tide at pille de store fra hinanden

Fire enkeltstående firmaer definerer og dominerer vores liv i en grad, der ikke kan findes historisk fortilfælde for, forklarer Scott Galloway i Esquire i denne måned. Google er vores hjerne, Facebook vores hjerte, Amazon vores forbrug og Apple er sex. Og det værste er ikke, at de ikke betaler skat, udrydder arbejdspladser og har milliardoverskud, som meget få får glæde af – det værste er, at der ingen konkurrenter er. Vores eneste mulighed er at tvangsopbryde giganterne som et værn mod monopol, mener Galloway. Oprørende artikel med virkelig underbyggede argumenter. 

Sort som en panter

Sort som en panter

Indrømmet, vi er ikke så sorte, at det gør noget, her på stedet, men derfor (eller måske netop derfor) kan man jo godt gå og glæde sig lidt til filmen om Black Panther, der får premiere i aften. Nej, det er ikke dem med handskerne og de knyttede næver, men den sorte superhelt, der blev skabt i midten af 60’erne, og som nu har fået sig en solid makeover, som de amerikanske anmeldere er helt i svime over. I sidste uge fik vi allerede soundtracket fra Kendrick Lamar (sammen med bl.a. The Weeknd og SZA), og hvis vi bare kommer i nærheden af det, skal vores forventninger nok indfries. ‘Black power’ råber vi på redaktionen, inden vi tager vores middelklassefamilier med os på vinterferie i Jylland.

Ungdommen er tabt

Ungdommen er tabt

”Teenager sover over sig, glemmer jakke, siger fuck på landsdækkende tv og vinder OL-guld på samme dag”. Det er en faktisk rubrik fra i går, hvor amerikanske Red Gerard vandt guld i snowboarding (slopestyle). Den er god, fordi den indeholder alt det, vi elsker og hader ved ungdommen nu til dags. Men hvis du nu mere er til rendyrket foruroligende undren over ungdommen, så brug et par minutter på en af tidens mest populære instagrammere her – han har fået et navn på at spise hotsauce ud af sin bong. Man mister sgu troen på sig selv og menneskeheden på én gang.

Spisesedlen

Israelsk politi anbefaler at tiltale premierminister for korruption. Efter en 14 måneder lang efterforskning af den israelske leder, Benjamin Netanyahu, har de israelske myndigheder anbefalet anklagemyndigheden at rejse tiltale mod premierministeren for bestikkelse og korruption. Netanyahu erklærer sig uskyldig og vil fortsætte som premierminister.

Danmark havde i 2017 en vækst på to procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Efter Danmark som det eneste land i Europa oplevede en negativ vækst i tredje kvartal, endte fjerde kvartal med en vækst på 0,9 procent af BNP, og dermed har dansk økonomi overordnet haft et fint 2017 med en vækst på 2,0 procent.

Lederen af de tyske socialdemokrater trækker sig. Lederen af SPD, Martin Schulz, har for nylig landet en aftale med kansler Angela Merkel om at indgå i en stor kristendemokratisk-socialdemokratisk regering, hvilket har skabt splittelse i partiet. Det har nu presset Schulz til at forlade formandsposten. Det ser ud til at blive Andrea Nahles, der skal overtage posten.

Macron truer Syrien med angreb. Den franske præsident truer med et militært angreb, hvis der kommer beviser for, at det syriske regime bruger kemiske våben mod civilbefolkningen. Skønt den syriske regering tidligere er blevet beskyldt for at benytte sig af kemiske våben, siger Emmanuel Macron, at den franske efterretningstjeneste på nuværende tidspunkt ikke kan bevise det.

Hollandsk udenrigsminister trækker sig efter Putin-løgn. Halbe Zijlstra trak sig tirsdag efter at have indrømmet, at han løj, da han sagde, at han ikke havde været til stede ved et møde i 2006, hvor den russiske præsident, Vladimir Putin, havde fremlagt sin drejebog for at opbygge et større og stærkere Rusland.

Et sidste ord

Det lå lidt langt nede i nyheden om Nordkoreas deltagelse i vinter-OL, at de ville medbringe et 200 mand stort heppekor, men efterhånden har koret stjålet de flestes opmærksomhed med den der mærkværdige blanding af frygt og latter, det fremkalder at se det nordkoreanske styre folde sig ud. Vi er særligt glade for den enkelte mand helt uden rytme i livet, der har sneget sig med. Hep, hep og god weekend, når du når der til.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12