14. januar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En rigsret graver grøfter – og sådan må det være

Med sit nye politiske netværk ønsker Lars Løkke Rasmussen at revolutionere dansk politik fra midten. Det har han så gjort. For det er på sin vis revolutionerende, at en selvudnævnt centrumkriger, der har gjort det til sin raison d’être at holde den yderste højrefløj udenfor indflydelse, i sin første vigtige afstemning som løsgænger kommer til […]

Kære læser

Japans olympiske udfordring

OL er igen i fare. Smittetallene i Japan stiger, og landet planlægger først at skyde sit vaccineprogram i gang til marts. Hvordan Tokyo allerede skal kunne agere værtsby til sommer, kan de færreste derfor svare på. Samtidig er den folkelige modstand voksende. Op mod 80 pct. af japanerne mener nu, at sommerens lege enten skal aflyses […]

Det bedste vi har set

Otto er et uddødt næsehorn

Otto er et uddødt næsehorn

Der findes kun to nordlige hvide næsehorn i verden – og begge er hunner. Efter at den 45-årige han Sudan døde i 2018, blev datter og barnebarn Najin og Fatu nemlig de eneste overlevende eksemplarer af næsehornsarten, uden udsigter til at kunne videreføre deres gener. Selvom Najin og Fatu endnu lever og ånder, er det nordlige hvide næsehorn simpelthen funktionelt udryddet. New York Times tegner et smukt portræt af mor og datters sidste (døde)dans. Billederne er også flotte.

Evigt begynderheld 

Evigt begynderheld 

”For de fleste af os er begynderstadiet noget, der skal overstås så hurtigt som muligt, som en socialt akavet hudsygdom. Men selv hvis vi bare er på vej videre, bør vi være særligt opmærksomme på dette øjeblik. For når først det er væk, er det svært at komme tilbage”. Journalist Tom Vanderbilt skriver om glæden ved at være nybegynder – selv som voksen – i en herlig langlæser i The Guardian. For hvem siger egentlig, at det er for sent at lære nye tricks? Skakmat, gamle hund!

Hvorfor digtere? Hvorfor Heidegger?

Hvorfor digtere? Hvorfor Heidegger?

Martin Heidegger var genial. Han revolutionerede tænkningen, da han i 1927 udgav sit mesterværk Sein und Zeit, hvori han med helt nye metoder undersøger væren. Men Heidegger havde også sine mørke sider. Han var nazist, hvilket vi ikke mener, man kan se i hans tænkning, men så kan man i hvert fald se, at den sene Heidegger blev arrogant og reaktionær. Det sidste skriver Altingets magasinredaktør Esben Schjørring, der i Atlas anmelder filosoffens forelæsning ”Hvorfor digtere” der nu foreligger på dansk. Her tager Heidegger udgangspunkt i digteren Rilke, men som Schjørring skriver: ”Heidegger får det ud af Rilke, som Heidegger allerede selv havde tænkt i forvejen” og ”Heideggers fejring af Rilke egentlig mest er en fejring af Heidegger selv”. Mange Heidegger-typer vil være uenige i Schjørrings læsning, men herfra skal der lyde støtte til magasinredaktøren. Heidegger (især den sene) var rigtig nok ”irriterende, selvhøjtidelig og humorforladt”.

Spisesedlen

Socialdemokratiet støtter rigsretssag mod Inger Støjberg. Dermed er der nu flertal i Folketinget for, at Venstres tidligere udlændingeminister stilles for en rigsret. ”Den socialdemokratiske folketingsgruppe har på baggrund af de klare juridiske vurderinger valgt at tilslutte sig, at Folketinget indleder en rigsretssag”, skriver statsminister Mette Frederiksen (S) om beslutningen. Samtidig vil et flertal i Venstre også stemme for, at partifællen Støjberg stilles for en rigsret.

Trump skal stilles for en rigsret – igen. Det står klart efter et flertal i Repræsentanternes Hus onsdag stemte for at indlede en rigsretssag mod præsidenten for at have opildnet til voldeligt oprør. Dermed bliver Donald Trump den første præsident i historien, der har været gennem to rigsretssager i sin embedstid. Hele 10 republikanere valgte at stemme for tiltaget.

Nedlukningen forlænges med tre uger. Det kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bekræfte på et pressemøde onsdag aften. Alle nuværende restriktioner vil dermed gælde frem til den 7. januar. Ifølge Heunicke vækker særligt spredningen af den britiske coronamutation B117 bekymring. Kontakttallet for den ekstra smitsomme coronavariant er i øjeblikket 1,2.

Yderligere 11 anholdt under ny sikkerhedslov i Hongkong. Otte mænd og tre kvinder i alderen 18 til 72 år er ifølge South China Morning Post blevet anholdt for at hjælpe 12 demokratiforkæmpere med et flugtforsøg til Taiwan. Blandt de anholdte er advokaten Daniel Wong Kwok-tung, som er kendt for at have ydet retshjælp til demonstranter under de pro-demokratiske protester i Hongkong i 2019.

WHO-forskerhold ankommer til Kina. Efter i første omgang at være nægtet adgang til landet, ankom en gruppe af 10 forskere torsdag til Wuhan. Her skal de undersøge, hvordan COVID-19 opstod. Det sker samtidig med, at smittekurven i Kina atter er på vej op. Mere end 22 mio. mennesker er nu blevet beordret til at blive hjemme for at bremse den nye smittespredning.

Et sidste ord

Breakdanceren Shabba Doo er død, 65 år gammel. Her optræder han med Boogaloo Shrimp i 80’erne. Sikke en danser, sikke et årti!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12