14. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tesfaye dumpede i Bruxelles

Så kom den store dag. Torsdag skulle Danmarks udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) stå skoleret i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg, hvor han skulle forholde sig til europaparlamentarikernes kritik mod regeringens nådesløse strammerkurs på udlændingeområdet. Allerede inden mødet løb af stablen havde Tesfaye totalt affejet, at der skulle være noget at komme efter, for Danmark lever såmænd […]

Kære læser

Fransk politik er gået helt til højre

En er dømt racist og prædiker om “den store udskiftning“; en anden prøver febrilsk at ryste sit partis antisemitiske konnotationer af sig; en tredje har stemt imod lovliggørelsen af homoseksuelle ægteskaber og vil gerne indføre en fransk udgave af den amerikanske ’Patriot Act’; den fjerde er gået fra at hylde en immigrationspolitik à la Merkels […]

Det bedste vi har set

Dukkefører af en anden verden

Dukkefører af en anden verden

Forrygende fortælling om den portugisiske poet Fernando Pessoa, der ikke skrev under pseudonymer, men simpelthen – ikke ulig Søren Kierkegaard – opfandt adskillige forfatterpersonaer med hver deres projekt, skrivestil og udtryk. Álvaro de Campos var en biseksuel futurist, som bar monokel og havde Walt Whitman og Oscar Wilde som litterære forbilleder. Ricardo Reis var en monarkistisk klassicist, som endte med at udvandre til Sydamerika. De mange forfattere udgav ganske forskellige, anmelderroste værker, interagerede med hinanden og var kendte af offentligheden. Pessoa selv udgav kun ganske få værker og oplevede – fuldstændig efter hans egen drejebog – først posthum anerkendelse. Spring artiklens kedelige, perspektiverende indledning over og dyk direkte ned i Pessoas univers.

Partifinansierede underdrenge 

Partifinansierede underdrenge 

Ikke at vi som sådan tror, du har brug for dem, men her er 34 grunde til ikke at stemme på Lars Løkke og Moderaterne ved næste folketingsvalg. Grund nr. 7: “Det var på Løkkes vagt, vi nåede op på 64.500 fattige børn i Danmark. Forskningen viser, at når et barn vokser op i fattigdom, mindskes dets muligheder for at klare sig godt. Alligevel valgte Løkke at ramme børnene med kontanthjælpsloft og integrationsydelse. Han kunne havde designet et system, der ikke ramte børnene, men som stadig sænkede ydelserne, sådan som Ydelseskommissionen har gjort. Men Løkke lod børnene dingle i fattigdom.“ Grund nr. 31: “Venstre betalte i 2011 familien Løkkes private tur til Mallorca.“ (Og hans underbukser.) Det er Lawand Hiwa Namo, der har samlet til bunke.

Moralsk nyreslag

Moralsk nyreslag 

Så din bror er en nar, og nu kommer han sgu nok snart og beder om din nyre. Hvad gør du?

Spisesedlen

Novak Djokovic frataget visum. Den australske immigrationsminister, Alex Hawke, har fredag valgt at fratage den serbiske tennisstjernes visum, da det ifølge ministeren “var i offentlighedens interesse“. Dermed står Djokovic til at gå glip af Australien Open, ligesom han risikerer at blive nægtet adgang til Australien de næste tre år. Djokovic kan dog stadig appellere beslutningen.

Prins Andrew mister militære titler. Torsdag meddelte det britiske kongehus, at den 61-årige prins har fået frataget alle sine militære titler samt protektorroller, som nu er blevet givet tilbage til dronningen. Derudover vil prins Andrew ikke længere bruge titlen “Hans Kongelige Højhed“. Onsdag stod det klart, at Andrew snart kan risikere et civilt søgsmål om seksuelle overgreb.

Ukraine ramt af cyberangreb. Ifølge den ukrainske regering blev flere statslige hjemmesider torsdag aften ramt af et omfattende cyberangreb. En talsperson for det ukrainske udenrigsministerium understreger, at det endnu er for tidligt at sige, hvem der står bag, men bemærker samtidig, at Rusland tidligere har begået lignende cyberangreb. Forhandlinger mellem Rusland og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) sluttede torsdag uden større gennembrud.

Testkrav for indrejsende til Danmark forlænges. Frem til d. 31. januar skal indrejsende, som ikke er bosat i Danmark, fortsat kunne fremvise en negativ coronatest. Kravet gælder også for indrejsende, som er blevet vaccineret mod Covid-19. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. Testkravet var ellers oprindeligt sat til at udløbe 17. januar.

Dronning Margrethe fejrer 50-års jubilæum. I dag, fredag, kan H.M. Dronning Margrethe 2. glæde sig over, at hun nu har siddet 50 år på den danske trone. Som følge af coronasituationen er de helt store jubilæumsfejringer imidlertid udskudt til senere på året. Fredag formiddag blev jubilæet markeret med et statsråd på Christiansborg.

Et sidste ord

Vi har sagt det før, og vi siger det gerne igen: Blågårdens Bibliotek laver de bedste litteratur-memes.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12