14. juni 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et menneske er et siv, der svajer i vinden

“I en båd af papyrus hen over dødsrigets bæbrune himmel hil dig, som stiger op i østen lyser på de levende og de døde hil dig, styrmand flammefjæs i din båd af papir gennem dødsrigets ildfloder almægtige herre smider dit lys på lungemedicinsk på gastrokirurgisk giv mig noget, jeg kan drikke host host knirk“   […]

Kære læser

G7-topmøde var en ny grøn fuser

Det vækker minder om et mystisk, men velkendt drømmefænomen: Du løber så hurtigt, du kan, men rokker dig næsten ikke ud af flækken. Som foregår alting i slowmotion; som holdes du tilbage af en usynlig barriere, der bremser dine bedste atletiske indsatser. G7-landenes klimaplaner ligner en spurt, men er snarere et løb på stedet. Et […]

Det bedste vi har set

Voldsidéer

Voldsidéer

Der har historisk været stor forskel på, hvordan stater kæmpede imod fjender, de anerkendte som ligeværdige, og så… de andre, barbarerne. Det skriver idéhistoriker Mikkel Thorup i sit andet essay for Eftertryk om voldens idéhistorie. Forskellen har aflejret sig i moderne krigsførelse: “Det er billeder, der idealiserer egen praksis og giver legitim mulighed for enten at ignorere eller angribe dem, der bor i eller kommer fra grænselandet. De forbliver barbarer, især når de står i vejen for ’os’“

+ Læs også det første essay i serien om, hvordan vold tænkes, fejres og (bort)forklares.

Kinas unge lægger sig fladt ned

Kinas unge lægger sig fladt ned

Den kinesiske ungdom er ved at brænde ud. Med buzzwords som “996“ (at arbejde fra 9-21, seks dage om ugen) og billeder af studerende, der forsøger at bruge deres computere, mens de cykler, er grænserne for slid ved at være nået. De kan dårligt arbejde hårdere, men den økonomiske og sociale gevinst udebliver. Derfor er flere begyndt at tale om at “ligge fladt“. Det er slang for at stille sig tilfreds med mindre, og det vækker genklang hos flere og flere trætte unge.

Slap dog af

Slap dog af

Kinas unge er ikke de eneste, der har brug for at tage en slapper, og derfor er den amerikanske meditationsapp Calm blevet en decideret pengemaskine. Interessant artikel om de entreprenante Silicon Valley-folk, der tjener penge på at få folk til at lade være med at ville tjene penge hele tiden.

Spisesedlen

Israel får ny regering. Benjamin Netanyahus 12 år på magten sluttede søndag, da Israels parlament godkendte en ny koalitionsregering under ledelse af Naftali Bennett, der er leder af det nationalistiske højrefløjsparti, Yamina. Bennett skal de to første år stå i spidsen for den utraditionelle koalition, som både tæller venstre-, højrefløjs- og midterpartier. Efter to år tager centristen Yair Lapid over som premierminister.

Mundbindskravet udfases. Mandag ophæves kravet om mundbind de fleste steder. Fremover er det kun påkrævet at bære mundbind i den kollektive transport, hvis man er stående. Kravet om mundbind udfases helt den 1. september. Mandag fjernes krav om fremvisning af coronapas også fra biblioteker og foreningsaktiviteter, mens der på skoler og uddannelsesinstitutioner igen kan undervises uden restriktioner.

Store protester i Madrid. Titusinder protesterede i weekenden mod den spanske regerings beslutning om at benåde catalanske separatister. Ni separatister blev oven på et fejlslagent uafhængighedsforsøg i 2017 idømt fængselsstraffe for deres rolle i oprøret, og det er de straffe, den spanske regering nu vil benåde dem fra. Man mener, det vil skabe en fornyet enhedsfølelse, men kritikken har weekenden over været massiv.

Schweiz afviser klimaafgifter. Med et snævert flertal afviste den schweiziske befolkning regeringens lovforslag om at indføre en flyskat og afgifter på brændsel til køretøjer. Det skete ved en folkeafstemning søndag. Tiltagene var udtænkt til at hjælpe landet med at opfylde kravene i Parisaftalen, men et lille flertal valgte søndag at stemme imod.

Sparekassen Vendsyssel og Jutlander Bank fusionerer. De to jyske pengeinstitutter vil under navnet Sparekassen Danmark fusionere, oplyser Jutlander Bank i en børsmeddelelse. Med fusionen ønsker man “at skabe Danmarks største, mest velindtjenende og bedst kapitaliserede garantsparekasse“, hedder det i børsmeddelelsen.

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12