14. juni 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den evige tr(i)umf

Vi havde egentlig lovet os selv, at vi ikke ville give Donald Trump unødig opmærksomhed. Manden er et sort hul, der sluger al fornuft. Han er årsagen til, at vi aldrig vil kunne se på USA på samme rosenrøde måde, som vi gjorde før 2016. Måske er han også det fænomen, der får det amerikanske […]

Kære læser

Tyrkiets store splittelse

De seneste måneder har Føljetons europæiske Doppelgänger rejst rundt i Europa til de lande, der er på vippen til at komme ind i EU – og dem, der har lange udsigter. I dette sidste afsnit er vi nået til Ankara, som Rasmus Hostrup besøgte på kogepunktet op til præsidentvalget den 14. maj.

Det bedste vi har set

En til vejen

Et af de første forslag, der dukker op, når man googler Cormac McCarthy er: ‘Hvilken Cormac McCarthy-bog er den nemmeste at læse?’ Den amerikanske forfatter gik bort tirsdag, 89 år gammel i sit hjem i New Mexico. McCarthy var en litterær mastodont, hvis skrivestil var karakteriseret ved lange sætninger, sparsomme beskrivelser, navnløse karakterer og manglende tegnsætning. Man kan altså godt forstå, hvis nogle nye læsere tilgår ham lidt tøvende. Bedst kendt er han for sine afsindigt dystre og blodige fortællinger såsom Blood Meridian, No Country for Old Men og The Road. Svaret er forresten, at man skal starte med Alle de smukke heste fra 1992.

+ Et af de få interviews, McCarthy stillede op til. Om hvordan han nægtede at få fast arbejde (til hans ekskoners store irritation), cementeringen af hans “maskuline mystik” (The New York Times’ formulering, ikke vores), og hvorfor det ikke er værd at beskæftige sig med Proust (det skal handle om “liv og død” og altså ikke madeleinekager).

++ Bounty. En tidlig novelle af McCarthy fra 1965.

+++ Bizart. ‘Cormac McCarthy’s ex-kone trak en pistol ud af sin vagina under et skænderi om aliens’.

Hej, det her er Allans playliste

Hej, det her er Allans playliste

Som et fast indslag beder musikmagasinet Seismograf folk om at komme med en lille playliste. Nu er det sørme komponisten Allan Gravgaard Madsens tur.

Som en steppebrand

Som en steppebrand

En augustdag i 2013 begynder det at brænde i en skov i Californien. Og det bliver ved. Det brænder i ni uger og efterlader et område på størrelse med Lolland fuldstændig udbrændt. En ung mand fra lokalområdet bliver anklaget. Han var på jagt i nærheden af der, hvor ilden startede. Men kunne det være ham? Han kendte jo området – og farerne – ud og ind? Måske var det en ulovlig hash-farm i nærheden? Eller var det det amerikanske politi, der skulle brænde beviserne? The Rolling Stones har fulgt rygterne om en brandstarter, der spredte sig som en steppebrand.

Spisesedlen

Putin indrømmer våbenmangel. “I løbet af den særlige militære operation er det blevet klart, at der er mangel på mange ting – præcisionsstyret ammunition, kommunikationsudstyr, fly, droner og så videre,” skulle den russiske præsident have sagt på et møde tirsdag. Her luftede han idéen om en demilitariseret zone i fire besatte regioner. Ifølge seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen er det en undskyldning for at lokke flere værnepligtige til.

+ Belarus oplyser at have modtaget russiske atomvåben.

Over 110 mio. mennesker er tvunget på flugt. Det viser tal fra FN’s flygtningeorganisation, UNHCR. Krigen i Ukraine fik sidste år antallet af fordrevne til at stige med 21 pct. til 108 mio. på verdensplan. Dette års konflikt i Sudan har siden bidraget til udviklingen, der karakteriseres som den højeste stigning i årtier. Man har dog kun “troværdig” data tilbage til start 00’erne, skriver The Guardian.

Regeringen vil hjælpe “digitalt udfordrede” borgere. Et millionbeløb, der skal styrke den telefoniske MitID-support, samt muligheden for at få fuld adgang til Digital Post på vegne af andre er blandt initiativerne i udspillet, der præsenteres onsdag. Ifølge Danmarks Statistik er det knap hver femte dansker, der oplever udfordringer med at følge med den digitale udvikling.

Dommer blokerer Microsoft-spilopkøb. I en kendelse skriver den føderale dommer i San Francisco Edward Davila, at “det er vigtigt at opretholde status quo”, mens retten behandler et muligt længerevarende forbud mod at overtage spilselskabet Activision Blizzard. Ifølge det amerikanske handelstilsyn, FTC, kan købet svække konkurrencen i spilsektoren “betydeligt”. Storbritannien havde samme budskab i april.

Lav fødselsvægt udgør øget risiko for diabetes. Det viser to danske studier om udviklingen af type 2-diabetes, der er den mest udbredte udgave af sygdommen i Danmark. Små babyer risikerer tilmed at få det i en tidligere alder end andre. Overlæge Allan Vaag fra Steno Diabetes Center Copenhagen, der står bag undersøgelserne, er “forbløffet” over resultaterne og kalder det “helt ny og banebrydende viden”.

Et sidste ord

Det er alligevel vildt, hvor god grafik Snake har fået.

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12