14. maj 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det politiske Grand Prix

Musikken til Det Europæiske Melodi Grand Prix har igennem årene fået sig et lidt blakket ry. Nogle vil nok påstå, at de ofte lidt ordinære og generiske popsange, som deltager ved sangkonkurrencen, ikke ligefrem er af den slags, der starter en revolution. Men det er ikke rigtigt. Grand Prix-sange kan sagtens starte en revolution. Det […]

Kære læser

Grøn, grønnere, Costa Rica

Vi skrev om det, da den 38-årige Carlos Alvarado i begyndelsen af april vandt præsidentvalget i Costa Rica med en kampagne, der var bygget op omkring lige rettigheder for alle – herunder homovielser, som hans modstander kæmpede imod. Ved indsættelsesceremonien i hovedstaden San José i sidste uge sagde Alvarado, at Costa Rica i 2021 skal være CO2-neutralt og forbyde fossile brændstoffer som et af de første lande i verden. Føljeton ridser op, hvad det egentlig betyder.

Det bedste vi har set

Heller ikke vanddråber kommer tørskoede gennem den teknologiske udvikling

Heller ikke vanddråber kommer tørskoede gennem den teknologiske udvikling

Forskere på Massachusetts Institute of Technology  (MIT) er ved at udvikle en teknik, der kan lave vanddråber om til programmerbare, interaktive underholdnings- og kommunikationsværktøjer. Programmable Droplet-teknologien gør det muligt for brugerne at manipulere vanddråber via en computer. Vi er ikke eksperter – du må hellere selv læse videre. Det er designmagasinet Dezeen, som har historien.

Sigrid Nygaard i Nordkorea

Sigrid Nygaard i Nordkorea

Informations billedredaktør, fotografen Sigrid Nygaard, har tilbragt syv dage i Nordkorea, hvor hun blandt andet besøgte skoler, børnehaver og Pyongyangs svar på Lalandia. Nordkoreas Komité for Kulturelle Relationer med Andre Lande havde fastlagt programmet, men det fornemmer man ikke på Nygaards dragende billeder. Underligt og uhyggeligt sted. Vi gad også godt se arbejdslejrene en dag.

Pride på Fanø

Pride på Fanø

Føljeton har længe kæmpet for at få Copenhagen Pride til provinsen. Egentlig var den oprindelige tanke at få det årlige optog for LGBTQUI-personer til at starte i den nordjyske by Hirtshals. Det lykkedes aldrig helt, men nu lader det til, at en anden jysk by har taget kampen op. Efter en homoseksuel mand fik et knytnæveslag i hovedet, har en ildsjæl fra Fanø besluttet sig for, at øen skal have sin egen Pride-parade. Det støtter vi helt op om her på Føljeton. I det hele taget støtter vi op om Fanø. Det er et fedt sted, hvor man ikke finder sig i så meget pis. Det der burkaforbud gad de heller ikke finde sig i.

Grimes har fået en ordinært udseende kæreste

Grimes har fået en ordinært udseende kæreste

Så nåede vi til det: din daglige sladder fra det kulørte blad Føljeton. Den anmelderroste musikartist Grimes har fået en ny kæreste, og han går i utroligt ordinært tøj. Nogle vil sige kedeligt. Grimes derimod er kendt som lidt af en punker, så det gav et gip i gossipverdenen, da hun troppede op med en kedelig kæreste. Men taget i betragtning af, at den nye kæreste, Elon Musk, er kendt for at lave flammekastere og sende raketter op i rummet, så er de i sidste ende et ret punk par. The New Yorker har skrevet lidt om det nyforelskede par, og hvad deres forhold siger om den tid, vi lever i. 

Fremtidens danske popsangerinde

Fremtidens danske popsangerinde 

Den unge sangerinde Jada, som oprindeligt kommer fra Næstved, og hvis rigtige navn er Emilie Moldsted, er med sin rene, poppede lyd og ualmindeligt smukke vokal værd at holde øje med. Hun finder blandt andet sin inspiration i Frank Oceans musik og har netop afholdt to anmelderroste koncerter på weekends SPOT-festival i Aarhus. I den anledning linker vi i dag til hendes første single ‘Keep Cool’ og dertilhørende musikvideo, som udkom i februar i år. Vi undlader at komme med en afsluttende og meget fristende morfar-agtig bemærkning a la ”JADA!” og giver i stedet bare en kæmpe anbefaling.

Spisesedlen

Shia-lederen Muqtada al-Sadr fører irakisk valg. Efter lørdagens valg i Irak er godt halvdelen af stemmerne talt op, og som det ser ud nu, står den religøse shiamuslim og leder af landets Mahdi-milits til at vinde valget. Føringen er på mange måder overraskende, da al-Sadr i mange år har stået på sidelinjen i Iraks politiske billede, hvor iranskstøttede rivaler har haft styringen. Lørdagens valg havde en rekordlav valgdeltagelse på kun 44 pct.

Familie på fem stor bag endnu et selvmordsangreb i Indonesien. Angrebet skete ved en politistation i byen Surabaya på Østjava, og mindst én betjent er dræbt. Angrebet sker blot en enkelt dag efter, at endnu en familie udløste selvmordsbomber ved tre kirker i samme by søndag. Her døde mindst 13 mennesker, og Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet.

Regeringen har i hemmelighed forsøgt at halvere dagpengesatsen for nyuddannede. Det viser et notat, som Jyllands-Posten har fået fingrene i. I november sidste år har regeringen foreslået, at dagpengene for et nyuddannet a-kassemedlem uden børn skulle nedsættes fra 13.158 om måneden til 7.182 – altså kun godt 1.000 kroner mere end SU-satsen.

Truslen om cyberspionage i Danmark er stadig meget høj. Sådan lyder det i Forsvarets Efterretningstjenestes seneste trusselsvurdering for 2018, hvor det fremgår, at danske myndigheder, virksomheder og borgere stadig i høj grad trues af cyberspionage og -kriminalitet. Ifølge tjenesten kan det kommende folketingsvalg være et oplagt mål for et cyberangreb, skriver Politiken.

Israel gør sig klar til dagens åbning af ny amerikansk ambassade. I Jerusalem  blafrer israelske og amerikanske flag i vinden i dag, hvor byen officielt åbner den nye – og voldsomt omdiskuterede – amerikanske ambassade. På skilte i byen står ordene ”Trump, Make Israel Great”, ligesom byens fodboldhold Beitar Jerusalem har føjet den amerikanske præsidents navn til deres holdnavn i anledningen. Trump er ikke selv at finde i Jerusalem i dag, men hans datter Ivanka Trump er.

Et sidste ord

Striber er ikke altid bare striber. Nogle gange er det kulturel appropriation – men man bliver først opmærksom på det, når forurettede råber det ind i ansigtet på en.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12