14. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Stærke mænd

Præsident Recep Tayyip Erdoğan er en mand, som mange tyrkere ønsker hen, hvor peberet gror. Som ung var han en ok fodboldspiller, han spillede halvprofessionelt, og hans holdkammerater kaldte ham ‘Imam Beckenbauer’, fordi han havde nogle af de samme skills som den tyske fodboldlegende – og så tilsat en portion ortodoks fromhed, som man ikke […]

Kære læser

Vil det Gå Fremad for Thailand?

Efter søndagens valg i Thailand står den progressive partileder Pita Limjaroenrat fra Gå Fremad til at blive ny premierminister – hvis militærjuntaen altså kan acceptere resultatet.

Det bedste vi har set

Kærlighedsbreve til Nora

Kærlighedsbreve til Nora

“Jeg tror, at jeg ville kunne genkende Noras prut overalt. Jeg tror, at jeg ville kunne genkende hendes i et rum fuld af pruttende kvinder. Det er en ret pigeagtig lyd, ikke som den våde, blæsende prut, som jeg forestiller mig, at tykke koner har. Den er pludselig og tør og beskidt som den, en modig pige ville slippe ud i sjov i en sovesal på en skole om natten. Jeg håber, at Nora vil slå en masse prutter i mit ansigt.” Det stod ikke i Ulysses: James Joyce havde på flere måder en forkærlighed for sin kones bagdel.

+ Nora Barnacles forsvundne svar.

++ Edna O’Briens biografi, der for nylig udkom på dansk ved Peter Laugesen. “Fremragende”, siger et Føljeton-medlem.

Godt nyt for landbruget

Godt nyt for landbruget

Hvornår kommer du til at miste dit arbejde til ChatGPT og anden kunstig intelligens? Plot din profession ind i Washington Posts værktøj, og få svaret (blød betalingsmur).

To mennesker vi kan lide

To mennesker vi kan lide

“Jeg delte deres usikkerhed. Deres søgen, rådløshed og følelser af, at livet på en måde ikke havde noget centrum. Og måske også deres naive tro på, at der var en kærlighed, der kunne frelse mig. At jeg kunne finde så intimt sammen med et andet menneske, at jeg ikke manglede noget i tilværelsen. Og så blev jeg jo igen og igen – som de også gør – skuffet.” Føljetons husven Carsten Jensen i samtale med forfatter Kirsten Thorup om Himmel og helvede (1982). “Et eller andet sted havde jeg nok et problem med at give mig hen. Og måske fandt jeg heller ikke de rigtige. Og de fandt heller ikke den rigtige i mig.”

Spisesedlen

Løkke åbner ambassade i Georgien. “Fra dansk side vil [vi] hjælpe dem med de rette reformer, så de kan indfri deres drømme om at blive en integreret del af EU,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Han er i landet for at markere ambassadens officielle åbning, der finder sted mandag. Pengene kommer fra et nationalt kompromis om dansk sikkerhedspolitik, som et folketingsflertal indgik sidste år.

Frankrig sender armerede køretøjer og lette kampvogne til Ukraine. Det meddelte Emmanuel Macron søndag efter en middag med Volodymyr Zelenskij. “Ukraine og Frankrig er enige om behovet for at styrke det kollektive pres på Rusland gennem yderligere sanktioner,” lyder det i en fælles erklæring fra de to præsidenter. På sin igangværende europaturné har Zelenskij også sikret sig våben fra London og Berlin.

Dansk mindretalsparti vinder kommunalvalg i Slesvig-Holsten. Med 4,4 pct. af stemmerne har Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) fået en jordskredssejr ved søndagens valg. Partiet slår sin egen stemmerekord fra 2008, vinder 12 valgkredse og bliver samtidig det største i Flensborg. “Det er helt fantastisk. Det er vildt, det er historisk,” siger landsformand Christian Dirschauer.

Danmark indgår forlig i sag om bæltefiksering. Den danske stat skal betale godt 225.000 kr. i kompensation til en børnepsykiatrisk patient, der ad to omgange er blevet tvangsfikseret i henholdsvis 10 og 19 timer. Sagen er indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der endnu ikke har fældet dom. Det er regeringens forventning, at der vil være tale om et brud på forbuddet mod tortur.

Lastbilschauffører strejker i protest mod vejafgift. Chauffører over hele landet har siden søndag blokeret trafikken ved at køre langsomt og parkere deres lastbiler midt på motorveje og tilkørsler. Det gør de imod regeringens planer om at pålægge en vejafgift for lastbiler, der kører på benzin eller diesel i 2025. “Vi holder lidt i vejen for så mange som muligt,” siger Kim Simonsen, der demonstrerer i Nørresundby.

Et sidste ord

Det er vist meget godt, at skybruddet er på vej.

Hold dig i tørvejr til i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12