14. marts 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Virkeligheden skal ses i biografen

Så er det i dag, at verdens bedste dokumentarfilm-festival sætter ild til lærredet. Vi taler om CPH:DOX, men navnet til trods er det over hele landet og i 12 dage, så der er ærligt talt ikke nogen undskyldning for ikke at komme afsted. For os er det sgu nærmest årets højdepunkt, når DOX-programmet bringer hele […]

Kære læser

Han trak kosmos ned på jorden

Matematikprofessoren og astrofysikeren Stephen Hawking er død, 76 år gammel. Han blev betragtet som en af verdens største moderne videnskabsfolk og gjorde hele sit liv en indsats for at trække kosmos ned på jorden. Der er så meget at fortælle om ham. Føljeton er dykket ned et par steder.

Det bedste vi har set

Rotter, racisme og skilsmisse: Rat Film

Rotter, racisme og skilsmisse: Rat Film

Under festivalen udkommer Lasse Lavrsen med sin nye bog Rotter og Skilsmisse om ja, rotter og skilsmisse, og som en præsentation til den prisbelønnede og smukke Rat Film vil han opridse rottens kulturhistorie og fortælle lidt om sit forhold til dyret, som han mener, er mere end et dyr. For ham er der tale om en dæmon.

Rat Film foregår i Baltimore og udforsker rotterne og de mennesker, som både elsker og hader dyret – og som slår dem ihjel. Rotten er et prisme for byens sociale problemer gennem generationer, for lægger man et statistisk diagram over Baltimores rotteproblemer oven på et med byens demografiske fordeling mellem sine sorte og hvide indbyggere, danner der sig overraskende mønstre. Et morsomt, semi-antropologisk field trip hele byen rundt med excentriske rottefængere og andet godtfolk i en film med politisk bid.

Empire Bio / torsdag d. 15/3 kl. 17:00

Den tragikomiske nynazist: The White World of Daliborek

Den tragikomiske nynazist: The White World of Daliborek

Daliborek laver black metal-videoer og horrorfilm på YouTube, bor hos sin mor i en trist boligblok og arbejder på en bilfabrik. Og så er han nynazist og 40 år gammel. En tragikomisk og semi-surreel film fra Udkantstjekkiet. Men bare rolig! Oliver Stilling, Føljetons store rorgænger og chefredaktør, skal nok lette stemningen lidt og gøre dig klogere på den hvide underklasse, der har stjålet den politiske dagsorden i det meste af den vestlige verden.

Empire Bio / fredag d. 16/3 kl. 17:00

Svensk politik gennemlyst: A Good Week for Democracy

Svensk politik gennemlyst: A Good Week for Democracy

Føljetons svenske journalist Malin Schmidt vil på et formfuldendt dansk og et smukt indfødt svensk følge jer gennem det svenske svar på Folkemødet, når hun interviewer Cecilia Björk om hendes klarsynede film fra Almedals-ugen: en intelligent, morsom, visuel analyse af det politiske establishment og dets sammenfletning med medierne.

Cinemateket / lørdag d. 17/3 kl. 17:00

Spisesedlen

Det danske drikkevand er ramt af historisk stor forurening. Det viser et netop offentliggjort notat fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEO. Ifølge notatet findes det forurenende stof  desphenyl-chloridazon, som stammer fra et gammelt sprøjtemiddel, i én ud af fire af Danmarks drikkevandsboringer. I 164 af boringerne ligger forureningen over grænseværdien.

Angela Merkel er genvalgt som forbundskansler. Dermed kan den tyske kansler nu omsider træde ind i sin fjerde periode som landets kansler, hvilket sikrer hende posten de næste fire år. Det blev vedtaget her til formiddag ved en afstemning i det tyske parlament. 364 medlemmer stemte for Merkels genvalg, mens 315 stemte imod, og en flok på ni valgte slet ikke at stemme.

Fagforbund nægter Mette Frederiksen taletid d. 1 maj. Selv om den socialdemokratiske leder netop har meddelt, at hun ved fremtidige valg stiller op i sin hjemkreds Aalborg-Øst, så giver fagbevægelsen ikke meget for hende lige for tiden. Grundet den igangværende konflikt om OK-forhandlingerne afviser både HK Nordjylland og 3F Aalborg, at Mette Frederiksen skal tale ved 1. maj-arrangementerne i Aalborg.

FN: Vold og tortur fortsætter mod rohingyaerne. Det udtalte verdensorganisationens særlige rådgiver for forebyggelse af folkedrab, Adama Dieng, i går. Dieng har brugt en uge i Bangladesh, hvor 700.000 rohingyaer er flygtet til fra Myanmar, siden de i august blev fordrevet på drabelig vis. ”Alle de oplysninger, jeg har modtaget, indikerer, at gerningsmændenes hensigt var at rense den nordlige Rakhine-delstat for deres eksistens,” sagde rådgiveren i går,  hvor han havde indkaldt FN’s Sikkerhedsråd for at drøfte Myanmars ansvar for uhyrlighederne.

Trumps fyring af Rex Tillerson roder endnu engang op i det amerikanske diplomati. I går valgte USA’s præsident, Donald Trump, at skille sig af med udenrigsminister Rex Tillerson (som angiveligt skulle have fået fyringssedlen via Twitter), og dermed kunne Tillerson tilslutte sig den lange række af præsidentens afskedigede embedsmænd. Den nye mand på udenrigsministerposten bliver CIA’s direktør, Mike Pompeo, der tidligere har været stærkt kritiseret af menneskerettighedsorganisationer for at tilslutte sig tortur.

Et sidste ord

Det kan ikke komme bag på dig, at vi elsker svensk public service. Her er det SVT, som mener at have identificeret det præcise tidspunkt, hvor den svenske hiphop-hajp (hype) døde. Det var vist engang i 1980’erne.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12