14. oktober 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Dylan har aldrig været bedre

Det er altså ikke hvert år Nobelprisen i litteratur kan sætte internettet i stå, men i går lykkes det med udnævnelsen af sangskriver Bob Dylan som årets modtager. Lad det være sagt med det samme, her på redaktionen kunne vi ikke få armene ned, men det var der andre, der kunne og nogen erklærede lige frem […]

Det bedste vi har set

Michelle Obama: Det her skal stoppe nu

Hvis ikke Bob Dylan havde fået Nobels Litteraturpris, ville introen i dagens nyhedsbrev helt klart have handlet om den tale, Michelle Obama holdt ved et valgarrangement for Hillary Clinton i New Hampshire i går. Se hende holde hele talen her, eller læs den selv her. Det er dynamit. Hun går lige i flæsket på Donald Trump og hans kvindesyn:

”Det er ondskabsfuldt. Det er skræmmende. Og sandheden er – det gør ondt. Det er ligesom den syge, ubehagelige følelse, du får, når du går hen ad gaden for dig selv, og en eller anden fyr råber noget vulgært om din krop. Eller når du oplever ham fyren på arbejdet, som står lidt for tæt på, stirrer lidt for lang tid og får dig til at føle dig utilpas i din egen krop.”

”Og jeg ved, at det er valgkamp, men det her handler ikke om politik. Det handler om grundlæggende menneskelig anstændighed. Det handler om rigtigt og forkert. Og vi kan simpelthen ikke godtage det her eller udsætte vores børn for det længere – ikke et minut mere for ikke at sige fire år. Det er på tide, at vi står sammen og siger, nok er nok. Det her skal stoppe nu.”

Børn bliver skudt hver anden dag

I USA dør et barn i en skudulykke hver anden dag. Det er et helt uhyrligt tal, som The Associated Press og USA Today har gravet frem over seks måneder. Det er også langt højere, end hvad der står i myndighedernes registre. Et af de spørgsmål, som for alvor kan få republikanere og demokrater til at rive håret af hinanden, er, hvem der har ansvaret, når en treårig dreng finder en pistol under sine forældres seng, trykker på aftrækkeren og skyder et hul i sit eget kranie. Forældrene eller staten? I den amerikanske befolkning er der efter mange års debat nu flertal for at regulere våbenloven. At det ikke lykkedes – at han ikke kunne tvinge armen rundt på kongressen og den amerikanske våbenlobby – er muligvis det, der nager Barack Obama allermest som afgående præsident.

Robert Rauschenberg havde stil

I december åbner der en kæmpe retrospektiv udstilling med den amerikanske popkunstpionér Robert Rauschenberg (1925-2008) på Tate Modern i London. I den forbindelse har The Guardian kigget lidt på hans stil. Ikke hans penselstrøg, men simpelthen hans klæder. ”Hans egen stil var ikke vild og farverig som David Hockneys eller en indikation af hans seksuelle orientering som Mapplethornes eller afhængig af en hurtig visuel genvej som med Andy Warhols paryk. I stedet var den fuld af distinkte signaturer, som tog afsæt i den klassiske herregarderobe, men båret på Rauschenberg-måden,” skriver avisen. Og her har du lige Andy Warhol, der på otte sekunder forklarer, hvorfor han synes, at Rauschenberg er ”great” :-)

Spisesedlen

De rigeste danskere bliver meget ældre end de fattigste. Ifølge en ny analyse lever den rigeste fjerdedel af danske mænd i gennemsnit otte år længere end den fattigste fjerdedel. Forskellen er fordoblet siden 1986. Blandt kvinderne er forskellen kun steget fra 4,7 til 5 år. En mandlig advokat på 50 år kan se frem til at blive 84 år, mens en skraldemand kun skal regne med 76 år.

Colombia forlænger våbenhvilen med FARC. Præsident Juan Manuel Santos, der netop har modtaget Nobels fredspris, opretholder våbenhvilen med oprørsgruppen FARC til udgangen af året. Indtil da vil parterne forhandle om en ny fredsaftale oven på chokvalget 3. oktober, hvor den colombianske befolkning stemte nej til fred.

Boko Haram har frigivet 21 skolepiger i Nigeria. 197 piger fra Chibokskolen sidder efter to et halvt år stadig som gidsler hos terrorgruppen. Den nigerianske regering afviser rygter om, at pigerne er frigivet i bytte for tilfangetagne Boko Haram-krigere. Ifølge regeringen vil flere piger forhåbentlig blive frigivet i de kommende uger.

3.100 danske lægers cpr-numre er lækket. Anonyme hackere har offentliggjort lægernes navne og cpr-numre på en amerikansk hjemmeside. Amerikanske myndigheder har overdraget sagen til Københavns Politi. Rådet for Digital Sikkerhed advarer om, at informationerne kan misbruges til for eksempel at udskrive medicin eller få adgang til patienters journaler.

Der er 10 gange så mange galakser i universet, som forskere hidtil har troet. Ved hjælp af Hubble-teleskopet og nye matematiske modeller har forskere fastslået, at der er – mindst – to billioner galakser i det observerbare univers. Det er langt flere, end rumeksperter tidligere har kunnet forestille sig. Som DR skriver: ”To billioner. To millioner millioner. Eller skrevet helt ud: 2.000.000.000.000.”

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12