14. september 2023

“Det sætter helt klart spørgsmålstegn ved, om Justitsministeriet gør sit arbejde rigtigt”

Der er ifølge flere danske politikredse ingen objektive belæg, der kan begrunde den fortsatte danske grænsekontrol. Politikredsene har også foreslået konkrete alternativer, som ingen har fulgt op på. Det viser en aktindsigt, som Føljeton har fået fra Justitsministeriet.

 

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Alle kan være Pussy Riot

“Ham dér,” siger Maria Alyokhina og peger på et billede af biskop Tikhon, “han er et fucking røvhul”. Tikhon Shevkunov ligner ganske rigtigt et røvhul. Klamt, tjavset fuldskæg, bispehatten trukket mafioso-agtigt langt ned over hovedet og blikket blottet for empati. Tikhon er biskop i den russisk-ortodokse kirke og siges at være præsident Putins skriftefader og […]

Det bedste vi har set

Langt ude på landet

Langt ude på landet

“Det føles lidt paradoksalt at få et legat af kunstfonden, og så bruger man bagefter alle pengene på at betale Blackstone i dyre domme, fordi huslejen er blevet så høj. Det er vel ikke meningen med kunststøtten,” siger kunstneren Zven Balslev til Atlas Magasin. Og minsandten om ikke også Føljetons Oliver Stilling dukker op midt i det hele: “Hvis jeg var en ung kunstner i dag, ville jeg søge ud af byen. De kunstnere, jeg kender, som har gjort det, har ikke fortrudt det. Mange bliver også træt af hele det kunstneriske miljø i København, de kan simpelthen ikke holde ud at være i det”. Selv har han købt et hus på Falster.

Og langt under vandet

Og langt under vandet

Ifølge The New Yorker kan vi snart komme til at tale med hvaler og delfiner – og en række andre dyrearter. Imponerende, hvis det holder vand.

WTF har Christine Lagarde gang i?

WTF har Christine Lagarde gang i?

Det spørgsmål besvarer Politico i et portræt af formanden for Den Europæiske Centralbank. Et portræt, som er overplastret med brændende pengesedler og kulørte vendinger som at Lagarde lignede “en menneskelig Lindor-chokoladetrøffel”, da hun “forudså den internationale finansverdens sammenbrud”. Når Lagarde ikke har travlt med at sænke og hæve renterne, laver hun i øvrigt marmelade og spiller golf med de andre centralbankfolk.

Spisesedlen

Sæsonen for skovbrande har slået rekord i 2023, konkluderer EU’s klimatjeneste. (Copernicus Atmosphere Monitoring Service)

Venstre vil lade forbrugeren betale CO2-afgift – men ikke landmanden. (Jyllands-Posten)

Rusland har øget sin missilproduktion trods sanktioner. (New York Times)

Mærsk søsætter containerskib, der sejler på grøn methanol. Samtidig indrømmer rederiet, at man skulle have taget klimakrisen alvorligt noget før. (DR)

Forventet babyboom i Danmark er udeblevet – igen. (TV 2 Kosmopol)

Designvirksomheden Georg Jensen er blevet solgt til finske Fiskars. (Ritzau)

Seks ud af Jordens ni ‘planetære grænser’ er nu overskredet, siger forskerhold. (The Guardian)

Nærsynet

Jorden er langt over grænsen 

Jorden er langt over grænsen 

Nå, er du klar til denne uges apokalyptiske klimanyhed? I det videnskabelige tidsskrift Science Advances har en gruppe på 29 forskere lavet et sundhedstjek af vores kære blå klode. Og konklusionen lyder, at det går helt af helvede til. Eller sagt med forskernes egne, lidt mere sobre ord: “Denne opdatering viser, at seks af de ni grænser er overskredet, hvilket peger på, at Jorden nu er langt uden for det sikre råderum for menneskeheden.”

De såkaldte planetære grænser dækker bl.a. over kvælstofsbelastningen af biologiske kredsløb, ødelæggelsen af biodiversiteten, reduktionen i skævdække og – naturligvis – klimaforandringerne. Da grænserne i første omgang blev introduceret tilbage i 2009, var “kun” tre ud af ni blevet overskredet. Det har vi så lige fordoblet på små 15 år.

+ “Det er ikke ensbetydende med dommedag, at seks ud af ni planetære grænser er overskredet, men det er et klokkeklart advarselssignal”,  siger Katherine Richardson, professor i biologisk oceanografi ved Københavns Universitet, til Information. Hun er leder af det nye studie.

++ Har du set Al Gores seneste TED Talk?

+++ Og læst, hvorfor klimajournalist Emily Atkin mener, at den er så vigtig?

++++ Men kan vi da ikke bare løse krisen med lidt smart geoengineering? Umiddelbart nej, siger Climate Overshoot Commission.

Et sidste ord

Ja, gad vide hvornår de er klar?

Til gengæld er det fredag i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12