15. august 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De vil sende duften af norske fjelde til Asien

Goddag, Føljeton-læser Lad os indlede ugen på en let note. Vi skal en tur til Norge. Norge er et herligt sted. Nordmændene er dejlige. Norge har blandt andet produceret Bjørn Dæhlie, Edvard Grieg, Liv Ullmann, Sissel Kyrkjebø, Roald Amundsen, Espen ‘Shampoo’ Knutsen og Max Manus. Norge har også verdens største oliefond til at gøre livet lidt lettere […]

Det bedste vi har set

Hvad mener Usain Bolt om Zlatan?

Vi har været inde på det før: I Sverige er de vilde med Zlatan Ibrahimović, den sande konge af Sverige. Han er chefen, det tætteste svenskerne kommer på Gud. Så da Usain Bolt, verdens hurtigste mand, søndag nat i Rio de Janeiro blev olympisk mester i 100 meter løb, var det oplagte spørgsmål fra Sveriges største morgenavis Dagens Nyheter da også, hvad Bolt mente om, at Zlatan scorede i sin debutkamp for Manchester United i Premier League. ”Han er brillant,” svarede Bolt.

Vrede efter politidrab har været undervejs i årtier

Lørdag morgen skød og dræbte en amerikansk betjent en sort mand i storbyen Milwaukee i Wisconsin. Siden har der udspillet sig et vredesoprør mod politiet i det kvarter i byen, hvor manden blev dræbt. Ruder smadres, butikker brændes ned, og der bliver kastet sten og affyret raketter mod politiet. Men det kommer ikke bag på naboerne. Sharlen Moore, der bor i kvarteret, fortæller til New York Times, at oprøret kommer efter årtier med undertrykkelse og mange episoder, der har fået det hele til at eskalere. ”And right now you shake a soda bottle and you open the top and it explodes, and this is what it is,” siger hun.

Facebook redder baby

Hvis man går og spørger sig selv, hvad sociale medier egentlig skal gøre godt for, bør man læse den rørende historie om en engelsklærer fra Afghanistan og en embedsmand fra Israel, der brugte Facebook til at planlægge en hjerteoperation og redde en pakistansk babys liv.

Spisesedlen

Før kunne ethvert seksuelt samvær med børn under 15 år straffes – fra 13. januar næste år vil det ikke længere være ulovligt i sig selv. Tyrkiet fjerner den seksuelle lavalder, efter en distriktdomstol har klaget over loven, der var ”uhensigtsmæssigt formuleret”…

Lovpakken om hadprædikanter er på kant med grundloven, siger juraekspert. Når regeringen kun udpeger religiøse foreninger som mål for lovene, er det forskelsbehandling på baggrund af religion. Sådan advarer Lisbet Christoffersen, der er ekspert i religionsret, i to høringssvar.

Boko Haram har offentliggjort en video, som muligvis indeholder billeder af de skolepiger, der blev kidnappet for to år siden fra en skole i Chibok, Nigeria. I videoen står maskerede og bevæbnede krigere foran en flok kvinder. En af kvinderne meddeler terrorgruppens budskab: ”Vores forældre skal appellere til vores regering om at frigive Boko Haram-krigere, så vi kan komme hjem.” Den nigerianske regering påstår at være i kontakt med gidseltagerne.

De seneste fem år er antallet af sager, hvor nøgenbilleder af især piger og kvinder deles mod deres vilje, steget markant. Siden 2011 er antallet af sager om deling af private billeder og meddelelser steget fra 44 til 101 sager i 2015.

Har du også glemt at følge med i OL? Så kan du lige skimme DR’s oversigt over medaljevindende danskere. Eksempelvis er det nok meget fint lige at have styr på guldsvømmeren Pernille Blume, inden du sætter dig ved frokostbordet i kantinen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12