15. december 2022 ny

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Store ministerudskiftningsdag

Man kan ikke foretage sig noget, uden at det går ud over nogen. Selv hvis man gør ingenting, vil den formodede ikke-handling have en indvirkning på nogen. Den nye SVM-regerings handlekraftige neutralisering af store bededags status som helligdag går i første omgang ud over folk, der plejede at se frem til at holde fri på […]

Kære læser

Sænket uddannelsesniveau sætter rekord

Konkurrencestaten er tilbage. Efter et “rødt frikvarter“, som tidligere S-finansminister Bjarne Corydon hånligt har kaldt de senere års rød-grønne kurs, er statsminister Mette Frederiksen rykket tilbage til den blålige reformdagsorden, som har domineret dansk politik siden 1980’erne. Men så alligevel ikke helt. For der én opsigtsvækkende og forunderlig undtagelse: uddannelsesområdet. Kloden rundt findes der lande […]

Det bedste vi har set

De knap så vise mænd

Hvordan bliver man egentlig vis? Og kan man overhovedet tilegne sig visdom? De spørgsmål har vi, og de fleste af verdens største tænkere, længe gået og summet på. Men måske er svaret faktisk at finde i den koreanske filosofitradition. I modsætning til den “vestlige“ filosofis determinismetankegang, baserer koreansk filosofi sig nemlig mere på en “øvelse gør mester“-ide. I stedet for den kierkegaardske/kafkaske/kantianske/heideggerske/kartesiske jeg-lukker-mig-bare-inde-på-mit-værelse-og-lærer-af-bøgerne-tendens, er visdommen nemlig at finde udenfor; i vores relationer og i vores møde med verden. Og så kan vi øve os klogere igennem gode vaner. Det er da opløftende læsning – ovre hos Aeon.

Det bedste vi har hørt i år

Okay, måske er vi lidt til fals for lister. Den tager vi på os. Men The Guardian har altså lavet en virkelig solid top-50 over 2022’s bedste albums, som er sød musik for alle, der kunne bruge lidt inspiration til noget nyt her i vintermørket – eller bare bruge den som en egoboostende tip-13’er over, hvor meget af det man allerede kendte i forvejen. De mangler vist stadig de sidste syv, så en gætteleg kan det også blive til.

Velkommen til “manosfæren“

Velkommen til “manosfæren“ 

Sofie Riise Nors grafiske novelle Sexmagasinet er blevet et lille tv-show, der har fundet sig et hjem ovre hos femina. For et par uger siden havde hun besøg af cyberforsker og ekspert i internetkultur Maia Kahlke Lorentzen til at forklare sig “manosfæren“: Et ret så uhyggeligt sted på internettet, hvor mænd “tager den røde pille“ og ryger længere og længere ned i “kaninhullet“, som består af dårligt selvværd, kvindehad og voldsfantasier. Intro til en af internettets værste skyggesider på godt og vel 10 minutter lige her.

+ I det dugfriske afsnit af Cybernauternes podcastserie ‘Manosfæren’ har Lorentzen besøg af Laura Bates, stifter af Everyday Sexism Project og forfatter til bogen Men who hate women, til en snak om “manosfæren“, og hvordan den kun vokser sig større.

Spisesedlen

SVM-regeringen præsenterer ministerhold. Venstres leder, Jakob Ellemann-Jensen, bliver vicestatsminister og forsvarsminister i den nye regering, mens Moderaternes Lars Løkke Rasmussen snupper titlen som udenrigsminister. Mette Frederiksen (S) og Nicolai Wammen (S) fortsætter som henholdsvis statsminister og finansminister. I alt får Socialdemokratiet 11 ministerposter, Venstre syv og Moderaterne fem.

Peru erklærer 30 dages undtagelsestilstand. Undtagelsestilstanden gør det bl.a. muligt for politiet at ransage folks hjem uden tilladelse, ligesom den midlertidigt bortskaffer forsamlingsfriheden. Forsvarsminister Luis Otarola Peñaranda udtaler, at de seneste dages voldelige protester, der kommer efter den afsatte præsident Pedro Castillos fejlslagne kupforsøg, har nødvendiggjort et “autoritativt“ modsvar fra den nye regering.

Iran smidt ud af FN’s kvindekommission. Det vedtog FN’s økonomiske og sociale råd, Ecosoc, ved en afstemning onsdag, hvor 29 ud af 54 medlemmer stemte for. Ifølge USA, der tog initiativ til afstemningen, var Irans medlemsskab en “grim plet“ på kommissionens troværdighed. Også flere rettighedsgrupper har argumenteret for, at Irans deltagelse i en kommission, der arbejder for at sikre kvinders rettigheder, har været en farce.

Radikale dropper Rwanda-ultimatum. Til Politiken fortæller partiets politiske leder, Martin Lidegaard, at man er “klatret ned fra det træ“ og vil altså alligevel godt kunne støtte en regering, der arbejder på at etablere et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda. De omdiskuterede Rwanda-planer nævnes dog ikke i SVM-regeringens nye regeringsgrundlag, da man ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) går efter at finde en europæisk løsning.

Meta dropper opførslen af to nye datacentre på Fyn. Med øjeblikkelig virkning har Facebooks moderselskab valgt at indstille alt arbejde på de to centre i Tietgenbyen, som ellers skulle have stået ved siden af Facebooks nuværende datahaller. Ifølge entreprenøren Per Aarsleff A/S er kontrakten til 2,4 mia. kr. blevet ophævet, efter byggeriet allerede har stået på i fire måneder.

Et sidste ord

Det er vel altid noget, at banden har en plan.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12