15. februar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Das Telefon von der Leyen

Vil EU-Kommissionen give Ursula von der Leyen en telefon? Sådan lød spørgsmålet fra to medlemmer af Europa-Parlamentet, efter The New York Times kunne afsløre, at “personligt diplomati” kan have spillet en rolle i den aftale, hun under pandemien indgik med medicinalgiganten Pfizer om at købe 1,8 mia. vacciner til unionen. Der er ingen tvivl om, […]

Kære læser

Et studie udi afsporet deja-vu

Et sted i den amerikanske forfatter Don DeLillos postmoderne roman White Noise fra 1985 præsenterer en af karaktererne sin egen og noget dystre teori om, hvorfor vi får deja-vu.   “Hvorfor tror vi disse ting er sket tidligere? Ganske enkelt. De er sket før, i vores tanker, som visioner om fremtiden. Fordi de er forudanelser, […]

Det bedste vi har set

Gudskelov for regelrytterne

Gudskelov for regelrytterne

Selvom folketingspolitikere efterhånden kan tale om afbureaukratisering ved enhver given lejlighed (særligt hvis der er valg), er regler ikke så ringe endda. Som idéhistoriker Lorraine Daston argumenterer for i sin nye bog Rules – A Short History of What We Live By, er de nemlig helt afgørende for vores samfundsudvikling. Og det er både indlysende og godt set, lyder det i Atlas’ begejstrede vurdering af bogen.

Før Twitter fik kuk 

Før Twitter fik kuk 

Om fuglen er blevet bedre og friere under Elon Musks ejerskab kan snildt diskuteres. Uanset hvordan det går med hele den saga, kan ingen dog tage fra Twitter, at det sociale medie har haft en enorm indflydelse på verdens gang de sidste små 20 år. Men hvilke tweets er det egentlig, der har været vigtigst? Med hjælp fra et fyldigt ekspertpanel har The New York Times kastet sig ud i den umulige opgave at finde 25 af de mest skelsættende Twitter-øjeblikke, fra #MeToo til Trumps mange tirader.

+ “Den virkelige grund til, at Twitter ligger i ruiner, er, at det var en vederstyggelighed for Gud. Det var et Babelstårn.”

Ingen dans på roser

Ingen dans på roser

“Arbejderne har et slogan: ‘De elskende får roserne, vi får tornene’.” Modtog eller gav du en buket roser på valentinsdag? Nu er det jo heldigvis tanken, der tæller, men som forfatter Rebecca Solnit sidste år skitserede i The Guardian, er den moderne blomsterindustri ikke uden problemer. For selvom en enkelt rose er smuk, kan det samme ikke siges om drivhuse fyldt med tusindvis af roser og dårlige arbejdsvilkår.

Spisesedlen

EU stopper salg af CO2-udledende biler fra 2035. Efter flere års optræk vedtog parlamentet tirsdag en aftale, som sætter en slutdato for salg af benzin- og dieseldrevne biler. “Det er banebrydende lovgivning,” siger EU-Kommissionens viceformand Frans Timmermans. Derudover blev der stillet forslag om at forbyde bybusser at køre på diesel fra 2030.

Mindst 400 ukrainske børn er bortført af Rusland. Det viser en undersøgelse af den europæiske mediesammenslutning EBU Investigative Journalism Network. Siden krigens begyndelse har russiske styrker og myndigheder – med støtte fra den russiske regering – angiveligt placeret børnene i institutioner eller hos russiske familier. Ifølge Ukraine er mere end 16.000 børn blevet taget.

Indiske myndigheder ransager BBC’s kontorer. Det sker, efter det britiske medies afdeling i Indien har udgivet to kritiske dokumentarer om premierminister Narendra Modi. Han har forbudt dokumentarerne at blive vist i landet. En talsmand for regeringspartiet BJP kalder BBC “den mest korrupte organisation i verden”, skriver The Guardian.

S-ordfører vil have gennemgået helligdagseffekt på ny. “Vi burde nok have haft den her tekniske gennemgang i Finansudvalget på et tidligere tidspunkt,” udtaler finansordfører Benny Engelbrecht (S). Han vil have Finansministeriet til at genvurdere beregningerne for sit eget partis bededagsafskaffelse, efter et notat har sået tvivl om arbejdsudbuddet.

Danmark deltager i luft-og missilforsvarssamarbejde. Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. European Sky Shield Initiative, som samarbejdet kaldes, består også af 15 andre lande. Ifølge ministeriet vil initiativet koncentrere sig om at anskaffe kort-, mellem- og langtrækkende luftforsvar – og på længere sigt missiler.

Et sidste ord

Godt nok var det tirsdag, det var valentinsdag. Men det er aldrig for sent at gøre det godt igen.

Vi er tilbage i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12