15. januar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den store Gatsby-inflation

”Gatsby troede på det grønne lys, den store fremtid, der år for år flytter længere væk fra os. Den undslap os denne gang, men det sker der ikke noget ved … i morgen skal vi løbe hurtigere, række længere … Og så en skønne dag …Derfor ligger vi her som både, som vugger mod strømmen […]

Kære læser

Regeringskrise i Italien er et forvarsel om tiden efter corona

I begyndelsen kvalte COVID-19 al politik. Den ekstraordinære sundhedskrise fik mange steder partier til at lægge stridsøksen på hylden for en stund. Nu var det tid til samling og fælles beslutninger. Men rygterne om politikkens død er stærkt overdrevne. For hvor begyndelsen var forsonende, så bliver afslutningen drabelig. Er man i tvivl, skal man bare […]

Spisesedlen

Lønkompensation forlænges i alle brancher. Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en aftale om at forlænge lønkompensation, indtil de skærpede restriktioner ophører. Ved forlængelsen er parterne desuden blevet enige om, at virksomheder igen får mulighed for at tvinge medarbejderne til at gøre brug af en feriedag, en afspadseringsdag med løn eller en fridag uden løn, hvis medarbejderen ikke har optjent ferie eller afspadsering.

Uro i Venstre efter beslutning om rigsret. Der bliver udvekslet spydige kommentarer mellem Inger Støjberg og Venstres ledelse, efter partileder Jakob Ellemann-Jensen i går besluttede, at Venstre støtter en rigsret mod Støjberg. Den tidligere udlændinge- og integrationsminister kalder Ellemanns beslutning for ”den største mistillidserklæring”. Den reaktion kalder gruppeformand Karsten Lauritzen for ”uværdig” og ”ikke en rimelig gengivelse.”

CDU skal have ny formand. Kansler Angela Merkels store kristendemokratiske regeringsparti i Tyskland, CDU, vælger i denne weekend en ny formand. Det sker på en virtuel partikongres, hvor 1.001 delegerede skal vælge mellem Friedrich Merz, Armin Laschet og Norbert Röttgen. De håber også alle tre, at de kan blive partiets kanslerkandidat, men det er ikke givet, at formanden får den ære.

Voldsomt jordskælv rammer Indonesien. Et jordskælv på den indonesiske ø Sulawesi har dræbt mindst 35 personer og såret hundreder. Jordskælvet er målt til at have en styrke på 6,2. Adskillige bygninger er kollapset eller har taget skade som følge af jordskælvet, og redningsarbejdere er stadig i gang med at hjælpe folk, der er blevet begravet i murbrokkerne.

Joe Biden præsenterer stor redningsplan. USA’s kommende præsident har fremlagt en genopretningsplan, der skal bekæmpe en række af de negative konsekvenser, coronakrisen har haft. Planen indeholder tiltag for hele 11.700 mia. kr., og efter planen skal en del af de penge havne direkte i amerikanernes lommer. De fleste amerikanere står nemlig til at få en check på 8.500 danske kroner. Håbet er, at pengene kan skubbe gang i økonomien.

Et sidste ord

Hæng omgående det her billede op på Nationalmuseet. Intet indfanger bedre følelsen af nedlukning, så når fremtiden vil vide, hvordan corona var, kan de bare kigge på det.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12