15. juni 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvem har brug for løn, når man kan få honninghjerter?

Natten til lørdag går godt 5.000 sygeplejersker i strejke efter rungende at have sagt nej til det overenskomstforslag, Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner søndag bad dem stemme om. Med en høj valgdeltagelse og et ‘nej’ fra 66,7 pct. af de stemmeberettigede, kunne budskabet fra sygeplejerskerne dårligt være klarere: Lønnen skal op, hvis ikke arbejdet skal […]

Kære læser

El Salvador: Et nyt bitcoin-paradis?

El Salvador er hoppet på bitcoin-vognen – big time. Og som det ofte er tilfældet med tiltag centreret om verdens første digitale valuta, står eventyret til at blive farverigt. På godt og ondt. I sidste uge annoncerede landets præsident Nayib Bukele, at El Salvador som det første land i verden vil begynde at bruge bitcoin […]

Det bedste vi har set

Et underfinansieret mareridt?

Et underfinansieret mareridt?

“Hvem ved, om Lynetteholm er en god idé? Ingen her på Ingeniøren i hvert fald. Som det står lige nu, beror det på gætværk og intuition, hvorvidt Lynetteholm bliver en urban succeshistorie, som politikerne håber, eller et underfinansieret miljømareridt for vores børn og børnebørn, som eksperterne frygter.“ Nørderne på fagbladet Ingeniøren giver på lederplads deres besyv med i sagen om den planlagte kunstige ø Lynetteholm nord for København. De er ikke specielt begejstrede.

Ren solenergi

Ren solenergi

“Can I kick it? Yeah, I can.“ Har den 24-årige newzealandske singer-songwriter Lorde skrevet sommerens pophit? Vi aner det ikke, men “Solar Power“ er da et godt bud.

Når truslen kommer indefra

Når truslen kommer indefra

Tyske soldater, der går rundt og er ekstremt højreorienterede i al hemmelighed: Hvor farlige er de? En gruppe soldater i den tyske hær gik og gjorde sig klar til den dag, hvor de mente, at demokratiet ville kollapse – ‘Dag X’. The New York Times’ berlinerkontor ser nærmere på fænomenet i denne glimrende podcastserie.

Spisesedlen

Sygeplejersker har penge til mindst otte ugers strejke. Mandag stemte sygeplejerskerne officielt nej til den nye overenskomst mellem Dansk Sygeplejeråd og arbejdsgiverne Danske Regioner og Danske Kommuner. Dermed står godt 5.000 medarbejdere til at gå i strejke, hvis ikke en ny aftale nås inden natten til lørdag. Ifølge DR’s beregninger vil Dansk Sygeplejeråds strejkekasse række til mindst otte ugers konflikt.

Storbritannien udskyder genåbning med fire uger. Planen var ellers, at briterne ville få en større genåbning den 21. juni, men onsdag meddelte premierminister Boris Johnson, at folk må væbne sig med tålmodighed i en ekstra måned. Udskydelsen kommer som følge af, at den såkaldte delta-variant af coronavirussen fortsat spreder sig, hvorfor smitten truer med at overhale vaccinationsindsatsen i Storbritannien.

Coronavacciner giver god beskyttelse mod deltavariant. En ny britisk undersøgelse indikerer, at to stik med enten Pfizers eller AstraZenecas coronavacciner forhindrer kritisk sygdom ved smitte af den indiske coronamutation. Ifølge undersøgelsen beskytter Pfizer-vaccinen mod hospitalsindlæggelse i 96 pct. af tilfældene, mens AstraZenecas vaccine beskytter i 92 pct. af tilfældene.

NATO udpeger Kina som sikkerhedsrisiko. På det netop overståede årlige NATO-topmøde i Bruxelles, lyder det fra de deltagende ledere, at Kinas “udtrykte ambitioner og pågående opførsel præsenterer systemiske udfordringer til den regel-baserede, internationale orden“. Ifølge The Guardian er det første gang, at NATO eksplicit understreger, at forsvarssamarbejdet bør reagere på Kinas voksende indflydelse.

Veganerpartiet klar med ny forperson. Efter weekendens landsmøde har partiet, der er opstillingsberettiget ved næste folketingsvalg, konstitueret Ulla Koch som ny forperson, mens Jill Wortziger bliver ny næstforperson. Det sker efter partileder Henrik Vindfeldt valgte at trække sig med øjeblikkelig virkning. Partiet oplyser samtidig, at man fremover skal have en politisk ordfører som frontfigur, snarere end en partileder. Denne skal findes på et kommende ekstraordinært landsmøde.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12