15. juni 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det moralske kompas

Så fik Silvio Berlusconi sin statsmandsbegravelse i hjembyen Milano. Pronominet “sin” er måske et forkert ord; det får det til at lyde, som om Italiens tidligere premierminister ønskede sig sådan en bisættelse. Men han ønskede formentlig slet ikke at blive begravet. Til det sidste lignede han en, der havde en forventning eller i hvert fald […]

Kære læser

Regeringen fanget i greenwashing

I et nyt notat dumper Klimarådet nok engang regeringens klimapolitik. Faktisk er der intet, der tyder på, at Danmark vil kunne indfri 2025-målet.

Det bedste vi har set

Bye bye BoJo

Briterne er færdige med Boris Johnson, men er Boris Johnson også færdige med dem? Spørger man Politico, kunne noget godt tyde på det. Den tidligere premierminister ser ud hvert fald ud til at have mistet sin magiske overlevelsesevne – og måske også sin kampgejst: “Men der er en lille, afgørende forskel mellem Johnsons position nu og hans til tider mytiske evne til at vinde folk over. Ved de sidste to store muligheder, han har haft for at teste andres mening om ham – den seneste konservative lederskabskonkurrence og et potentielt suppleringsvalg i hans sæde – valgte han i stedet at gå sin vej.”

Flere dyr, mindre hustling

“Det er blevet almindeligt (med urette) at beklage sig over, at ‘ingen gider arbejde mere’. Måske ville vi dog faktisk gerne arbejde, hvis det arbejde, der var tale om, fx var at sætte en kande te over til flere af skovens dyr i et udhulet træhjem.” Vox fortæller, hvordan børnebogsforfatter Beatrix Potters gamle, nuttede tegninger af Peter Kanin og andre antropomorfe dyr har fået en renæssance med et nyt SoMe-fænomen: Critterposting.

Tal før festen

Folkemødet på Bornholm er officielt skudt i gang, det virker som et godt tidspunkt at gøre status over dansk politik – og minsandten om det ikke er, hvad Altinget her gør med en spritny måling fra Epinion. Den vigtigste overskrift er vist, at SVM-regeringen blot ville kunne mønstre 66 mandater, hvis der var valg i dag. Det er alligevel imponerende, hvor hurtigt sådan et flertal kan formøbles.

Spisesedlen

Mindst 79 mennesker døde i bådulykke nær den græske kyst. Ifølge den græske kystvagt sank en fiskerbåd fyldt med flere hundrede flygtninge onsdag i internationalt farvand ud for Grækenlands sydlige kyst. Redningsfolk har foreløbigt reddet 104 passagerer, mens 79 lig er blevet bjærget. Flere end 500 mennesker menes at have været ombord på båden, hvorfor ulykken frygtes at være blandt de værste, man har set i området.

Regeringen klar med tørkeplan. Den skal ifølge minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) skabe “mere fleksible rammer for landbruget”, der er blevet hårdt ramt af de seneste ugers tørke. Planen indebærer bl.a., at landmænd vil kunne påkalde sig force majeure og anvende brakarealer til foder, ligesom der vil blive oprettet en telefonisk tørke-hotline i Landbrugsstyrelsen.

Forskere fremstiller syntetisk menneskeligt embryo. Det er skabt ved hjælp af stamceller og håbes at kunne give ny indsigt i menneskets tidligste udvikling. Embryoet har hverken hjerneudvikling eller et hjerte, der slår, ligesom det ifølge biologiprofessor Magdalena Żernicka-Goetz fra University of Cambridge er uvist, om det overhovedet vil være i stand til at gro videre end til de første udviklingsstadier.

Polsk ambassadør afviser Nato-rygter. Ifølge Polens ambassadør i Danmark Antoni Falkowski er Polen “ikke imod nogen potentielle kandidater til stillingen som generalsekretær for Nato”. Udmeldingen kommer, efter Wall Street Journal ellers havde skrevet, at Polen vil blokere statsminister Mette Frederiksens (S) mulige Nato-kandidatur. Samtidig åbner nuværende Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg for, at han måske alligevel vil fortsætte på posten.

DSB-medarbejdere genoptager arbejdet. Efter flere dages togkaos som følge af en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, er værkstedsansatte i DSB torsdag vendt tilbage til arbejdet. Det sker, selvom der ikke har været gennembrud i forhandlingerne om lønvilkår. Ifølge DSB’s informationschef Tony Bispeskov vil det formodentlig komme til at “tage nogle uger”, før togdriften er tilbage til normalen.

Et sidste ord

Kan du huske dengang David Byrne og Lorde talte om grapefrugt? Vilde tider.

Og nej, det er desværre et ægte interview. Vi må hellere lige sunde os til i morgen – ses da!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12