15. maj 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sergeot Uzans ord

For tiden viser DR1 fredag aften gamle udgaver af Cirkusrevyen. Om ikke andet er det sjovt at se sammen med samfundsinteresserede børn fra otte-ni-årsalderen og opefter. En god portion af tekstmaterialet er på et niveau, som børn forstår at sætte pris på. Det kræver funny bones eller i det mindste skuespillertalent og en ufattelig sans for timing at få stoffet til at leve, og det håndværk får […]

Kære læser

… Probably the best beer in The Third World

Carlsberg er verdens tredjestørste bryggeri, og det asiatiske marked er selskabets nye milliardguldæg. Men i Cambodja bliver øllene solgt af unge piger i Tuborg-grønne minikjoler, der må flirte og drikke til en minimumsløn. Og fagbevægelsen anklager Carlsberg for at se passivt til, mens deres lokale selskab saboterer organiseret arbejdskraft. Føljeton har besøgt Carlsbergs arbejdere, der kæmper for deres rettigheder. En kamp, der kan ende med fængsel for to af dem.

Det bedste vi har set

Selvom vi har brugt det seneste år på forsøge at slippe udenom, kan vi ikke løbe fra det: Vi elsker Skam. Oven på gårsdagens afsnit så højt, at det er blevet et mål i sig selv at få dig med på vognen. Derfor har vi udvalgt de bedste scener fra det nyeste afsnit, som vi håber at kunne overbevise dig med. Hvis du allerede har set det, synes vi alligevel, du skal skal læse med om ikke andet som en forsikring om, du ikke er alene med dine følelser. For hold op, det er hård kost.

Spisesedlen

Saudi-Arabien og Rusland laver ny olieaftale. De to lande er blevet enige om at forlænge en aftale om at begrænse produktionen af råolie frem til udgangen af marts 2018. Den nuværende aftale mellem de olieeksporterende landes organisation, Opec, samt Rusland og andre store olienationer, der ikke er medlem af Opec, udløber til sommer, skriver DR.

Underklassens børn er dårligere stillet i uddannelsessystemet. Det gælder både på universitetet og i folkeskolen, hvor uligheden trives i bedste velgående. En omfattende undersøgelse af uligheden i Danmark viser, at 40 procent af overklassens børn er i gang med en lang videregående uddannelse, mens det kun gælder for syv procent af underklassens. I folkeskolen kan uligheden ses på blandt andet karaktererne i dansk og matematik, hvor børn af fattige familier klarer sig dårlige end overklassens børn.

Hundredevis af dømte slipper udenom millionbøder til Skat. Det er ikke kun privates gæld til det offentlige, men også danske virksomheder, Skat har problemer med at inddrive gæld fra. De seneste fem år har Skat skullet inddrive 318 kæmpebøder med en fælles sum på 1,7 milliarder, men det er kun lykkedes Skat at få kradset 13 millioner ind. Det viser P1’s aktindsigt i Skats data.

Undtagelsestilstand i Yemen på grund af kolera. Et udbryd af kolera spreder sig i hovedstaden Sanaa, hvor myndighederne mandag indførte undtagelsestilstand. Sundhedsministeriet, der drives af den shiitiske Houthi-milits, beder om international hjælp til at at få bragt sygdommen under kontrol.

Nordkorea: Vi kan ramme USA. Den koreanske slyngelstat bliver ved med at tirre, og man håber ikke, at Trump bider på maddingen. En missilaffyring søndag skulle teste, om et nyt missil kan medbringe atomvåben, oplyser et nordkoreansk medie. Missilet har navnet Hwasong-12 og fløj 787 kilometer. Ifølge BBC landede det i havet vest for Japan.

Et sidste ord

En gang eller to har vi her på Føljeton været genstand for en enkelt Putin-elskende læsers vrede, fordi vi måske har været lidt for matte i vores begejstring for den russiske præsident. Endelig har vi mulighed for at gøre det godt igen: Vladimir Putin er på besøg i Kina, og i går slog han tiden ihjel med at give prøver på sine evner som pianist. (Desværre er han frygteligt dårlig.)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12