15. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Uretfærdige løsninger løser intet

Til ingens større overraskelse lykkedes det alligevel ikke Donald Trump og svigersønnike Jared Kushner at løse Israel-Palæstina-konflikten og skabe fred i Mellemøsten. Den fik ellers ikke for lidt, da Trump sidste år fremlagde forståelsespapiret “Abraham Accords“, der officielt skulle skabe diplomatiske forbindelser mellem Israel, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain. Tanken var vist at normalisere […]

Kære læser

Pølsevognsprismet

Jeg havde næsten glemt, at der bor en pølsemand 300 meter fra mit køkkenvindue, men hver formiddag omkring kl. 10 trækker han sin vogn efter sig op ad Ravnsborggade. Det ved jeg, fordi vi i mange år havde kl. 10 som et fælles foretrukket mødetidspunkt, og det glemte jeg, fordi jeg siden er blevet tvunget […]

Det bedste vi har set

Mord og mandestrip

Mord og mandestrip 

Når vi tænker på Chippendale’s (og det kan vi mærke, vi fremover kommer til at gøre noget oftere), så tænker vi på pumpede, olierede 70’er mænd, der iført tacky kostumer forsøgte at opfylde en fantasi, vi ikke er sikre på findes. Podcasten Welcome to Your Fantasy undersøger bagsiden af den i forvejen snuskede stripper-medalje, og den gemmer på mord, korruption og et umage makkerpar bestående af en introvert indisk immigrant og en tv-producent fra New Jersey, de kaldte ‘Little Hitler’. Historiker Natalia Petrzela er den veloplagte vært.

Afgrundsdyb ensomhed

Afgrundsdyb ensomhed

Glem alt om at være alene i vildmarken, blive efterladt på Mars eller hvad populærkulturen nu ellers frembringer af isolationstankeeksperimenter. Her er den virkelige historie om, hvordan et stort svindelnummer på baggrund af en relativt lille gældssum efterlod en (strå)mand alene på et fragtskib i fire år uden mulighed for at forlade det. Det er også historien om ensomhed, afmagt og gode bøger. En perfekt kombination, hvis du spørger os.

Asta Olivia Nordenhof snakker med Geir Gulliksen

Asta Olivia Nordenhof snakker med Geir Gulliksen

Den norske forlægger og forfatter Geir Gulliksen beværter en ny podcast, som hedder Akkurat dette, akkurat nå. Første gæst var Karl Ove Knausgård, den anden er danske Asta Olivia Nordenhof, og temaet for deres samtale er penge: ”Hva har penger med mordbrannen på Scandinavian Star å gjøre? Hvorfor valgte Asta Olivia Nordenhof å skrive om akkurat dette, akkurat nå?”

Det er ikke let ikke at være grøn nok

Det er ikke let ikke at være grøn nok

USA’s præsident Biden har fremlagt en klimaplan, der skal eliminere den amerikanske energisektors udledning af CO2 i 2035. Planen er mere ambitiøs, end mange havde turdet håbe på, men en række klimagræsrødder på venstrefløjen presser alligevel på for en mere radikal indsats, som de mener er nødvendig. I et brev til Kongressen advarer 600 miljøgrupper mod ”falske løsninger” og kræver en deadline, der hedder 2030 i stedet for 2035. Det kan blive en ægte udfordring for Biden. Politico leverer et læseværdigt overblik.

Etiopien har en filmindustri (takket være kvinder)

Etiopien har en filmindustri (takket være kvinder)

Før 2004 blev der kun produceret et par spillefilm engang imellem i Etiopien. Men siden 2015 er der kommet næsten 100 nye film til – om året. Og endnu mere interessant: Det er kvinder, der er drivkraften i den forandringsproces; det er kvinder, der skriver manuskripterne, instruerer og producerer, kan man læse i magasinet Africa is a Country.

Spisesedlen

Israelske styrker og Hamas begyndte mandag aften at udveksle luftangreb, og situationen har fortsat med at udvikle sig kritisk i løbet af ugen. Onsdag meldte Gazas egne myndigheder om 48 dræbte inklusiv 14 børn, mens seks israelere havde mistet livet. FN’s udsending i Mellemøsten, Tor Wennesland, advarede om, at konflikten truer med at udvikle sig til reel krig, og ledere på begge sider opfordredes derfor til at deeskalere situationen.

Regeringen kunne tirsdag præsentere aftalen ‘Børnene først’, som er indgået med et bredt flertal i Folketinget. Den vil bl.a. give mulighed for tidligere tvangsfjernelse af udsatte børn, ligesom grænsen for, hvornår børn kan få selvstændig partsstatus, sænkes fra 12 til 10 år. Samtidig afsættes 314,9 mio. kr. til at oprette og udvikle såkaldte familiehuse over hele landet. Lars Trier Mogensen skrev i onsdagens analyse, at aftalen mest af alt er “symbolpolitik“.

Det republikanske parti i USA stemte onsdag for at fjerne kongresmedlemmet Liz Cheney fra deres ledelse. Det sker, efter Cheney i januar stemte for at stille Donald Trump for en rigsret og siden har udtalt sig kritisk om hans anklager om valgsvindel ved valget 2020. “Jeg er fast besluttet på, som jeg sagde i går, og som jeg lige har sagt til mine kolleger, at vi skal bevæge os fremad på et fundament af sandhed. Vi kan ikke både favne ‘den store løgn’ og favne forfatningen,“ udtalte Cheney efter afstemningen.

Tesla annoncerede torsdag, at man ikke længere vil tage imod bitcoin ved køb af biler. Elbilsfirmaet afslørede ellers tilbage i februar, at man havde investeret i kryptovalutaen for 1,5 mia. dollars, men nu omstødes bitcoin-omfavnelsen som følge af klimabekymringer. Bitcoin skydes ofte i skoene, at den forårsager store mængder CO2-udledning som følge af kryptovalutaens strømforbrug.

Udenrigsministeriet fortalte fredag, at rejserestriktionerne bliver lempet for flere populære charterdestinationer såsom Gran Canaria, Mallorca og Tenerife. Samtidig bliver hele Malta farvet gult på ministeriets verdenskort. Fælles for de nye, såkaldt gule destinationer er, at man ikke behøver gå i isolation når man kommer hjem derfra, ligesom der heller ikke kræves en test for at stige ombord på flyet.

Et sidste ord

I et parallelt (og muligvis parodisk) univers har de sat eksistentialister til at levere trafikopdateringer. Og de er ikke glade for sisyfosarbejdet.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12