15. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Angst, alkohol og livsforsikringer

Hvornår er man på den helt sikre side? Sådan set aldrig, lyder det kedelige svar. Du kan blive ramt af en bil i morgen, en atomkrig dagen efter. Døden kan antage utallige uforudsigelige skikkelser; den kan være pludselig, snigende, langtrukken eller ligefrem forventet. En af de største genistreger i HBO-serien Six Feet Under om bedemandsfamilien […]

Kære læser

Ruslands oligarker har penge og Putin

Milliardærer indtager rummet, kunstmarkedet er blevet et sted, hvor de kendte køber dyre digitale illustrationer af aber, og midt i en pandemi holdt medicinalvirksomhederne vaccinepatenterne ind til kroppen, som var det familiens arvesølv. I en ny serie undersøger Føljeton verden i hænderne på den rigeste procent og stiller spørgsmålet: Hvordan ville tingene se ud, hvis […]

Det bedste vi har set

Mor, du er blevet hjernevasket

Mor, du er blevet hjernevasket

Mange ældre russere æder det russiske statsapparats propaganda råt. De ser simpelthen for meget fjernsyn. Unge familiemedlemmer forsøger at tale med dem for at give dem et mere nuanceret billede af virkeligheden. Det er ikke helt nemt. Det uafhængige russiske medie Meduza har talt med tre unge russere om deres erfaringer, og Zetland har oversat til dansk.

Den store forskelsbehandling

Den store forskelsbehandling

Flygtninge, som kommer ind i Polen, bliver behandlet vidt forskelligt alt efter, hvor de kommer fra. Ukrainere vil alle hjælpe. Folk fra Afrika? Not so much. The New York Times har en reportage, hvor avisen beskriver to unge menneskers flugt. “Det, der skete de følgende to uger for disse to flygtninge, som var cirka lige gamle, og som søgte ind i det samme land på samme tid, kunne ikke være mere kontrastfyldt. Albagir [fra Sudan, red.] blev slået i ansigtet, kaldt racistiske ting og overladt til grænsevagter, som, siger Albagir, tævede ham og lod til at nyde det. Katya vågner hver morgen til et fyldt køleskab og frisk brød på bordet, takket være en mand, hun kalder en helgen.“

Russisk historieforvrængning

Russisk historieforvrængning

“De vil kun have propaganda. Det vil betyde, at vi ikke skal fortælle om de voldtægter eller cykeltyverier, som også er en del af historien.“ I april sidste år åbnede Bornholms Museum en udstilling om Sovjetunionens besættelse af den dejlige ferieø efter Anden Verdenskrig. Udstillingen skulle have været sendt videre til Det Russiske Kulturhus i København, men uden museumsinspektør Jakob Serups vidende sendte kulturhuset udstillingsmaterialet til gennemsyn hos russiske “historiske eksperter“, der havde nogle absurde censurkrav. Spøjs tekst i Akademikerbladet om Ruslands ikke så objektive historiesyn.

Spisesedlen

Angreb på beboelsesområder i Kyjiv fortsætter. Tirsdag morgen foretog Rusland igen bombeangreb mod civile boligområder i Ukraines hovedstad. Landets præsident, Volodymyr Zelenskij, fastholder dog, at forhandlinger med Rusland om en våbenhvile skal genoptages. De indledende samtaler gik efter hans egen udmelding “ganske godt“.

+ En redaktør på en russisk nyhedskanal afbrød mandag aften en nyhedsudsendelse med et skilt, der bar ordene: “Ingen krig, stop krigen, tro ikke på propagandaen, de lyver for jer her.“ Redaktøren havde tidligere uploadet en video til sin hjemmeside, hvor hun undskylder for at have medvirket til spredning af propaganda i Rusland. Hun er nu i det russiske politis varetægt.

Bredt flertal indgår milliardaftale om produktion af grønne brændstoffer. En aftale om et statsligt udbud på 1,25 mia. kr. skal sikre, at der sættes skub i udviklingen af de grønne brændstoffer. Hermed udbygges kapaciteten til at producere grøn strøm, hvilket skal gøre Danmark til en nettoeksportør i 2030: “Europa er på intens jagt efter alternativer til fossil energi, og vi har travlt. Både med at blive grønne og med at blive mere uafhængig af russisk sort energi,“ siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

EU-Kommissionen præsenterer ny runde af sanktioner mod Rusland. Sanktionerne retter sig bl.a. mod landets stål- og militærindustri samt nye investeringer i russisk energi. Samtidig skærper man forbuddet mod eksport af luksusvarer fra EU til Rusland og udvider listen af oligarker, der omfattes af sanktioner.

Regeringen præsenterer ny sundhedsreform. Det sker på et pressemøde tirsdag kl. 17 og ifølge TV 2’s oplysninger vil udspillet indeholde et forbud mod salg af tobak til alle, der er født efter år 2010. Samtidig vil man hæve aldersgrænsen for køb af alkohol i butikker til 18 år. Det forventes også, at regeringen vil præsentere tiltag for et generelt løft af sundhedsvæsenet efter to års belastning som følge af coronapandemien.

Indisk domstol stadfæster forbud mod hovedtørklæder i skolerne. Forbuddet mod at bære den religiøse hovedbeklædning i skolerne opretholdes dermed i landets sydlige region Karnataka. Regionen kontrolleres af premierminister Narendra Modis politiske parti og afgørelsen menes derfor at kunne danne præcedens for resten af landet, der huser over 200 mio. muslimer. Advokater og aktivister kritiserer loven for “juridisk fordring af apartheid“.

Et sidste ord

Også Macron vil have lidt af Zelenskijs ‘mand-af-folket-landsfader’-swag. Prisen for illusionen: 1.200 euro. Det er sgu folkeligt!

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12