15. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Menneskeheden: Fra kasseringstruet til bragende succes

For nylig blev forfatter og venligbo Mads Nygaard, som vi her på redaktionen sætter meget højt, kontaktet af sit forlag, som ikke længere havde plads på lageret til hans bog Frø fra 2015. Han skulle komme og hente hele stakken, ellers ville den gå op i flammer. Så han igangsatte en redningsaktion; kørte fra hjembyen Hirtshals over […]

Kære læser

Stedfortræderkrig i Jylland

Kommunalvalget på tirsdag er Mette Frederiksens første valg som formand for Socialdemokratiet – og dét udnyttes til fulde i en større kampagneoffensiv. Samtidig forsøger statsminister Lars Løkke Rasmussen også at udnytte Venstres momentum i en form for generalprøve på det folketingsvalg, der pludselig kan komme hurtigere end ventet.

Det bedste vi har set

Mellem døde arbejdsmænd og drengedrømme

Mellem døde arbejdsmænd og drengedrømme

Da det så sortest ud for det danske fodboldlandshold (herrerne altså) engang tilbage i foråret, foreslog vi her på Føljeton, at DBU skulle boykotte VM i Rusland med henvisning til den politiske situation i landet. På den måde kunne man både påstå, at være verdens bedste fodboldhold og en stærk og seriøs verdenspolitisk aktør. Sagen er nemlig den, at russerne ikke bare har problemer med politik og homofobi, men at mindst 20 illegale nordkoreanske arbejdere er omkommet på grund af kummerlige forhold under byggeriet af de nye stadioner; at adskillige analyser peger på omfattende korruption, og at hele turneringen blot er ren russisk propaganda. Måske, siger vi nu i dag og overdøver det med LÅLÅLÅLÅLÅ-LÅLÅ-LÅLÅ og denne fine video med Christian Eriksen, som alle herinde gerne vil giftes med.

Kvinden, der smadrede koder

Kvinden, der smadrede koder

The Woman Who Smashed Codes er en ny bog om en fantastisk kvindelig kodebryder ved navn Elizebeth Smith Friedman, som blev skrevet ud af historien af sin tids mænd. Forfatteren Jason Fagone fandt 22 kasser med Smith Friedmans personlige papirer på George C. Marshall Library i West Virginia og brugte derefter tre år på at researche hendes liv. Som Vice-mediet Broadly skriver her, er det foreliggende resultat ”en triumf”. Aldrig hørt om hende, men historien er fascinerende

33.293 personer

33.293 personer

Den tyrkiske kunstner Banu Cennetoğlu har lavet en liste over de 33.293 flygtninge og asylansøgere, som har mistet livet på vejen mod Europa siden 1993. Die Liste, som den hedder, indeholder navne og omstændigheder og udkom som indstik i den tyske avis Die Tagesspiel torsdag d. 9. november. Her finder du listen som pdf.

Uligheden stiger igen (igen, igen) i Danmark

Uligheden stiger igen (igen, igen) i Danmark

”Det her er kedeligt, men lidt vigtigt, så bær over med mig,” skriver ph.d.-studerende i statskundskab på Københavns Universitet Rune Møller Stahl på Facebook og forklarer, at man langt nede i dagens nyhedsbrev fra Danmarks Statistik kan læse, at uligheden i indkomster endnu en gang er steget i år. Det er hverken overraskende eller nyt, for det har været tilfældet stort set alle år siden midten af 1990’erne. Nu er den såkaldte gini-koefficient røget op på 29. Det er en stigning på en tredjedel de sidste 25 år. Things that make you go hmmmm..

Tro, håb og tinder-dates

Tro, håb og tinder-dates

Vi har jo en svaghed for journalist Anders Haahr Rasmussen her på stedet. Han kan noget, ingen andre kan herhjemme, når han med sine historier flytter rundt på alt det, du gik og troede, du vidste. Lige nu laver han podcasts med Mette Kathrine Grosbøll, præst i Sionskirken på Østerbro, og taler om kærlighed, forhold og børn eller fravalget af samme. Presser samfundet den moderne mand ind i ulykkelig monogami, eller findes lykken i far-mor-barn-modellen? Lyder det kedeligt? Det er det ikke.

Spisesedlen

Mugabe og hans hustru tilbageholdes af militæret. Efter en urolig nat, og det militæret i Zimbabwe selv betegner som ”en ublodig overdragelse af magten”, har militæret sat landets 93-årige præsident og hans kone i forvaring et uoplyst sted. Millitæret understregede i morges, at nattens uroligheder, der blandt andet indebar en militær overtagelse af statens tv-selskab, ikke betyder, at der er et kup i gang.

Banedanmark bruger 4,4 milliarder på nye signaler. Da den statsejede jernbanestyrelse tilbage i 2008 fremlagde deres plan om at udskifte signalerne langs samtlige danske togskinner og give alle tog nye signalcomputere, lød det samlede budget for projektet på 1,2 milliarder kroner. Nu viser en aktindsigt, at det tal er steget til 4,4 milliarder, først og fremmest fordi regningen til eksterne konsulenter er løbet løbsk.

Tidligere forlagschef indgår forlig med Gyldendal. Den tidligere ejer af forlaget Tiderne Skifter, Claus Clausen, undgår dermed en retssag. Baggrunden for sagen startede sidste år, da Gyldendal overtog Tiderne Skifter og fandt ud af, at Claus Clausen ikke havde betalt forfattere de royalties, de havde krav på. Det resulterede i ”den største skandale i forlagsbranchen i årevis”, da Gyldendal ville betale forfatterne tilbage og rejse sag mod Claus Clausen for at dække milliontabet.

Zentropa fratager Peter Aalbæk al indflydelse. Det skriver filmselskabet i et internt brev til deres samarbejdspartnere. Peter Aalbæk fratages dermed med øjeblikkelig virkning sin indflydelse på det filmselskab, han selv har stiftet og stadig er medejer af, og må derfor ikke længere udtale sig om Zentropa eller have med filmselskabets elever at gøre. Det sker som følge af den seneste tids afsløringer af Peter Aalbæks seksuelle krænkelser af tidligere ansatte.

Australien stemmer ja til homoseksuelle vielser. 61,1 procent af de australske vælgere har stemt ja til at give homoseksuelle ægteskabelige rettigheder, mens 38,4 procent stemte nej. Afstemningen er vejledende, men landets premierminister, Malcolm Turnbull, vil nu sende et lovforslag til afstemning i parlamentet. Premierministeren er blevet kritiseret for ikke at tage affære og vedtage en lov i stedet for at sende folk til afstemning på skatteydernes regning.

Et sidste ord

Den her valgvideo har alt, hvad der skal til for at blive et viralt hit – afføring, kønsroller, utroskab, politik og kærlighed.  Det er stærke sager og komik på et plan ingen danske komikere kan præstere.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12