15. november 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Dum meteor, hovedløst landsting

Prøv at forestille dig følgende scenario: Pludselig formørkes himlen over Østersøen, og da folk i byerne og landdistrikterne langs kysterne i Sverige, Tyskland, Polen, Kaliningrad, Letland og Litauen kigger op, får de øje på en meteor, som ikke bare er på vej mod Bornholm, men gudhjælpeme også har samme størrelse som Bornholm. Bang! siger det. […]

Kære læser

Vilde kaniner og Maduros lange ører

Den er helt gal i Venezuela. Landet har i nu fire år været udsat for en massiv økonomisk krise, som har sendt tre mio. mennesker på flugt og skabt helt uforståelig stor inflation. I et forsøg på at dæmme op for krisen har præsident Nicolás Maduro iværksat alt fra kaninopdræt til en oliebaseret kryptovaluta. Vi ser på problemerne og de aparte løsningsforslag.

Det bedste vi har set

Værd at vide om Brexit

Værd at vide om Brexit

Så skulle Brexit-aftalen være i hus, efter mere end halvandet års tunge forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Godt nok mangler aftalen fortsat at blive endeligt godkendt af Europa-Parlamentet og Storbritanniens ditto, men derfor kan der stadig være al mulig grund til at dykke ned i aftalens detaljer. Da udkastet sammenlagt fylder 585 sider, kan det dog godt virke som en lidt uoverskuelig opgave. Heldigvis er Politico som altid behjælpelige, og de giver her en guide til de ti vigtigste punkter fra det nye murstensdokument. Der er noget for enhver smag – lige fra toldgrænser til Gibraltar til fisk.

Svampetrip dig rask

Svampetrip dig rask

Ligesom med medicinsk cannabis findes der også folk, som gerne vil have legaliseret og anerkendt svampe, nærmere bestemt psilocybin, som behandlingform for diverse sygdomme. Hvorfor det? Rent kemisk virker psilocybin lidt på samme måde som det neurotransmitterende stof, vi har i hjernen, der hedder serotonin. Et studie fra 2012 viser, at mikrodoser psilocybin ”knockouter” hjernens serotonin-receptorer og på den måde ”kan information florere mere frit rundt i hjernen.” I forlængelse af det argumenterer nogle altså for, at man kan ”mikrodosere sig ud af depression.”

+ Læs hvordan Julie Ugleholdt selvmedicinerede sig med mikrodoser af psykedeliske svampe for at komme ud af en heftig fødselsdepression – og oven i købet har skrevet en bog om det.

I byen med en weekendnarkoman

I byen med en weekendnarkoman

Til hverdag lever Tobias et ganske normal liv. Han arbejder som grafisk designer i et smart firma, har et stort skrivebord og en smart iMac. Men i weekenderne fester han med stoffer, techno og sex i lange baner, hvilket skærer en skarp kontrast til hans stabile hverdag. Ifølge ham selv bruger han omkring 7.000 kroner på fest – om måneden. Interesseret? Lyt til P3-podcasten Weekendnarkoman, og bid blandt andet mærke i udsagn som ”Jeg har taget for meget hestebedøvelse. Jeg hader det”.

Janelle Monáe er en fantasifuld tidsrejsende

Janelle Monáe er en fantasifuld tidsrejsende

På NPR’s liste over ‘De 200 bedste sange af kvinder fra det 21. århundrede,’ ligger Janelle Monáes sang ‘Pynk’ (2018) nr. 102. Nu går NPR så i dybden med, hvorfor det egentlig er, at Monáe er så spektakulær. Udover at have skabt sit eget pladeselskab, Wondaland Records, leger hun med forestillinger om race, køn og seksualitet men også tid. Det gør hun ved at benytte sig af ”radikal fantasi,” siger kønsforsker Dr. Moya Bailey, ”der får os til at skabe og undersøge forestillinger om verden, som vi ønsker den, som vi så måske kan tage med os ind i fremtiden.”

Vådt billede, tør pris

Vådt billede, tør pris

Vi er naturligvis David Hockney-fans her på Føljeton. Tag lige på falderebet og læs historien her om hans svømmepølsbillede, der kan blive det dyreste i historien malet af en levende kunstner.

Spisesedlen

Theresa Mays regering godkender Brexit-aftale. Det stod klart onsdag efter et fem timer langt møde mellem May og hendes ministre. EU’s præsident Donald Tusk har indkaldt til et topmøde den 25. november, hvor aftalen skal godkendes. Minister for Nordirland Shailesh Vara og minister for brexit Dominic Raab har begge trukket sig i protest over aftalen.

Nordea indviklet i ny sag om fusk med udbytteskat. Ifølge nye afsløringer fra Børsen oprettede Nordea tilbage i 2008 en fond i Nykredit, som havde til formål at fravriste Schweiz et ukendt millionbeløb i udbytteskat. Nordea har ikke noget svar på, hvorfor de oprettede fonden.

Danmark får nyt internationalt forsknings- og videnscenter om antibiotikaresistens. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelse. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er i øjeblikket i Seattle for at underskrive aftalen, som på sigt skal sikre Danmark mellem 400 og 500 nye arbejdspladser.

Verdensbanken fratager Tanzania et lån på 300 mio. dollars. Det sker som reaktion på Tanzanias politik om at bortvise gravide piger fra skolerne. Lånet er en del af de 500 mio. dollars, som Verdensbanken tidligere i år havde givet Tanzania tilsagn om til forbedring af landets uddannelsessystem.

Israels forsvarsminister trækker sig i protest mod våbenhvile. Det meddelte den nu forhenværende forsvarsminister Avigdor Lieberman onsdag, idet han mente, at den nye våbenhvile i Gazastriben svarede til at ”overgive sig til terror”. Våbenhvilen blev indgået efter nye voldelige konflikter mandag var blusset op mellem Israel og Hamas.

Et sidste ord

Succesromanforfatteren Morten Pape (ham med Planen) er begyndt at modtage justitsminister Søren Papes (K) post. Krimiforfatteren Jesper Stein synes, at Morten Pape burde være justitsminister. En parallelverden? Overhovedet ikke. Læs alt om det ovre på Papes Twitter-profil (Morten Papes, vel at mærke).

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12