15. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det menneskelige kommunalvalg

Kommunalvalget … er det ikke bare pragtfuldt? Dagens ‘Kære læser’ kunne stoppe dér – altså lige efter “pragtfuldt“ og det flotte retoriske spørgsmålstegn. Vi mener det; det ville så afgjort være det mest poetiske. Du er velkommen til at lade være med at læse videre. Hvis du vælger den løsning, så tak for nu. God […]

Kære læser

COP26: Så tæt på, og dog så langt fra

Til ingens overraskelse gik COP26 over tid. Sådan plejer det at gå på klimatopmøderne. Det er ikke nemt, når en indsigelse fra blot ét enkelt land kan kaste aftalen over styr. Hvordan skal man overhovedet få 192 lande til at takke ja til en fælles klimaindsats? I 11. time var det da også lige ved […]

Det bedste vi har set

”Vi vil ødelægge det hele”

“Vi vil ødelægge det hele“

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at det har været ganske besværligt for COP26-deltagerne at lande den klimaaftale, der for første gang nævner en udfasning af kul. Men lørdag aften så det hele – som nævnt ovenfor – lidt mere sort ud, da Indien og Kina i sidste time kom med en bombe, der truede med at smide alle forhandlinger over bord og fik ledere til febrilsk at “gå ind og ud af lokalet“. Heldigvis blev det ikke til noget, men hvis man er bare lidt interesseret i diplomatiets væsen, har Politico en sjov lille reportage fra den ret anstrengte stemning i møderummet. Det er næsten som at være der selv.

Ikke mit ansvar

Ikke mit ansvar

“Jeg er ikke chokeret eller overrasket over det. Min krop er blevet objektiviseret gennem hele min karriere,“ svarer Adele, da Oprah Winfrey spørger, hvordan hun har det med sit vægttab, der særligt har affødt negative reaktioner fra fans. “Jeg var kropspositiv dengang, og jeg er kropspositiv nu. Det er ikke min opgave at validere, hvordan folk har det med deres krop.“ Adele, der snart er tilbage med et nyt album, har besøgt Winfreys rosenhave i hjemmet i Montecito, Californien. Det er blevet til et ret fint interview om hendes skilsmisse, farens alkoholmisbrug, Taylor Swift og om at klare 77 kilo i dødløft.

Neutrale holdninger

Neutrale holdninger

“Eftersom Millah Kongsbach er clairvoyant, er det nærliggende at spørge, om hun kan forudse, hvordan det kommer til at gå hende. Og det har hun en lille idé om, siger hun med et smil: ‘Men jeg plejer ikke at stille ind på mig selv som sådan, fordi man har altid nogle drømme og ønsker og håb, og det kan godt blande sig i sådan et svar, når man ikke er distanceret fra sine egne følelser. Men jeg har en god formodning om, hvordan det går’.“ TV2 har talt med nogle af de lokalpolitikere, der har matchet flest vælgere i kandidattesten. Måske nogle af dem tog testen lidt for hurtigt.

Spisesedlen

COP26-aftale på plads. Efter to ugers topmøde blev verdens FN-lande lørdag aften enige om en klimaaftale, der for første gang nævner fossile brændsler. Slutteksten kritiseres dog fra flere sider for at være for at være for svag til at redde klimaet. Som det fx lød fra FN’s generalsekretær, António Guterres: “Desværre var den kollektive politiske vilje ikke tilstrækkelig.“

Stem mellem klokken 10 og 15. Sådan lyder opfordringen i en besked fra regeringen, der mandag vil blive sendt af sted med sms og e-boks forud for tirsdagens kommunal- og regionalvalg. Formålet er sprede valgdeltagelsen ud over dagen og på den måde øge trygheden om valget, hvor også coronasmittede kan stemme. Informationen vil blive sendt til alle over 18 år, skriver TV 2.

Belarus-sanktioner kan ramme flyselskaber. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S), forud for at EU’s udenrigsministre mandag mødes for at drøfte situationen på grænsen mellem Polen og Belarus. “Tanken er, at det rammer de folk og de institutioner, der står bag,“ siger Kofod, der kalder det “helt afgørende“ at nå til enighed om at “stå samlet mod Belarus, Lukasjenko og hans hybridangreb mod EU, hvor han importerer mennesker og sætter dem ind mod EUs grænser“.

Regeringen vil kompensere for varmeregningen. Knap 500.000 husstande kan se frem til en vinter med markant dyrere varmeregninger på grund af de globalt stigende energipriser. Regeringen har derfor afsat en pulje på 100 mio. kr., som kommuner kan søge for at dække uforudsete udgifter for særligt ældre og kontanthjælpsmodtagere. “Det gælder for alle danskere, hvor det for alvor vil påvirke deres økonomi negativt,“ siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Jyllands-Posten.

Joe Biden og Xi Jinping mødes mandag. Mandag aften afholder USA og Kinas præsident virtuelt møde, som bliver de første “substantielle“ bilaterale drøftelser, efter Biden-administrationen blev indsat sidste år. Formålet er at mindske spændingerne, der kun er blevet øget med bl.a. Taiwan, Covid-19 og Xi Jinpings fravær på COP26. Når dagsordenen for mødet ikke er offentlig, skyldes det ifølge Politico, at de ønsker at nedtone forventningen om, at drøftelserne vil lede til konkrete resultater.

 

Et sidste ord

Folk er så forskellige – også på den røde løber.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12