15. oktober 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Verden er gået i sport

Hvis du ønsker at forstå verdens gang, behøver du pt. ikke at gøre meget andet end at tænde for en vilkårlig sportsudsendelse. I løbet af det seneste døgn har en række hændelser i sportens verden i hvert fald sat spot på nogle af verdens mest kritiske brændpunkter. Lad os tage en hurtig overflyvning. Allerede inden […]

Kære læser

Catalanske separatister kan gøre livet surt for Spanien … og Skotland

Forbrydelse og straf. Der blev mandag uddelt hårde straffe til de separatistledere, der tilbage i 2017 var nogle af spydspidserne for den folkeafstemning i Catalonien, der havde til formål at løsrive den spanske region fra moderlandet. I alt 12 separatister blev dømt ved den spanske højesteret. Tre slap med mindre straffe i form af dagbøder. […]

Det bedste vi har set

Vinbønder og klimaforandringer

Vinbønder og klimaforandringer

Klimaforandringerne ændrer den måde, verden producerer varer på, og som The New York Times skriver i denne indbydende webdok, så mærker vinproducerende bønder allerede forandringerne, fordi druen er så følsomt et produkt. Bare rolig, der er stadig masser af vin.

Knallertbølle!

Knallertbølle!

Det er mange år siden, vi holdt op med at se TV Avisen (og TV 2 Nyhederne for den sags skyld), så vi skal ikke kunne sige, om den her ‘nyhed’ har været bragt i fjernsynet. Men historier om unge, som terroriserer lokalmiljøet med deres knallerter, bliver man aldrig træt af. Her er det den østjyske by Odder, som ufrivilligt lægger asfalt til den ”utryghedsskabende” fritidssyssel. ”Nu kommer Stefan. Haha. Han kører som en idiot.” Hvor er det dog dejligt lokalt.

Kig ind i rumskibet

Kig ind i rumskibet

Har du efterårsferie, eller kender du nogen, der har det? Og sidder du lige nu og mangler noget at lave, som har et skær af nostalgi? Gizmodo har samlet nogle gamle ‘cutaway’-illustrationer fra rumfartens historie. Festligt, pædagogisk, kunstnerisk, oplysende, farverigt og sci-fi-agtigt er det. Se det med et barn, hvis du ikke selv er det.

Spisesedlen

Trump varsler sanktioner og højere told mod Tyrkiet. Den amerikanske præsident skrev i går aftes på Twitter, at han snart vil underskrive et dekret, der medfører sanktioner mod Tyrkiet. Det betyder fx højere toldsatser på blandt andet stål. Han skriver desuden, at han er ”forberedt på hurtigt at ødelægge Tyrkiets økonomi.” Sanktionerne kommer som modsvar på den tyrkiske offensiv mod kurderne i nordsyrien.

Voldsomme demonstrationer i Spanien. Den spanske højesteret gav i går domme på mellem ni og 13 år til en række catalanske separatistledere, og det har ført til store demonstrationer i Cataloniens hovedstad Barcelona. Protester ved byens lufthavn har ført til flere flyaflysninger, og det er kommet til voldsomme sammenstød mellem politi og demonstrationer. Mindst 37 personer er blevet såret.

Grænsekontrollen har kostet mindst 1,25 milliarder kroner. Den seneste opgørelse fra justitsministeriet viser, at politiet, hjemmeværnet og forsvaret samlet har brugt 2,3 mio. timer ved grænsen, siden grænsekontrollen blev indført tilbage i 2016. Regeringen bebudede for nylig, at der nu også skal indføres periodevis grænsekontrol ved den dansk-svenske grænse. Politiet anslår, at det vil koste dem 160 årsværk.

Fængsler lever ikke op til anbefalinger fra Europarådets torturkomité. Flere celler i danske fængsler er så små, at det ifølge Europarådets torturkomité ikke er forsvarligt. En tilfældig dag i september viste en optælling foretaget af Kriminalforsorgen, at der i 67 celler boede to personer, selvom de kun er beregnet til en. Cellerne er syv kvadratmeter, og det er tre kvadratmeter mindre end torturkomitéens anbefaling.

Dødstal stiger i Japan efter tyfon. Japan blev i weekenden ramt af sin værste tyfon nogensinde, og dødstallet er i dag blevet opjusteret til mindst 66 personer. Mere end 200 er blevet såret, og 15 mennesker savnes stadig. Landet oplevede hele 939,5 millimeter regn på et døgn.

Et sidste ord

Begravelser kan godt være triste. Men hvad hvis det er en gammel irsk prankster af Guds nåde, som er død? Hvad hvis han har en allersidste joke i ærmet? Du skal se det klip.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12