15. oktober 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det radikale skud i Sarajevo

”Vi har en fælles opgave med at få ryddet op i den sexistiske-kultur, der alt for mange steder stadig hersker. Vi starter med os selv … Jeg tror, det her er et vendepunkt i forhold til ligestilling i Danmark. Jeg ved i hvert fald med mig selv, at det bliver et vendepunkt for os i […]

Kære læser

Johnson overlevede corona første gang. Hvad med anden gang?

Mens de fleste voksne nyder den smukke sommermåned juli, så kan det være en hård tid for børn. For i et barnesind er der fra juli nemlig uendelig lang tid til højtiden jul. Lang tid til gaverne under træerne, til de duftende kager i ovnen og til sneen i parkerne. Boris Johnsons politiske modstandere har […]

Det bedste vi har set

”Jeg ville i øvrigt elske at læse en bog, der ikke handler om andet end en pige og hendes nyvaskede barbiedukker, just saying.”

”Jeg ville i øvrigt elske at læse en bog, der ikke handler om andet end en pige og hendes nyvaskede barbiedukker, just saying.”

Det er ikke så forfærdeligt længe siden, vi på denne plads linkede til en artikel med forfatter Olga Ravn. Nu gør vi det igen, for vi er blevet grebet af hendes indignation. ”Nyt interview i Vagant, hvor jeg, om muligt, er endnu mere hidsig end jeg plejer,” skriver Ravn selv på Twitter, og det er alle de ord, der skal til for at vække vores interesse. Interviewet handler om moderrollen, om samfundskontrol, om litteratur og om misogyni. Det skarpt, det er præcist, og det er vanvittigt godt.

Wienerkredsens mordforsøg

Wienerkredsens mordforsøg

Mens østrigske Ludwig Wittgenstein kæmpede i Første Verdenskrig, begyndte han at skrive på, hvad der senere skulle blive et af filosofihistoriens hovedværker. Den tynde bog Tractatus Logico-Philosophicus var et decideret mordforsøg på filosofien. Wittgenstein mente, at alle filosofiens problemer i virkeligheden bundede i uklart sprog, hvorfor logikken kunne binde de løse ender sammen og udslette filosofien. Denne tankegang levede videre i Wienercirklen, der var en kreds af indflydelsesrige intellektuelle som filosoffen Rudolf Carnap, matematikeren Kurt Gödel og sociologen Otto Neurath. De udviklede den filosofiske retning logisk positivisme, der har været ekstremt indflydelsesrig i efterkrigsårene. Ja, den er det faktisk stadig. The New Yorker tager dig med til møde i Wienerkredsen.

Verden på et bræt

Verden på et bræt

Glem Risk, glem Diplomacy, glem Axis and Allies. Her er det ultimative brætspil til dig, der har en krigsgal verdenshersker gemt i maven. Navnet er Hedgemony, og det er ikke bare et helt almindeligt brætspil. Det er lavet af den amerikanske tænketank Rand Corp., og det var ikke meningen, at det nogensinde skulle komme i offentlighedens hænder. I stedet var ideen med spillet, at det skulle hjælpe det amerikanske forsvarsministerium til at udvikle deres strategi.

Spisesedlen

Twitter og Facebook blokerer historie om Biden. Tabloidmediet New York Post har skrevet en historie, hvor det påstås, at amerikansk præsidentkandidat Joe Bidens søn Hunter Biden har sat et møde op mellem sin far og en ukrainsk embedsmand. Trump kalder det et bevis på, at Biden er korrupt, Bidens kampagne afviser historien, og de sociale medier Facebook og Twitter finder historien så tvivlsom, at de delvist har blokeret for den på deres platforme.

Rohde: Smider I Auken ud, smider I også mig ud. Det interne opgør i Radikale fortsætter med at udspille sig på Facebook. I en opdatering skriver folketingsmedlem Jens Rohde her til morgen, at ”hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig.” I går skrev Auken et opslag på Facebook, hvor hun anklager partiets politiske leder Sofie Carsten Nielsen for at have løjet om, at hun ikke kendte til Morten Østergaards krænkelsessager.

Frankrig erklærer national sundhedskrise. Franskmændene er nu igen så hårdt ramt af COVID-19, at præsident Emmanuel Macron i går bekendtgjorde, at landet befinder sig i undtagelsestilstand, og at der i ni franske byer fra lørdag vil blive indført udgangsforbud i aften- og nattetimerne. Frankrig er langt fra det eneste europæiske land, hvor coronarestriktionerne nu igen strammes.

Thailand indfører undtagelseslov for at bekæmpe demonstranter. I mere end tre måneder har Thailand været ramt af en prodemokratisk protestbølge, der især retter sig mod landets konge. Det har fået myndighederne til at anholde en række af protestlederne, ligesom en ny lov gør det ulovligt at samle sig mere end fem mennesker. Det sker i et forsøg på at få bugt med demonstrationerne.

Trumps søn smittet med corona. Den amerikanske præsidents yngste søn Barron Trump har været smittet med COVID-19. Det fortæller den amerikanske førstedame Melania Trump. 14-årige Barron udviste dog ifølge førstedamen ingen symptomer og er siden blevet testet negativ.

Et sidste ord

En japansk supercomputer viser, hvor stor indflydelse luftfugtighed har på spredningen af viruspartikler. Vi glemmer dog at høre efter pointen, for vi får det dårligt af at se videoen. Klaaaaamt!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12