15. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

BoJo er ingen Banksy

Man skulle næsten tro, at Boris Johnson satser på at lave en Banksy. Straks efter værket Girl with Balloon blev solgt for en mio. britiske pund på en auktion tilbage i 2018, blev det makuleret af sin egen ramme – til megen moro blandt publikum. Konsensus lød, at happeningen var klassisk Banksy: En satirisk stikpille […]

Kære læser

Fodboldens problem, Storbritanniens problem

Saudi-Arabien, ja landet, har købt den nordengelske fodboldklub Newcastle United. Der er ingen grund til at være overrasket. Fodbold har aldrig været som nyfalden sne, og forhandlingerne mellem Riyadh og den nu tidligere ejer, den korpulente retail-milliardær Mike Ashley, har været kendt i minimum halvandet års tid. Alligevel er det svært ikke at måbe. Uanset […]

Det bedste vi har set

Jugoslaviens glemte skatte

Jugoslaviens glemte skatte

“En hurtigfodet juvel af eklektisk ekspert-synth-wave.“ Bandet Bastions LP fra 1984 er bare en af de plader, The Guardian har opstøvet i jagten på den glemte disco, post-punk og elektropop fra det tidligere Jugoslavien, før 1990’ernes borgerkrig førte til landets sammenbrud. Der er tale om musik, der blev produceret helt uden computere og samplers: “Det var latterligt: Det var fantastisk. Hele den her gør-det-selv-tilgang kom med kreativiteten, fordi den fik dig til at tænke helt anderledes. Vi kunne ikke arbejde med forudindstillinger – der var ingen!“ fortæller vennerne Zoran og Zoran.

Dybt inde i kaninhullet

Dybt inde i kaninhullet

“Var Paludan islamkritiker? Klovn? Nazist? […] Hvorfor var der i offentligheden så stor uenighed om, hvor man ideologisk skulle placere disse nye fremadstormende højreorienterede skikkelser og bevægelser? De moderne, vestlige demokratier er på fundamental vis formet af de dyrtkøbte erfaringer fra kampen mod fascismen under Anden Verdenkrig. ‘Aldrig igen’, lød mantraet. Men hvordan kan man forhindre en ideologis genkomst, hvis man ikke engang kan genkende den?“ Mathias Hee Pedersen har med sin nye bog Fascister i fåreklæder? sat sig for at forstå højreradikalismen, og om vi lige nu genlever 1930’ernes Europa. Baggrund bringer et uddrag.

Farlige fødsler

Farlige fødsler

Det er nok ikke helt ved siden af at kalde det et faktum, at teknologiske fremskridt som kejsnersnit og epidural på mange måder har gjort det sikrere at føde end i gamle dage. Ser man på antallet af dødsfald blandt fødende, er det faldet. Men vil teknologien helt overtage – vil vi om 100 år føde børn, som vi kender det i dag? Ifølge Eurozine mødes kvinder endnu med “obstetrisk vold“ og manglende respekt fra læger, hvis meninger om hvordan det ideologisk og økonomisk er bedst at føde, fratager dem muligheden for at vælge selv. Vigtig læsning om, hvorfor det er så presserende at sætte mødrenes kroppe og ønsker først.

Spisesedlen

Fredag er sorgens dag i Beirut. Det siger Libanons premierminister, Najib Mikati, efter mindst seks personer er dræbt og flere såret i et skyderi torsdag. Konflikten brød angiveligt ud mellem Hizbollah og en kristen milits under protester mod dommeren Tarek Bitar, som demonstranterne mener er biased i sin efterforskning af den eksplosion, der ramte havnen sidste år.

Berlin risikerer omvalg. Leder for valgmyndigheden i Tysklands hovedstad, Petra Michaelis, har indgivet en klage til forfatningsdomstolen efter “uregelmæssigheder“ i 207 af byens 2.257 valgsteder. Flere vælgere har angiveligt fået forkerte stemmesedler, ligesom nogle valgsteder har måttet holde åbent efter lukketid. Et omvalg i to valgkredse er derfor på tale.

Domstol afviser ophævelse af abortforbud. En amerikansk appeldomstol – kendt som en af USA’s mest konservative – har torsdag afvist regeringens anmodning om midlertidig ophævelse af Texas’ omdiskuterede abortlov. Kendelsen forventes anket i Højesteret. Den fortsatte konflikt om lovens forfatningsgrundlag har reelt stoppet alle aborter i staten.

Danske benzinpriser sætter rekord. Priserne har på tankstationerne Q8 og OK fredag morgen oversteget 14 kr. for en liter 95-benzin. Det er de højeste priser nogensinde, skriver TV 2. “Der er færre restriktioner og mere genåbning rundt i verden, og det betyder, at der er rigtig mange mennesker, som skal bruge olie,“ forklarer cheføkonom i Sydbank, Søren V. Kristensen.

Sundhedsplatformen bremser coronaindsats. Sådan lyder kritikken i Berlingske fra forskere på Hvidovre Hospital, der oplever, at det er “stort set umuligt“ at få data om coronapatienter ud af systemet. Ifølge Region Hovedstaden er problemet mere “kompliceret, end det lyder“, da det vil kræve en lovændring, hvis alle læger skal kunne tilgå patienters journaler.

Et sidste ord

Føler du også, at bankerne er blevet lidt generiske i deres markedsføring?

God fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12