16. december 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Forbrydelse og dobbeltstraf

Mens Covid-19 blev kongelig hofleverandør, mens et flertal fandt Inger Støjberg uværdig til at sidde i Folketinget, og mens debatten om den sexistiske kultur på TV 2 fortsatte, faldt en noget aparte aftale om Kriminalforsorgen onsdag på plads mellem regeringen, DF, SF samt Konservative: Danmark skal leje 300 fængselspladser i Kosovo. Udfordringen er kort fortalt, […]

Kære læser

Nytter en diplomatisk boykot af OL?

På begge sider af det politiske spektrum er der stort set ikke skyggen af tvivl at finde. Danmark bør følge USA i deres diplomatiske boykot af Vinter-OL i Beijing 2022. Amerikanerne har nemlig annonceret, at de ikke vil sende en officiel delegation afsted til legene i februar – en beslutning som indtil videre har fået […]

Det bedste vi har set

“Kom nærmere og du vil opdage: Feminisme er for alle“

Den toneangivende amerikanske tænker, intersektionelle feminist og forfatter bell hooks er død, 69 år gammel. Websitet Writing on Glass har en hurtig indgang til hendes bøger og filosofi. Og her i en podcastsamtale med The New Yorkers chefredaktør: ‘Hvordan vi opdrager mænd‘. Og til sidst et godt interview i The New York Times fra 2015, hvor hun bl.a. besvarer spørgsmålet: “Gennem årene har du brugt udtrykket ‘imperialistiske hvidt overherredømme kapitalistisk patriarkat’ til at beskrive den sociale ordens magtstrukturer. Hvorfor binde disse termer sammen i stedet for at tage dem en for en?“

Belarus’ fire fremtider

Belarus’ fire fremtider

“Først var der den fremtid, vi blev lovet tilbage i Sovjetunionen. Denne version – fremtid nr. 1 – sluttede i 1991. Fremtid nr. 2 dukkede op i 1990’erne; den var optimistisk, utopisk og diametralt modsat den sovjetiske. Den blev erstattet af en autoritær substitut, fremtid nr. 3, som faldt sammen en gang for alle i 2020. Nu venter fremtid nr. 4. Hvordan bliver den?“ Den belarusiske historiker og forsker Aleksej Bratosjkin har kigget i krystalkuglen og skriver om det i Eurozine.

Bilerne ud af byen

Bilerne ud af byen

Ny amerikansk forskning vurderer, at USA har sparet ca. 270 mia. dollars ved at nedbringe luftforureningen fra biltransport i årene 2008-2017. Tallene lyder vanvittige. Videnskab.dk har vendt studiet med danske forskere, og konklusionen er klar: Renere luft betaler sig.

Spisesedlen

Politisk flertal dømmer Inger Støjberg uværdig til at sidde i Folketinget. Efter hun mandag blev dømt for forsætligt at have brudt ministeransvarsloven, har et flertal bestående af alle Folketingets partier med undtagelse af DF og Nye Borgerlige nu tilkendegivet, at de ikke mener, hun kan fortsætte som folketingspolitiker. Den officielle afstemning om Støjbergs fremtid finder sted den 21. december, og hendes afløser i Folketinget bliver Gitte Willumsen (K), der er byrådsmedlem i Silkeborg Kommune, bekræfter Willumsen selv på sin Facebook-profil.

Sverige vil kræve coronapas ved indrejse fra Norden. Det fortalte Sveriges statsminister Magdalena Andersson på et pressemøde torsdag. “Vi ser en øget smittespredning i Europa, men også i vore nabolande,“ forklarede hun og opfordrede til ikke at flytte “festen over grænsen“. Kravet vil gælde fra den 21. december.

Voldsom tyfon rammer Filippinerne. Titusinder er blevet evakueret efter en af årets globalt set værste storme torsdag morgen ramte øriget på den østlige side og skabte voldsomme oversvømmelser. “Filippinerne er hårdføre, men denne supertyfon er et bittert slag for de millioner af mennesker, som stadig er ved at komme sig ovenpå det seneste års ødelæggende storme, oversvømmelser og coronaudfordringer,“ udtaler Richard Gorman, der er formand for det filippinske Røde Kors.

 

Flygtninge mangler Covid-19-vacciner. Det sker, fordi en række vaccineproducenter nægter at stille sig til ansvar for de eventuelle bivirkninger, som vaccinerne kan medføre. Normalt er det nationalstater, der pådrager sig ansvaret for deres borgere, men for dem, som er på flugt eller bor i lande, hvor regeringerne ikke har kontrol (såsom Afghanistan og Myanmar), kan det ikke lade sig gøre. Det bærer en del af ansvaret for, at kun syv pct. af alle mennesker i lavindkomstlande på nuværende tidspunkt er vaccinerede, skriver Reuters.

Litauen og Taiwan styrker deres økonomiske bånd som modsvar til Kina. Det sker, efter Litauen i sidste uge trak sine diplomater hjem fra Kina. Ifølge regeringen har Kina presset Litauens virksomheder økonomisk som straf for deres handelssamarbejde med Taiwan. Efterfølgende har Taiwan, der officielt er en del af Republikken Kina, givet udtryk for, at de vil styrke samarbejdet med Litauen, som et tegn på “goodwill“.

Et sidste ord

Mette Frederiksens storhed og fald med Oliver Stillings egne ord. What happened, Mette?

Ses i morgen, hvor det er fredag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12