16. februar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hundens år

At være født på Fandens fødselsdag og død (næsten) på Valentinsdag er smukt nok i sig selv, men man kunne have undt prins Henrik også lige at have fået det kinesiske nytår med, som begynder i dag. For det første trådte han sine barnesko i Fransk Indokina, for det andet talte han flydende kinesisk, og […]

Kære læser

Stormvejret i Silicon Valley

Silicon Valley er stedet, hvor morgendagens idéer udklækkes af nørdede, kreative genier, og i Silicon Valley er der masser af succeshistorier om garage-startups med vokseværk. Men der er også historier om at snyde befolkningen, og på det seneste har kritikken af techmekkaet nået stormfulde højder.

Det bedste vi har set

Bag scenerne til Stanley Kubricks 2001

Bag scenerne til Stanley Kubricks 2001

I 1968 lavede Stanley Kubrick sin rumfilm 2001: A Space Odyssey. Filmens tilbliven strakte sig over mere end fire år og kostede mere end 10 millioner dollars at producere. Da den endelig var ved at være færdig, stod kritikerne i kø til at hagle Kubricks værk ned. Alligevel bliver 2001 nu regnet for at være en af de bedste science ficton-film, der nogensinde er lavet. Vanity Fair inviterer med ind bag tilblivelsen af det, de kalder ”den mærkeligste blockbuster i Hollywoods historie”.

”Tre sorte katte i tidsåndens store fastelavnstønde”

”Tre sorte katte i tidsåndens store fastelavnstønde”

DR3 har i løbet af det seneste års tid været sindssygt skarpe til at lave programmer, der er vedkommende i en sådan grad, at andre kanaler har haltet langt efter dem. Det skulle jo ske, at de ramte ved siden af, og det kan man godt sige, de har gjort med deres seneste skud på stammen. Fuckbois, som serien så elegant hedder, handler om de tre unge venner Kim, Victor og Mikki, hvis eneste formål med tilværelsen tilsyneladende er at gå i dyrt tøj og behandle piger som skidt. Det er i hvert fald sådan, tv-produktionen fremstiller dem. Siden seriens første og hidtil eneste afsnit er blevet sendt, har der været diskussion om, hvorvidt drengene er blevet instrueret i at være nogle usympatiske møgører. Producenten bag serien forklarer selv, at vinklen er opstået i et samarbejde mellem hovedrollerne og tv-holdet, og allerede dér virker det mistænksomt. ”Tilbage står, at Mikki, Victor og Kim i #MeToo-året 2018 – med eller uden deres vidende – forekommer at være blevet castet til at sone det mandlige køns mest basale synder. Som tre sorte katte i tidsåndens store fastelavnstønde, der mjaver mod månen, mens omverdenen hæver køllerne,” skriver Christoffer Zieler i Informations meget rammende anmeldelse.

Amerikanerne kan ikke beskytte deres børn mod skoleskyderier

Amerikanerne kan ikke beskytte deres børn mod skoleskyderier

Siden årets start har der allerede været otte skyderier på skoler i USA, hvor elever er blevet alvorligt såret eller dræbt. I tirsdags skete det i Florida, hvor mindst 17 skoleelever mistede livet under et skyderi på Marjory Stoneman Douglas High School. Præsident Trump fortæller folket, at han sender ”tanker og bønner” til ofrenes familier, og at ”intet barn skal føle sig usikkert i en amerikansk skole”. Det er nogenlunde samme reaktion, der følger efter hvert skoleskyderi, men hverken tanker eller bønner kan stoppe grusomhederne, mener journalist John Cassidys, der i sin klumme i The New Yorker kalder amerikanernes manglende evne til at beskytte deres børn mod skoleskyderier for en ‘national skændsel’.

Han forlod København som Kristian og kom tilbage som flygtningen Vahid

Han forlod København som Kristian og kom tilbage som flygtningen Vahid

I 2015 var den danske dramatiker og teaterinstruktør Kristian Husted i Grækenland for at researche til en kommende forestilling, han skulle lave. Da han kom hjem en måned senere, havde han set og oplevet skrækkelige ting, som gav ham en vanvittig idé. Han ville tage tilbage til Grækenland, hvor han ville udgive sig for at være en flygtning, så han kunne tilslutte sig den store flygtningestrøm og mærke oplevelsen på egen krop. Kort tid efter var Kristian fra Danmark blevet til Vahid fra Iran, der sammen med tusindvis af mennesker på flugt rejste tværs gennem Europa og endte i en flygtningelejr i Danmark. Hans projekt skulle vise sig at være livsændrende for hans liv og psyke, og nu har han skrevet en bog om oplevelsen. Journalist Renna Rose Agger har interviewet ham for Vice. Det er altså en vild historie. (Foto: Mikkel Bache)

Hvilken farve har en tennisbold?

Hvilken farve har en tennisbold?

Hvis der er noget, der kan få folk helt op på dupperne, så er det altså de her internet-debatter, der sætter spørgsmålstegn ved, om en genstand er den ene eller den anden farve. Kan du for eksempel huske palaveren, der var om kjolen for nogle år siden? Nogle var overbeviste om, at den var blå og sort, mens andre var fuldstændig skråsikre på, at den altså var guld og hvid. Nu er en journalist på The Atlantic trådt ind i den samme kamparena ved at spørge, hvilken farve en tennisbold har. Er den gul-grøn, grøn-gul eller blandingsfarven chartreuse? Konklusionen nederst i artiklen summer vanviddet meget godt op: ”Det er virkelig rædselsvækkende, når det bliver påpeget, at vi alle sammen går rundt og tror, vi oplever den samme virkelighed. Og det gør vi bare ikke.”

Spisesedlen

Danmark kan blive nødsaget til at modtage IS-krigere. Danske statsborgere, der har kæmpet for Islamisk Stat og nu sidder fængslet i Syrien og Irak, skal hjem til Danmark og retsforfølges. Sådan lød opfordringen fra den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, til Danmark og de øvrige lande i koalitionen mod IS. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at en sådan ordning kan blive nødvendig. 

Rusland anklager Europa for valgsvindel. En talskvinde for den russiske regering sagde i går på et pressemøde, at Rusland har beviser for, at europæiske lande forsøger at fifle med det kommende russiske præsidentvalg. Flere vestlige stater har tidligere anklaget Rusland for at fuske med vestlige valg, men det har Rusland afvist som “ren fantasi.”

Færre bliver skilt. Mellem 2016 og 2017 faldt antallet af skilsmisser med 11 procent. Det sker, selvom det siden 2013 har været muligt at få en straksskilsmisse, hvor man ikke har behøver at være separeret et halvt år inden skilsmissen. Partierne på Christiansborg diskuterer lige for tiden, om man skal afskaffe muligheden for straksskilsmisser.

10.000 civile dræbt eller såret i Afghanistan i 2017. Det siger en ny rapport fra FN. Det er fjerde år i træk, at antallet af ofre ligger på over 10.000, og FN kalder tallet et udtryk for ”skræmmende menneskelig lidelse”. I alt blev 3.438 dræbt og 7.015 såret. 27 procent af drabene skete i angreb direkte rettet mod civile.

USA’s senat afviser at hjælpe millioner af immigranter. En lov om at hjælpe de 1,8 millioner unge immigranter, der kom til USA som børn og nu går under betegnelsen Dreamers, er blevet nedstemt i det amerikanske parlament. Dermed risikerer de unge Dreamers nu at blive udvist af USA, selv om flere af dem har tilbragt størstedelen af deres liv i landet.

Et sidste ord

Står Den Korte Avis egentlig ikke og mangler en ny chefredaktør? I så fald vil vi gerne anbefale Egon Godskesen. Så kan der nok komme lidt skik på den indvandrerkritiske had-blog.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12