16. februar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den smertefulde succes

Et af de mest meme-værdige albumcovers fra den seneste årrække står amerikanske DJ Khaled for. Suffering from Succes (2013) hedder synderen, hvorpå DJ Khaled ses i fuld hiphopmondering med guldkæder og pels, alt imens han indtager en lettere lidende positur. Billedet er virkelig barokt. Det er både alt for mættet og alt for gumpetungt i […]

Kære læser

Catalonsk valg lægger en dæmper på løsrivelsen

Seperatistpartierne har udvidet deres flertal i den catalanske regionalforsamling. Alligevel kan Catalonien have kurs mod en mere moderat og forsonende linje over for Madrid. Det er den umiddelbare konklusion, efter catalanerne gik til stemmeurnerne denne weekend. Baggrunden for det netop overståede valg var ellers ret punket. Da Spanien skulle afvikle parlamentsvalg tilbage i foråret 2019, […]

Det bedste vi har set

Må den bedste fortæller vinde

Må den bedste fortæller vinde

Du kender det godt: Du fortæller en vittighed, men bliver mødt af larmende tavshed. Kort efter stjæler din karismatiske sidemand punchlinen, og pludselig bobler folk over af latter. Nogle gange er det bare den bedste levering, der vinder. Spørg bare Charles Darwin, Elon Musk og forfatteren til bestselleren Sapiens, Yuval Noah Harari. Ingen af de tre var først på opdagelsen af evolution, elbiler eller menneskehedens samlede historie. Men de fik alligevel succes, fordi de var var bedst til at fortælle om det, skriver de hos blogkollektivet Collaborative Fund.

Lyden af lockdown

Lyden af lockdown

Interessant artikel fra The Atlantic om, hvad vi kan forvente os af 2020’ernes musikscene. Hvis høreapparatet i forvejen skratter, vil det nok ikke begejstre, at den såkaldte hyperpop spås fremgang. Den er nemlig ”larmende, grim og vanedannende” og slet ikke egnet til at blive spillet på hverken caféer eller natklubber. Men dem er der jo heldigvis heller ikke nogen, der frekventerer længere – og mon ikke det har haft en indflydelse på genrens nyvundne succes?

Bare et dameblad

Bare et dameblad 

Forholdene for fødende i Danmark har været på en seriøs nedtur de seneste år, og det har ugebladet Femina brugt de sidste mange måneder på at afdække. Indsatsen kulminerede, da de i fredags offentliggjorde et opsigtsvækkende interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Her lover han nemlig nationale rettigheder til gravide og fødende som svar på kritikken.

+ Nok var interviewet opsigtsvækkende, men det vakte faktisk i første omgang ingen opsigt, fortæller Femina-journalist Katrine Rosenbæk. Hun måtte selv ud og servere historien til Ritzau og har sidenhen kæmpet for at få større medier til at linke til Feminas artikel. ”[M]an er stadig ikke vant til at få dagsordensættende historier fra Femina,” udtaler hun til Journalisten.

Spisesedlen

WHO nødgodkender coronavaccine fra AstraZeneca. Godkendelsen baner vejen for, at vaccinen nu kan blive distribueret til fattigere lande gennem vaccinesamarbejdet COVAX. Vaccinen er den anden af sin slags, som er blevet godkendt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), efter WHO  godkendte coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech tilbage i december.

Flertal sikrer en halv milliard til nye cykelstier i hele landet. Regeringen er sammen med SF, Enhedslisten og De Radikale blevet enige om at investere 370 mio. kr. i sammenlagt 20 nye cykelprojekter langs statens veje. Derudover bruges yderligere 150 mio. kr. på medfinansiering af projekter langs kommunale veje. ”Det er vores mål, at vi skal have flere danskere til at cykle. Både i by og på land. Derfor er det også vigtigt, at vi investerer begge steder”, fortæller transportminister Benny Engelbrecht (S) om aftalen.

Ngozi Okonjo-Iweala valgt som ny generaldirektør i WTO. Nigerianske Okonjo-Iweala bliver både den første kvinde og den første afrikaner på posten. Det stod fast, efter de 164 medlemslande i Verdenshandelsorganisationen (WTO) enstemmigt pegede på Okonjo-Iweala ved en afstemning mandag. Ud over at være en fremtrædende udviklingsøkonom, har Ngozi Okonjo-Iweala tidligere været finansminister i Nigeria.

Flertal i Grønlands parlament kræver valg. Et flertal bestående af partierne Inuit Ataqatigiits, Demokraatits, Partii Naleraqs og Atassuts har bedt formandskabet i Inatsisartuts – det grønlandske parlament – om at tage et lovforslag om valg op til behandling. Det sker, efter Demokraatits i sidste uge trak støtten til regeringspartiet Siumut, der valgte at fortsætte i en mindretalsregering.

Mindst 60 dræbt ved skibsbrud i DR Congo. Mandag sank en hvalfangerbåd på Congofloden med godt 700 mennesker ombord. Ifølge de congolesiske myndigheder er godt 300 overlevende blevet fundet, mens flere hundrede mennesker fortsat meldes savnet. Minister for nødhjælp Steve Mbikayi mener, at ulykken skyldes for mange mennesker og for meget gods ombord på fartøjet.

Et sidste ord

Sommetider er det bare nødvendigt at tage afstand fra sig selv.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12