16. februar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Russisk kanonføde

Man kan godt forstå, at mange russiske mænd i den våbenføre alder (ved deres fulde fem) flygtede over hals og hoved, da den russiske stat tilbage i september meddelte, at man ville mobilisere 300.000 rekrutter, fordi hæren var presset. Ruslands militærstrategiske indsats i Ukraine havde ikke virket særligt overbevisende, og der blev straks snakket om, […]

Kære læser

Ingen tør spørge, hvad det skal nytte

Fredsdividenden er endegyldigt blevet afløst af et krigsgebyr. Danmark står over for en militær oprustning, der er så omfattende, at ingen rigtig synes at have fattet proportionerne. Umiddelbart skulle man ellers tro, at det nu vil få konsekvenser, at Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har måttet sygemelde sig fra sin post som forsvars- og vicestatsminister. SVM-regeringen […]

Det bedste vi har set

Ved mindre, koster mere

Ved mindre, koster mere

Du husker måske den britiske økonom Mariana Mazzucato spørge, om vi burde finde nye måder at regne produktivitet – som at indtænke værdien af omsorgsarbejde og at gøre mere for klimaet. Nu er hun sammen med kollegaen Rosie Collington aktuel med en ny bog om, hvorfor konsulentvirksomheder som Deloitte og McKinsey tjener styrtende, men ikke har nogen idé om, hvad de laver: “Vi er ikke imod konsulenter. Problemet er, når en branche ikke har noget incitament til at gøre staten uafhængig. En terapeut, der har sin klient i terapi for evigt, er tydeligvis ikke en særlig god terapeut.”

Sinne mæ æ vinne

Sinne mæ æ vinne

Er sønderjysk ved at forsvinde fra det danske sprog? Det frygter Mikkel Sönnichsen, der vil forankre dialekten i fortællinger serveret på modersmålet. Først taler han med sin egen far, der engang røvede en bank, fordi han synes det kunne være “som en ferie på Mallorca” at prøve at komme i fængsel – bare i en uge. Har man svært ved at forstå andre ord end sparekas’, bankboks og Palle, oversættes der behændigt undervejs.

Kvinde er kvinde bedst

Kvinde er kvinde bedst

“Lana, please. Vi er her for at tale om dig, for guds skyld. Du er ved at udgive endnu et album. Hvordan har du det? Frygter du det? Er du spændt? Er du nervøs?” Interview Magazine har droppet selv at tale med Lana Del Rey og sat Billie Eilish til det i stedet: “Det bliver sådan en velsignelse at se tilbage på dengang, den her vidunderlige pige – kvinde – mindede mig om, at der er så mange måder at se på tingene på, og at det hele er et spørgsmål om perspektiv. Det eneste, der betyder noget, er, at de mennesker, du er besat af, som jeg er det med dig, også elsker dine ting […] Tak for det.”

Spisesedlen

Nato-lande vil øge produktion af ammunition til Ukraine. Det siger generalsekretær Jens Stoltenberg efter et møde mellem alliancens forsvarsministre i Bruxelles onsdag. Mødet kom, fordi medlemslandenes våbenlagre er udhulet som følge af krigsdonationerne. Stoltenberg blev dog kritiseret for at glide af på spørgsmålet, om hvorvidt Ukraine risikerer at løbe tør for artillerigranater i den kommende tid.

Medarbejdere flygter fra Klimaministeriet. Arbejdspladsen lider under stress og højt arbejdspres, skriver Dagbladet Information på baggrund af trivselsundersøgelser og samtaler med kilder. Siden 2020 har godt en fjerdedel af de ansatte skiftet job. Værst stod det til sidste år, hvor tallet nærmede sig en tredjedel. “Vi står et rigtig fint sted,” siger ministeriets departementschef, Lars Frelle-Petersen, og afviser kritikken.

Astrofysikere opdager den “perfekte eksplosion”. 24-årige Albert Sneppen fra Københavns Universitet er selv overrasket over sit fund, der kan hjælpe med at opklare universets alder. Konkret går det ud på, at eksplosionen, når to neutronstjerner kolliderer, er rund i stedet for flad, som modeller hidtil har vist. “Det giver ingen mening […] Men det er den altså, viser vores beregninger med tydelighed,” siger Darach Watson, andenforfatter på studiet, der er trykt i tidsskriftet Nature.

26 grønlændere stævner den danske stat. Danske børn født uden for ægteskab har haft ret til at kende deres far siden 1938, men loven blev først ændret i Grønland i 2014. “Vores klienter er blevet diskrimineret på grund af, at de er født i Grønland,” siger Albert Gunnarsen, advokatfuldmægtig hos Ehmer Pramming. Han fører sagen for børnene, der kræver 3.375.000 kr. i godtgørelse for at få krænket retten til familieliv.

Danmark og Indien indgår aftale om rensning af Ganges-floden. “Det [er] meget alvorligt, at den er så forurenet, som den er – en af de mest forurenede i verden – og derfor vil vi gerne hjælpe med at rense den,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) til Ritzau. Hjælpen går i første omgang ud på at kortlægge forureningen.

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12