16. januar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hastværk er lastværk

I pressede stunder, for eksempel i feriekøen på motorvejen, kan irritable og udkørte forældre godt komme til at stille de urolige børn i bakspejlet et bøvet ultimatum: Hvis ikke dit eller dat ophører straks, så vender vi om – ”lige nu!” Det bliver altid lidt åndssvagt, for børnene er jo ikke dumme. Tredje eller fjerde […]

Kære læser

Gud er død, og internettet slog ham ihjel

Allerede i 1882 berettede filosoffen Friedrich Nietzsche om menneskets mord på Gud i bogen Den muntre videnskab. Men nu slår et nyt forskningsresultat fast, at vi i virkeligheden først slog Gud ihjel langt senere. Vores brug af internettet gør os mere og mere ugudelige. Internettet slog Gud ihjel. Selv om vi blev lovet, at internettet ville udskifte Gud med viden og revolutionær folkeoplysning, kan det vise sig at være en revolution, der har ædt sine egne børn. Føljetons Andreas Terp giver overblikket over årtusindets mest spektakulære mordsag.

Spisesedlen

Bangladesh og Myanmar laver aftale om rohingyaer. De to lande er blevet enige om en tidsplan for hjemsendelsen af de mange hundredtusinde mennesker, der i august flygtede til nabolandet Bangladesh fra, hvad FN kalder en etnisk udrensning. Myanmar er angiveligt gået med til, at 1.500 rohingyaer skal vende hjem hver uge i en periode på to år. Det er endnu uvist, hvornår hjemsendelsesprocessen begynder.

Familiesammenføring skal være sværere for udlændinge. Det mener regeringen og udlændingeminister Inger Støjberg (V), der ved at indføre nye integrationskrav vil gøre det vanskeligere for udlændinge at blive ført sammen med deres ægtefæller og familier. Stramningerne rammer dog ikke alle, for det skal samtidig være lettere for udlandsdanskere at få deres udenlandske ægtefælle med til Danmark.

Der er mangel på lærere i hele landet. Det viser en ny rapport fra Kommunernes Landsforening. 41% af landets kommuner mangler kvalificerede lærere, og af de adspurgte mener 43%, at problemet er vokset i løbet af de seneste tre år. Den store mangel på lærere går ud over kvaliteten af undervisningen, mener  skolelederne.

Erdoğan vil ”kvæle” USA-støttet hær. Efter amerikanernes melding om, at de vil indsætte 30.000 soldater ved Syriens grænser til Tyrkiet og Irak, truer præsident Recep Tayyip Erdoğan med at ”kvæle hæren, før den overhovedet bliver født”. Planen med hæren er, at man fra USA’s side vil sikre, at terrorgruppen ISIS ikke vender tilbage til Syrien.

 

Australien udlover millioner til forskere, der kan redde Great Barrier Reef. Helt præcist drejer det sig om 10 millioner danske kroner, som regeringen vil give til forskere, der kan finde på en løsning, som kan hjælpe med at genoprette verdens største koralrev. Især de stigende havtemperaturer har de seneste år været hårde ved det australske vidunderrev. (I går kom det i øvrigt også frem, at de grønne havskildpadder helt kan uddø på grund af de varme temperaturer.)

Et sidste ord

Der findes mange måder at gøre sin entré på. Østrigs nye vicekansler har fat i den lange ende med sit The Wall-agtige optrin. Den tager vi til os.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12