16. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kom så, Danmark

Efter at det danske herrelandshold i fodbold tabte 0-1 til Kroatien på hjemmebane i Parken i sidste uge, lagde en dansk kvinde ved navn Asma Almass et opslag ud på LinkedIn, som var så fint, at det animerede landstræner Kasper Hjulmand til at gå ind og skrive en besked til hende i kommentartråden. “Jeg har […]

Kære læser

Børnene bliver de store tabere

Fattige børn vil fortsat være fattige børn. Ugens store politiske aftale om et nyt kontanthjælpssystem vil næppe ændre afgørende på opvækstvilkårene for de mange børn, hvis forældre er kronisk arbejdsløse, og som i dag forsøger at hutle sig igennem på de laveste sociale ydelser. Til gengæld markerer aftalen et politisk gennembrud, ikke mindst for S-regeringen. […]

Det bedste vi har set

Bare gi’ mig et smil

Selvom der findes masser af smil blandt statuer fra antikken, ved vi faktisk ikke helt, hvad smilene betød. Problemet er, at vores forståelse af ansigtsudtrykket er af langt nyere dato. Utroligt nok. Og så er vi slet ikke begyndt at tale om smil med åben mund. Sådan nogle grimasser kom først rigtigt på mode i 1700-tallets Frankrig – og det har ikke kun noget med dårlig tandhygiejne at gøre. Professor emeritus i kulturhistorie Colin Jones opridser smilets overraskende omfangsrige historie. Det er lige til at blive glad i låget af.

Se hvor jeg arbejder!

Det er overraskende hårdt at være influencer. Du skal ikke bare opbygge og opretholde en “autentisk“ fortælling om dig selv, du skal også kende alt til SoMe’s flygtige præferencer og dele “originalt“ indhold i en lind strøm. Så hvor hårdt er arbejdet ikke lige, hvis du ovenikøbet skal passe en fuldtidskarriere som akademiker, kunstner eller musiker? Real Life skriver om fænomenet influencer creep – hvordan kravet om evig selvpromovering vinder indpas i stadig flere brancher: “[…] influencer creep er følelsen af, at du aldrig har gjort nok for de sociale medier: at du kan trende mere, være mere autentisk, mere responsiv – altid mere.“

Klubkongernes krænkelser

Stærk afsløring fra TV 2 ECHO om seksuelle overgreb, voldtægter og digitale krænkelser i det københavnske natteliv. I alt fortæller 53 kilder om grænseoverskridende adfærd fra såkaldte “klubkonger“, der systematisk har brugt deres magt og netværk til at udnytte unge teenagepiger. Dybt ubehagelig læsning.

Spisesedlen

Macron, Scholz og Draghi besøger Kyjiv. De tre statsledere fra hhv. Frankrig, Tyskland og Italien ankom torsdag morgen til den ukrainske hovedstad, hvor de sammen med Rumæniens præsident, Klaus Johannis, samt Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, vil afholde topmøde om krigen. Det er første gang siden Ruslands invasion, at statslederne besøger Kyjiv.

USA lover ny militærhjælp for en mia. dollar til Ukraine. Onsdag kunne USA’s præsident Joe Biden bekræfte, at man vil sende yderligere hjælp til ukrainerne i form af 18 haubitser, to Harpoon-kystbeskyttelsessystemer og ekstra ammunition. Ifølge en talsperson fra Pentagon har USA sammenlagt leveret “sikkerhedsassistance“ svarende til fem mia. dollar siden krigens begyndelse.

Den Amerikanske Centralbank introducerer største rentestigning i 28 år. Centralbanken valgte onsdag aften at hæve renten med 0,75 procentpoint, som reaktion på den seneste tids inflation. I maj måned blev inflationen målt til 8,6 pct. i USA. Samtidig nedjusterer banken sine forventninger til væksten i 2022 til 1,7 pct., mens arbejdsløshedsraten næste år ventes at stige til 3,9 pct.

Forundersøgelse af Kattegatforbindelsen ligger klar. Her anbefales det, at der oprettes to linjeforbindelser, der begge går over Samsø. Ifølge undersøgelsen vil en løsning med både motorvej og jernbane komme til at koste mindst 110 mia. kr. I en pressemeddelelse skriver transportminister Trine Bramsen (S), at forundersøgelsen dog endnu ikke giver grundlag for at skyde projektet i gang. I stedet skal en række mindre undersøgelser afdække forbindelsens eventuelle miljø- og klimapåvirkninger.

Ny planlov på plads. Indenrigs- og Boligministeriet kunne onsdag præsentere en ny aftale om ændringer i planloven, der bl.a. vil gøre det muligt for kommuner at håndhæve, at studieboliger bliver beboet af studerende. Samtidig skal aftalen give mobilselskaber bedre mulighed for at sikre mobildækning uden for byerne, mens klima også bliver en del af planlovens formålsbestemmelse.

Et sidste ord

Kurt Cobain, Amy Winehouse, Janis Joplin, Jimi Hendrix og nu også… Internet Explorer? 27 er i sandhed en farlig alder.

Pas på derude – til vi ses igen i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12