16. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Eksplosiv udenrigspolitik

Hvor længe kan en eksplosion vare? Åbenbart tre år, hvis man skal tro astronomer fra University of Southampton. Godt otte mia. lysår væk har man observeret en eksplosion ti gange skarpere end en supernova, som mistænkes at være et resultat af en gassky, der er blevet opslugt af et sort hul. Efter først at være […]

Kære læser

Vejen til Reykjavik

Mens statsminister Mette Frederiksen (S) er ved at indlogere sig i Island, præsenterer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, hvor han vil have mere “ærlighed” og bryde med “tabuer” i EU-samarbejdet. Men hvor strategien gentager opbakningen til internationale organisationer, synes Europarådet at være glemt hos Løkke – igen.

Det bedste vi har set

Min tabte landsby

Ved Israels grundlæggelse i 1948 blev 750.000 palæstinensere fordrevet fra deres hjem. 530 byer og landsbyer blev lagt ruiner af zionistiske militser. 75 år senere har Al Jazeera genskabt en af landsbyerne, Bayt Nabala, baseret på overleveres og deres efterkommeres minder, kunstig intelligens og historiske dokumenter. Ret fedt lavet.

Lou og kampkunsten

Lou og kampkunsten

Laurie Anderson og Lars Ulrich taler om Lou Reeds kærlighed til tai-chi. I Interview Magazine. På grund af bogen The Art of the Straight Line, som Reed skrev på (inden han døde i 2013), og som Anderson har gjort færdig.

Ham kan SVM-regeringen lide

Ham kan SVM-regeringen lide

“Idealborgeren ser sig selv som en usnobbet forbruger af kulturprodukter. Han er loren ved begrebet ‘kunst’, det vækker et ubestemmeligt ubehag i ham; en utryg og afmægtig følelse, nogle gange ligefrem en vrede. Kultur er gængst nok, han går gerne i biografen og til koncert, men styrer uden om det mere højpandede, som han opfatter som i bedste faldt unyttigt og overflødigt, i værste fald ekskluderende, et anslag mod fællesskabet. Men han tolererer det dog, han er tolerant. Han synes bare, den bedste form for kultur, er den, der taler til folk som ham.” Sylespids kommentar af Johanne Thorup Dalgaard om regeringens idealborger i magasinet Atlas.

Spisesedlen

FN anerkender fordrivelse af palæstinensere. Det gjorde de mandag, mens Israel kunne fejre 75-års jubilæum, og palæstinensere i stedet markerede Nakba – også kaldet “den store katastrofe”, der beskriver de konsekvenser, oprettelsen af den israelske stat har haft for det palæstinensiske folk. “At deltage i denne foragtelige begivenhed betyder at ødelægge enhver chance for fred,” udtaler den israelske ambassadør i USA, Gilad Erdan.

Højeste antal henrettelser i fem år. I alt er 883 personer blevet henrettet i 20 forskellige lande. Det markerer en stigning på 53 pct. siden 2021, viser en rapport fra Amnesty International. Iran, Saudi Arabien og Egypten udgør 90 pct. af henrettelserne. Det har ikke været muligt at få tal fra Kina, hvor der ifølge menneskerettighedsorganisationen er givet tusinder af dødsdomme.

37 organisationer kritiserer anbefalinger til udvikling på socialområdet. Anbefalingerne, som et ekspertudvalg fremlagde den 4. maj, handler i korte træk om, at kommuner skal tages større hensyn til økonomi, når de træffer afgørelser på socialområdet. “De fleste af dem er dybt problematiske og vil skabe ringere forhold for mennesker med handicap,” skriver Danske Handicaporganisationer og de 36 andre organisationer i et åbent brev til samtlige partiledere.

Cambodjas største oppositionsparti udelukkes fra parlamentsvalg. Det liberale Candlelight-parti vil angiveligt indlevere en officiel klage, efter at være blevet nægtet at lade sig registrere til valget i juli. Ifølge Cambodjas nationale valgkomité skyldes det, at de mangler nødvendige dokumenter. Landets domstole anses for at være under politisk indflydelse af premierminister Hun Sen og regeringspartiet CPP.

Rystelser på Bornholm skyldes hændelse i atmosfæren. Det konstaterer seismologer fra GEUS i en pressemeddelelse mandag. Rystelserne fandt sted lørdag aften. Seismologerne afkræfter, at rystelserne skulle stamme fra en sprængning foretaget i Polen kort forinden de første meldinger. Hvilken hændelse i atmosfæren, der har forsaget rystelserne, skriver GEUS intet om.

Et sidste ord

Hverdagspligter behøver ikke være så kedelige.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12