16. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nazityskland om igen?

Lige så opløftende det er at være vidne til opsætsige Putin-kritiske russeres mod, lige så deprimerende er det at se russere, der æder den russiske statspropaganda råt – folk, der vel nærmest er blevet hjernevaskede. Der er forlydender om, at 15.000 russere, herunder både gamle mennesker og børn, er blevet tilbageholdt for at demonstrere mod […]

Kære læser

Det sagnomspundne samtykke

Det virker som én stor practical joke, at Dansk Arkitektur Center er placeret inde i det øretæveindbydende grimme prestigebyggeri Blox, der som en grøn snotklat breder sig ud over Kalvebod Brygge i København. Til gengæld er deres konferencelokaler upåklageligt indrettet, og kvinderne, der er mødt op til dagens konference, kan vælge mellem både ko- og […]

Det bedste vi har set

Lange bange sange 

Atomtruslen er genopblusset med krigen i Ukraine, dommedagsprofetierne har atter kronede dage. Før der går rundhyl i alarmismen, kan vi dog godt lige tage en dyb indånding – spørg bare Information: “Men som situationen er lige nu, er der nok større grund til at frygte, at en ny generation af danske børn skal vokse op med sangen Vi voksne kan også være bange, end at et globalt atomragnarok skal forhindre dem i nogensinde at vokse op. For ingen af de eksperter, som vi har talt med i forbindelse med denne artikel, ser en atomkrig som et nært forestående eller særligt sandsynligt scenarie.“ Pyha.

En by for de glemsomme

Hvis du mister din taske i Tokyo, er der en overraskende stor sandsynlighed for, at du får den tilbage. Det samme er tilfældet, hvis du taber din pung eller telefon. Japan har nemlig som få lande gjort en dyd ud af genforene ejere med deres glemte genstande. BBC forklarer i en seks minutter lang YouTube-video, hvorfor de japanske hittegodskontorer er så effektive.

Målrettet donation

Det er ikke kun til stort opsatte støtteshows, at folk viser deres solidaritet med Ukraine. D. 4. marts kunne en talsperson fra Airbnb eksempelvis fortælle, at folk havde booket mere end 61.000 overnatninger i det krigsramte land i et forsøg på at kanalisere penge direkte til udlejerne. Selvom sådanne kreative alternativer til konventionelle nødhjælpsorganisationer kan virke tillokkende, risikerer de dog også at skævvride hjælpen. Vox forklarer hvorfor.

Spisesedlen

Zelenskij kalder fredsforhandlinger mere realistiske. Ifølge den ukrainske præsident er chancen for et kompromis blevet forbedret, efter Rusland er blevet mere konstruktive i de igangværende forhandlinger. “Men der er stadig brug for tid for at beslutningerne kan være i Ukraines interesse,“ udtaler Volodymyr Zelenskij onsdag. Zelenskij vil senere i dag tale med den amerikanske kongres over en videoforbindelse, mens Nato mødes i Bruxelles.

20.000 civile evakueret fra Mariupol. Onsdag oplyser det ukrainske indenrigsministerium, at godt 20.000 mennesker er undsluppet fra den belejrede havneby Mariupol ved hjælp af private biler. Flere hundrede tusinde mennesker er dog fortsat fanget i byen med akut mangel på vand, varme og elektricitet. Ukrainske embedsmænd anslår, at mindst 2.500 beboere er blevet dræbt.

Cecilia Lonning-Skovgaard stopper som borgmester. På Facebook skriver Venstre-politikeren, at hun forlader posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, “da de mange negative pressehistorier i de seneste måneder skygger for partiet og for muligheden for at føre borgerlig-liberal politik“. Lonning-Skovgaard har gennem længere tid været beskyldt for en hård ledelsesstil og krænkende adfærd.

Krigen i Ukraine vil dæmpe væksten. I Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi anslås det, at væksten vil blive svækket med et procentpoint som følge af Ruslands invasion af Ukraine, der særligt påvirker dansk eksport. Samtidig forventer banken, at inflationen vil nå op på 4,9 pct. i år. Det understreges dog samtidig, at Danmarks økonomi er grundlæggende sund.

Sveriges regering vil genindføre ID-tjek ved grænsen. I en pressemeddelelse oplyser minister for infrastruktur, Tomas Eneroth, at man fra d. 8. april og foreløbigt seks måneder frem ønsker at indføre ID-kontrol “for at kunne tage ordentligt imod dem, som kommer til Sverige“. Det sker som følge af den forventede tilstrømning af flygtninge fra Ukraine. Forslaget skal dog først godkendes af Riksdagen.

Et sidste ord

Selv på en svævebane kan det være nødvendigt at tage den med ro.

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12