16. november 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Krig og hovsa-missiler

Ét enkelt missil har magten til at ændre historiens gang – eller i hvert fald til at skabe nervøse krampetrækninger hos alle involverede parter. Tænk blot på missilkrisen i Cuba, der kunne have udløst en atomkatastrofe, hvis ikke den sovjetiske flådeofficer Vasilij Archipov havde holdt hovedet koldt. Ja, eller på hovsa-missilet – for nu at […]

Kære læser

8.000.000.000

Vi er nu otte milliarder mennesker på jorden. Ifølge FN rundede vi milepælen tirsdag, og i dagens anledning udsendte FN’s generalsektrær, António Guterres, en pressemeddelse, som han indledte således: “Milliarder af mennesker kæmper; hundredevis af millioner står over for sult og endda hungersnød. Rekordmange flytter for at afsøge nye muligheder, væk fra gæld, nød, krig […]

Det bedste vi har set

Jorden kalder, COP27

“Er man imod demokrati, fordi man mener, at det hele af og til går op i priser på hakket oksekød, der bare ikke må stige, mens man med den anden hånd fortæller, at man gør “åh så meget“ for klimaet? Det er vel rimeligt at kalde en spade for en spade – og når spaden er “blah“, er det vel i orden at kalde den det.“ POV International bringer en begejstret anmeldelse af klimaaktivist Greta Thunbergs seneste opsang, Klimabogen.

Det beskidte spil

“Den vigtigste tilføjelse, der skulle vende Newcastles held, var ikke en ny midtbanespiller eller træner; han var en morder. Klubben var blevet solgt for 409 mio. dollars til en investeringsgruppe anført af Saudi-Arabiens Public Investment Fund, en næsten uendelig reserve af kontanter, der kontrolleres af Mohammed bin Salman, landets de facto statsoverhoved. I 2018 havde MBS ifølge den amerikanske regering personligt godkendt en operation, der skulle myrde en journalist fra Washington Post. Men da nyheden om magtovertagelsen sank ind, var det sidste, som disse fans tænkte på, at Jamal Khashoggi var blevet parteret med en bensav.“ Mother Jones sætter fodboldens mange onder på spidsen i en langlæser.

Russisk penneven

Da mange andre ligesindede flygtede ud af landet, valgte aktivisten Vladimir Kara-Murza at blive i Rusland – vel vidende, at hans fortsatte kritik af Vladimir Putins regime ville koste ham friheden. Nu sidder Kara-Murza fængslet med udsigt til yderligere 24 år bag tremmer. Det forhindrer ham dog ikke i at sende breve fra sin celle, hvor systemkritikken fortsætter. “Han ville vise, at du ikke skal være bange når du møder ondskaben, og det respekterer og beundrer jeg ham virkelig for. Men jeg kunne også dræbe ham!“ udtaler hans kone Evgenia til BBC.

Spisesedlen

Missil dræber to mennesker i Polen. Det er endnu usikkert, hvor missilet, der tirsdag slog ned i den polske landsby Przewodów ved den ukrainske grænse, kom fra. Er det russiskproduceret, vil de polske myndigheder efter eget udsagn involvere Nato, der ifølge forsvarsalliancens generalsekretær Jens Stoltenberg “følger situationen tæt“. Den amerikanske præsident, Joe Biden, kalder dog dette udfald usandsynligt: “Men vi får at se. Vi får at se.“

+ EU’s medlemslande blev samme dag enige om at øge forsvarsbudgettet med 500 mia. kr. over de næste tre år.

Donald Trump vil være præsident igen i 2024. “Amerikas guldalder ligger forude,“ sagde han natten til onsdag dansk tid i en længe ventet tale fra sit hjem, Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida. Partikollegaen Ron DeSantis, guvernør i Florida, står til at blive hans største konkurrent til nomineringen som Republikanernes præsidentkandidat.

Nasa sender raket til Månen. Efter flere mislykkede forsøg satte månemissionen Artemis 1 onsdag kurs mod rummet. Her skal tre dukker teste ruten, inden det er planen, at mennesker tager turen i 2025 – for første gang i 50 år: “Vi skal tilbage til Månen, fordi den har meget at byde på. Mennesket skal begynde at udbrede sine aktiviteter i solsystemet,“ siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space til DR.

Bomber fra Anden Verdenskrig sprunget på Als. Efter tekniske undersøgelser lød det tirsdag fra Syd- og Sønderjyllands Politi, at den ene af de to bomber, der den 29. oktober blev fundet på en mark i Kær i Sønderjylland, burde “uskadeliggøres“ hurtigere end forventet. Derfor blev mindst 500 mennesker i al hast evakueret fra området, inden eksperter fra Forsvaret onsdag formiddag foretog den kontrollerede sprængning.

Nord Stream AG undersøger skader på gasrørledninger. Selskabet bag de russiske gasrørledninger har nu påbegyndt undersøgelser i den danske økonomiske zone efter i første omgang at have holdt sig til den svenske. Det oplyser Nord Stream AG i en pressemeddelelse. Nord Stream fik den 1. november tilladelse af Geodatastyrelsen til også at lave undersøgelser i det danske område.

15-29-årige sætter ny klamydiarekord. Sidste år blev der fundet 31.430 tilfælde i aldersgruppen, og det er flere, end da tallet var på sit højeste i 2020. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut ifølge Sex og Samfund. De fastslår samtidig, at mørketallet reelt er højere, at mænd er sværere at hive til lægen end kvinder – og at Aalborg topper listen over antal smittede.

Et sidste ord

Amerikansk politik er sgu altid så forudsigeligt.

Føljeton er også tilbage – i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12