16. november 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Bolden er jeres, Bruxelles

Sommetider hører man en udtalelse, der bør få alle alarmklokker til at ringe. Når det kommer til VM i Qatar, har alarmen dog mest været en konstant; en forventet men uafrystelig hyletone, der som et ekko af alle verdens vuvuzelaer har påpeget, at begivenheden er fuldkommen afmarcheret. Som var det ikke bare en ufarlig fodboldfest, […]

Kære læser

Når børn er eksportvarer

Tænk hvis de babybilleder, du har af dig selv, faktisk forestiller en helt anden. Overvej hvis du finder ud af, at du er fem år ældre, end du går og tror. Eller forestil dig, hvis dine forældre faktisk lever, selvom du altid har fået at vide, at du er forældreløs. Det er virkeligheden for flere […]

Det bedste vi har set

Grøn, grønnere, Oosterwold

“Systemet, som giver verden mad, er den største biodiversitetsdræber. Det smadrer økosystemer, overforbruger gødning, pesticider og ukrudtsmidler og skaber enorme monokulturer.“ Det vidste vi jo godt, men Deutsche Welle har et lille læseværdigt biodiversitetstema, hvor vi vil fremhæve to elementer. Det ene er en artikel om, hvad vi kan stille op over for landbruget. Det andet er en video (8 min.) om Oosterwold-projektet i Nederlandene, som er et område, hvor man kan skabe et bæredygtigt og 100 pct. grønt hjem for sig selv og sin familie. Beboerne beslutter i fællesskab, hvordan deres by skal se ud.

McKinsey in da house

London Review of Books anmelder en ny bog, der lyder ret fed, hvis man nærer en sund skepsis over for konsulentbureauer i almindelighed og McKinsey i særdeleshedWhen McKinsey Comes to Town: The Hidden Influence of the World’s Most Powerful Consulting Firm. 

Kvantes viser

Både Kina og USA er meget langt på kvantecomputerfronten. The New Yorker undersøger, hvordan det går et særligt kvantecomputer-facility i Santa Barbara og ser på kvantecomputerens potentialer og begrænsninger. Rimelig spændende og bag en dejlig blød betalingsmur.

Spisesedlen

Flere byer ramt af missilangreb i Ukraine. Fredag morgen lød der luftalarmer i samtlige regioner i landet. Ifølge guvernøren for Mykolajiv-regionen i syd, Vitalij Kim, er op mod 60 russiske missiler blevet spottet i ukrainsk luftrum. Missilerne har indtil videre ramt kritisk infrastruktur i Kyjiv, Odesa og Kharkiv, hvor sidstnævnte melder at være helt uden elektricitet.

Ahmed Samsams sag bliver ikke en del af FE-undersøgelsen. Det fortalte den nyslåede justitsminister Peter Hummelgaard (S) torsdag eftermiddag. Samsam afsoner en fængselsdom i Horsens for at have tilsluttet sig IS i Syrien i 2013-14. Samsam, der i sidste uge blev registreret som sultestrejkende, har forklaret, at han blev hvervet til opgaven af danske efterretningstjenester.

Twitter suspenderer flere journalister. Det drejer sig om mindst ni prominente journalister fra bl.a. The New York Times, Washington Post og CNN. Suspenderingerne kommer i kølvandet på, at Twitter-profilen ElonJet, der trackede Twitter-ejer Elon Musks privatfly ved brug af offentligt tilgængeligt data, blev lukket, da Musk mente, at profilen var til fare for hans sikkerhed. Flere af journalisterne har dækket Elon Musk og tweetet om ElonJet.

Danmarks Nationalbank hæver renten. Det meddelte nationalbanken torsdag eftermiddag. Det sker, efter den Europæiske Centralbank tidligere samme dag hævede sin rente med 0,5 pct. til 2 pct. Den nye rente herhjemme er hævet 0,5 pct. til 1,75. ”Det betyder så, at vi meget vel kan få en mindre renteforhøjelse i Danmark end i euroområdet næste gang, renten skal sættes op, som med stor sandsynlighed er i februar,” skriver cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen.

Fem danske virksomheder modtager kritik af forbrugerombudsmanden for “greenwashing“. De fem virksomheder har markedsført flere af deres produkter som værende “bæredygtige“ uden at kunne påvise den nødvendige dokumentation. “Generelt vil jeg anbefale, at virksomheder afholder sig fra at markedsføre deres produkter som bæredygtige,“ udtaler forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Et sidste ord

Så er der bare tilbage at ønske god fredag derude! Mon den byder på en omgang “Nørrebro-nkager“ eller “Orientkaj-sild“? – Vi håber det næsten ikke.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12