16. oktober 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Unge gisper efter vejret

Det er en vild alder at være i, når man er efterskoleelev. Forleden besøgte Føljeton en efterskole på Vestsjælland i forbindelse med en kommende artikelserie. Vi sad sammen med en gruppe piger, og på et tidspunkt faldt snakken på kærester. ”Det bedste ved at have en kæreste,” sagde en af pigerne, ”det er, at så er der i det […]

Kære læser

Hvor ilde stedt er Somalia?

Trods den voldsomme terrorbombe i Mogadishu lørdag går det langsomt fremad for Somalia. Det er to år siden, at FN tog landet af listen over ”fejlslagne stater”, og sidste år lykkedes det at gennemføre et demokratisk valg. Men sikkerheden er stadig alt, alt for dårlig.

Spisesedlen

Konservative Sebastian Kurz vinder østrigsk valg. Ifølge de første prognoser har den 31-årige udenrigsministers konservative ÖVP-parti fået knap en tredjedel af stemmerne ved søndagens valg. Derfor bliver Sebastian Kurz højst sandsynligt Østrigs næste kansler. Han tager formentlig det højrenationalistiske parti FPÖ, der ved valget havde en fremgang på over fem procent, med sig i regering.

Mindst 276 døde i somalisk bombeangreb. Dødstallet stiger hele tiden, efter Somalias hovedstad Mogadishu blev ramt af to bombeangreb lørdag. Ifølge somaliske myndigheder er omkring 300 mennesker sårede. Det er endnu uvist, hvem der står bag angrebet, der er det dødeligste af sin slags i nyere tid.

Cataloniens præsident undviger spørgsmål om uafhængighed. I stedet for at svare klart på, om Catalonien erklærer sig selvstændigt eller ej, skriver Carles Puigdemont i et brev til den spanske premierminister Mariano Rajoy, at de to skal mødes så hurtigt som muligt for at drøfte situationen. Den spanske regering havde fastsat mandag kl. 10 som endelig tidsfrist for et svar fra Catalonien.

Danmark sender flere penge til Iran-atomaftale. Den danske regering har, med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i spidsen, netop besluttet at bruge 4,75 millioner kroner på at følge op på den atomaftale med Iran, som den amerikanske præsident Donald Trump kalder ”en af de værste nogensinde”. Ifølge Anders Samuelsen giver aftalen mulighed for at holde Iran i ørerne.

Danske Bank har skadet Estlands ry og rygte. Det mener det estiske finanstilsyn og bagmandspoliti. Det er de mange afsløringer af Danske Banks massive problemer med sager om mulig hvidvask i bankens estiske afdeling, der ifølge finanstilsynet har skadet tilliden til landets finansielle system.

Et sidste ord

Ham her kan vi godt lide! Hejremanden Erik Andersen lærer os noget vigtigt om relationer. ”Jamen, herre Gud, vi kender jo Erik ud og ind,” siger han og formidler, hvad hejrerne tænker, inden han selv forklarer: ”Vi har brugt mange timer sammen. Det er jo kun derved, at man kan nå så langt.”

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12