16. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Europas sjæl?

Det var en lidt mat formand for EU-Kommissionen, der onsdag gik på gulvet for at holde sin State of the Union-tale. Så sent som i april så vi en sprællevende Ursula von der Leyen levere en sønderlemmende og rettidig kritik af både Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, og Det Europæiske Råds formand, Charles Michel, for […]

Kære læser

Messiaskomplekset hjemsøger Dune

Frank Herberts historiske sci-fi-roman Dune fra 1965 kan ikke filmatiseres. Det har i hvert fald været overbevisningen i årevis, efter adskillige instruktører har gjort forsøget: Den chilensk-franske filmskaber Alejandro Jodorowsky nåede aldrig længere end forproduktionsfasen, og den amerikanske instruktør David Lynch har endnu ikke fået helet sårene efter sin katastrofefilm fra 1984. Heller ikke to […]

Det bedste vi har set

Ist Putin ein Mörder?

Man kan godt blive træt af den – hvad skal man kalde det? – indøvede eller forstillede stilistik, som voksne tv-værter og interviewere ofte lægger for dagen (se bare TV2-fyren Søren Lippert forsøge at lyde kritisk i sit interview med Lars Løkke Rasmussen her). Næ, som sædvanlig er det børn, der viser vejen; det er sådan her, man gør: På tysk tv grillede børneværter forleden den borgerlige kanslerkandidat Armin Laschet, ja, de bragte ham vel nærmest på glatis. Se også deres interview med socialdemokraten Olaf Scholz: ”Ist Putin ein Mörder?” Det er på tysk, men den klarer du nok. (Ellers har DR en artikel om det her).

Hvordan vi svigtede Afghanistan

Hvordan vi svigtede Afghanistan

”Af alle de ekstremistiske bevægelser, jeg har studeret, fra det ultrareligiøse højre til nynazismen har ingen haft så stort talent for strategisk list som islamisterne. Mere end nogen andre ved de, hvordan man instrumentaliserer demokratiet til at fremme anti-demokratiske synspunkter – eller hvordan man gør sig til offer for ”islamofobi”, mens man radikaliserer unge muslimer i Europa (…)” Den franske feminist, journalist og filminstruktør Caroline Fourest skriver uden omsvøb om Talibans løgnagtighed i det britiske magasin UnHerd.

Havodderen til undsætning!

BBC: ‘Hvordan havoddere kan bekæmpe klimaforandringerne‘. En udmærket anledning til at bringe et billede af en havodder (godt nok en ret lille en).

Spisesedlen

Boris Johnson præsenterer ministerrokade. Storbritanniens premierminister Boris Johnson fyrede onsdag tre kabinetsministre i en, ifølge The Guardian, ”hensynsløs” rokade forud for valget i 2024. Det gælder bl.a. den skandaleombruste uddannelsesminister Gavi Williamson, ligesom udenrigsminister Dominic Raab nedgraderes til posten som justitsminister.

Flygtningenævnet udskyder igen afghaneres asylsager. 60 afghanere, der har fået afslag på asyl af Udlændingestyrelsen og senere af Flygtningenævnet, fik i august sat deres sager i bero, da Taliban overtog Afghanistans hovedstad, Kabul. Nu udskydes sagsbehandlingen endnu engang pga. fortsat usikkerhed om sikkerhedssituationen. Det skriver nævnet i en pressemeddelelse.

USA, Storbritannien og Australien indgår forsvarspagt. Trioen med akronymet AUKUS har efter et møde i Washington D.C. onsdag aften nedsat en arbejdsgruppe, der skal dele viden om avancerede teknologier med ”en fælles ambition om at støtte Australiens ønske om at erhverve atomdrevne ubåde”. Kinas ambassade i USA kalder aftalen et udtryk for ”koldkrigsmentalitet”.

De første amatørastronauter er sendt i rummet. Natten til torsdag blev verdens første besætning af rumturister sendt ud i rummet med Elon Musks Dragon-rumkapsel og Space X-raketten Falcon 9. De fire besætningsmedlemmer, der de næste tre dage er i kredsløb om jorden, har kun haft få måneders træning, og der er ingen astronauter ombord. Den historiske opsendelse kan ses her.

Danske soldater får status som faglærte. På papiret har soldater uddannet i Forsvaret hidtil været ufaglærte efter endt uddannelse. ”Det kan vi sådan set ikke være bekendt”, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) om konstabeluddannelsen, der nu laves om og suppleres med undervisning rettet mod det civile arbejdsmarked. Det oplyser Forsvaret.

Et sidste ord

Du kender det fra dig selv. Du er 12 år gammel og på vej hjem fra et cykelstævne nær din hjemby, Bonnyrigg. Pludselig ser du en række voksne, professionelle cykelryttere i tæt konkurrence. Så hvad gør du?

Føljeton er klar til at overhale indenom igen i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12