17. december 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Konsulenterne, der ændrer verden

Vi kan godt lide store statsledere. Ikoniske topmøder opkaldt efter hovedstæder, håndtryk, underskrifter, der skaber historie og storladne taler, hvor man mærker historiens vingesus – Yes we can. Det er rart at tænke på, at det er sådan, historien skabes, og at den er båret frem af tændte folkemasser og karismatiske ledere med løstsiddende oneliners […]

Kære læser

Danske vælgere vil tænke på klimaet, når de stemmer

Alle har ret. I august blamerede Dansk Folkepartis klimaordfører Mikkel Dencker sig ved at så tvivl og bruge ordet ”trosspørgsmål” om de menneskeskabte klimaforandringer: ”Så længe der er pålidelige forskere, der siger det ene, og så nogle andre, der siger det andet, så føler jeg mig ikke fuldstændigt overbevist om, at den ene forklaring er […]

Spisesedlen

Ungarere på gaden i protest mod Viktor Orbán. Cirka 10.000 demonstranter gik i går på gaden i den ungarske hovedstad Budapest for at vise deres utilfreds med landets højrenationale regering. Demonstranterne mener, at Orbáns regering bevæger sig i en autoritær retning, og de krævede frie medier, tilbagetrækningen af en ny lov om overtid og et uafhængigt retssystem.

Danmark og Indien genstarter samarbejde. Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), er i dag rejst til Indien for at genåbne den dansk-indiske fælleskommission, der er den formelle ramme for samarbejdet mellem de to lande. Samarbejdet har efter indisk ønske været på standby siden 2010, fordi Danmark ikke har villet udlevere våbensmugleren Niels Holck til retsforfølgelse i Indien.

Ministre kritiseres for dyr kontorindretning. Ministrene i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nuværende regering har tilsammen brugt over halvanden millioner kroner på at indrette deres ministerkontorer. Det skriver DR. Tre ministre står for lidt over en million kroner af de samlede udgifter. Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti udtaler sig kritisk om de dyre kontorer.

Nordkorea truer med at droppe planer om nedrustning. På den statskontrollerede tv-kanal KCNA meldte den nordkoreanske regering ud, at planlagte amerikanske sanktioner mod højtstående nordkoreanere kan ende med at forpurre nordkoreas planer om at nedlægge deres atomvåbenprogram. Nordkorea kaldte sanktionerne ”en bevidst provokation” men roste samtidig Donald Trump for hans ”vilje” til at forbedre forholdet mellem USA og Nordkorea.

Macron er stadig upopulær. I et forsøg på at stoppe den store protestbevægelse ‘de gule veste’ lovede den franske præsident for en uge siden blandt andet at hæve minimumslønnen. Alligevel var der også i den forgangne weekend demonstrationer i Frankrig, og en ny tilfredshedsmåling viser, at kun 23 pct. af franskmændene er tilfredse med præsidentens arbejde.

Et sidste ord

Verdens 10 rigeste landes bruttonationalprodukt fra 1961 og frem til 2018 visualiseret i en dynamisk tabel. Ret fascinerende. Se lige Kina – huhej, hvor det går.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12