17. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De underlige citaters weekend

Så er det blevet mandag igen, og det er egentlig meget rart, for det har virkelig været de underlige citaters weekend. På Twitter og Facebook har folk diskuteret, hvorvidt Margrete Auken havde en fattig barndom eller ej. Nej, det er upræcist formuleret; det, man har diskuteret, er, om Socialistisk Folkepartis nu 77-årige medlem af Europa-Parlamentet […]

Kære læser

Novak Djokovic-paradokset

Australiens premierminister Scott Morrison og Serbiens præsident Aleksandar Vucic bliver nok ikke bedste venner lige foreløbig. Søndag kritiserede Vucic i hvert fald den “orwellianske“ behandling, tennisspilleren Novak Djokovic havde fået – og sendte i den forbindelse nogle bitre bemærkninger afsted mod den australske regering. En ellers simpel sag om en sportsstjerne, som ikke vil lade […]

Det bedste vi har set

Argumenter imod Daisy

Argumenter imod Daisy

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi ikke er de store royalister her i foretagendet. Det er de ved den søde grød heller ikke ovre på Atlas, hvor Alexander Rich Henningsen i anledningen af majestætens 50-års jubilæum har skrevet ti argumenter imod hende: “Dybest set må man bare sige, at dronningen og hendes familie ikke er nogle særligt exceptionelle mennesker. Sæt dem fri i det almindelige samfund, så tror jeg nok, vi ville se Frederik ende på kontanthjælp og Joachim få bank på den lokale bodega, når han gik i gang med sit arrogante ævl.“

Filmanmelderen fra helvede 

Filmanmelderen fra helvede 

Den eneste anmeldelse af den nye Matrix-film, vi gider beskæftige os med, er den her fra Slavoj Žižek. Til ingens overraskelse kører han den ind med Lacan og Foucault og ender sådan set bare med at konstatere, at selvom filmen har sine øjeblikke, så er den med sin kedelige postmodernisme simpelthen ikke værd at se. Hvilket er grunden til, han lod være.

Rusland kan ikke mestre de europæiske værdier, derfor må de dø

Rusland kan ikke mestre de europæiske værdier, derfor må de dø

I Kreml pønser man på en total russisk frakobling fra en samlet europæisk fortælling, skriver professor i russiske og eurasiske studier Igor Torbakov: “Det, der irriterer Kremls barske mænd, er ikke “Bøsse-Europa“ – et skræmmebillede fremstillet til at fodre deres eget folk af med – men EU’s fundamentale politiske idealer og værdier: menneskelig værdighed og frihed, retsstatsprincippet, demokrati og tolerance. Det er de aspekter af den europæiske arv som Kremls herskere, der varetager et tiltagende repressivt autoritært regime, ikke kan mestre.“

Spisesedlen

Joe Biden kalder gidseltagning i synagoge en ‘terrorhandling’. En 44-årig britisk mand trængte lørdag ind i en synagoge i Texas og tog fire gidsler. Efter 11 timers gidselstagning fik FBI kontrol med situationen, og alle fire tilfangetagne slap fri. Manden selv mistede livet. Selv om omstændighederne omkring angrebet stadig er uklare, har USA’s præsident Joe Biden ikke tøvet med at kalde angrebet en ‘terrorhandling’. To teenagere er blevet anholdt i Manchester i forbindelse med sagen.

27-årig stilles for retten i sag om skoleskyderier. Manden er sigtet for drabsforsøg i forbindelse med at have planlagt masseskyderier på skoler i Nord- og Østjylland. Han blev anholdt den 16. december 2020 efter at have bestilt en automatriffel på det såkaldte ‘Dark Web’ og menes at have forbindelser til det såkaldte ‘incel’-miljø. Under en ransagning fandt politiet to manifestskrifter på hhv. 149 og 178 sider, der omtaler planer om en “hævnens dag“. Manden nægter sig ifølge sin advokat skyldig.

Nato sender krigsskib til Østersøen. Forsvarsalliancen har sendt det hollandske fartøj ‘HNLMS Rotterdam’ til Østersøen syd for Bornholm for at “udvise nærhed og solidaritet med hele alliancen“, fortæller en talsmand for Nato. Til svenske Aftonbladet forklarer forsker i militærstrategi Magnus Christiansson, at handlingen i sig selv ikke er ekstraordinær, men at Nato har “tilpasset sig Ruslands aggressive og uforudsigelige“ handlemåde og i stigende grad foretager øvelser i Østersøen.

Museet Kunsten sagsøger Jens Haaning. Det meldte de ud mandag, efter kunstneren Jens Haaning har overskredet deadline for at betale de 532.549 kr. tilbage, han tog som en del af værket ‘Take the Money and Run’. Musset i Aalborg har derfor bedt en advokat anlægge et civilt søgsmål mod kunstneren. Haaning har ved flere lejligheder udtalt, at han ikke har tænkt sig at betale pengene tilbage.

+ Se Oliver Stillings interview med kunstneren om værket lige her. Her fortæller Haaning bl.a., at han har museet mistænkt for at eskalere situationen for at få opmærksomhed.

Tonga dækket af aske efter vulkanudbrud. Ønationen blev lørdag ramt af en tsunami, der blev igangsat af et omfattende undersøisk vulkanudbrud. Det har dækket øerne i aske og afskåret strøm og kommunikationsmuligheder. “Vi frygter, at op imod 80.000 mennesker omkring Tonga vil blive påvirket af enten vulkanudbruddet selv eller af tsunamibølgen og oversvømmelserne, der kom på baggrund af udbruddet,“ siger Katie Greenwood fra Det Internationale Røde Kors Forbund, der efterspørger international bistand til Tonga.

Et sidste ord

At det her er det første, vi har fældet en tåre over i 2022, må være det endegyldige bevis på, at vi efterhånden bare bedre kan lide dyr end mennesker. Okay, det er løgn. Vi græder hele tiden. Men også over det her.

Ses i morgen, menneske!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12