17. juli 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kan en vred rapper og en klog tysker samle Europa?

Måske skulle man have været der, men mens folk brokkede sig over regn og oprydning på Roskilde Festival, fandt en mindre sensation sted på Europas vigtigste musikfestival Glastonbury vest for London. Som det første sorte britiske hovednavn gik grime-rapperen Stormzy fredag aften på den største scene, og siden har den engelske musikpresse ikke talt om […]

Kære læser

De gamle partiers forfald: Brexit har gjort briterne til politiske nihilister

I Danmark bød det nyligt afholdte Folketingsvalg på en overraskende styrkelse af de gamle magtpartier. Det er dog mest af alt udtryk for dansk exeptionalisme, for i resten af Europa bløder de gamle partier stemmer på voldsom vis. I denne uge undersøger vi, hvad der gik galt for magten i Europas mest magtfulde lande – […]

Det bedste vi har set

Nysgerrig og kritisk læsning af Jordan Peterson

Nysgerrig og kritisk læsning af Jordan Peterson

Selvhjælpsbogen ’12 regler for livet’ af den canadiske psykolog Jordan B. Peterson er blevet en bibel for unge mænd verden over. Og det er ikke sikkert, du har fået den læst, men så er denne Podcast helt fortrinlig. I fem afsnit læser journalist Anders Haahr Rasmussen og feministisk aktivist Emma Holten den både voldsomt populære og heftigt kritiserede bog sammen med skiftende gæster. Og de gør det faktisk ganske balanceret og nysgerrigt. Det er underholdende og oplysende. Ren Public Service.

Verdens partier mellem rød og sort

Verdens partier mellem rød og sort

Når man taler om international politik, er det altid rart at forsøge at orientere sig lidt på de lokale barometre, inden man vælger hold. New York Times har gjort det let med dette, der noget forenklet forsøger at lave en højre-venstre-akse for verdens store demokratier. Også de danske partier er med. Sjov lille sommerleg, man kan have sig der.

Hvad ville Lenny Kravitz gøre?

Hvad ville Lenny Kravitz gøre?

Hvad tror du egentlig, 90’ernes scor-fisse-verdensmester sådan render rundt og laver? Nå, han har da bare lige købt sig en luksuriøs farm i Brasilien, hvor han producerer økologisk frugt og grøntsager, mens han rider rundt og driver kvæg i en iturevet denim-vest og hvide cowboy-støvler. I hovedbygningen har han indrettet sig med kobberbadekar, væg-til-væg kunst, Andy Warhols egne møbler og et instrument inden for rækkevidde i hvert rum. Det er, hvad Lenny Kravitz går og laver – altså i det hus han har i Brasilien. Han har et par andre også. Se selv.

Spisesedlen

Snæver sejr til Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand. 383 stemte for, mens 327 stemte imod den 60-årige politiker fra det kristenkonservative CDU-parti, som Tysklands kansler, Angela Merkel, også er medlem af. Hun bliver den første kvindelige formand for EU-kommissionen.

Arktiske egne ramt af hede og rekordmange skovbrande. Store dele af Alaska, Sibirien og Canada har været ramt af ualmindeligt høje temperaturer og tørke i maj, juni og juli, hvilket har ført et ekstraordinært højt antal af skov- og naturbrande med sig. Brandene har på en måned udledt ligeså meget CO2, som Sverige gør på et helt år.

Nye skilsmisseregler trækker konflikter i langdrag. Den nye regel skal ligestille forældrene og skåne barnet for konflikt ved at lade barnet have bopæl hos både far og mor de første tre måneder efter skilsmissen, men den foreløbige erfaring hos Mødrehjælpen er, at en del af systemet virker modsat, skriver Politiken. Reglen trådte i kraft den 1. april, og i første halvanden måned med de nye regler modtog Mødrehjælpens rådgivning godt 300 spørgsmål om reglerne. 52 af dem handlede om den delte bopæl.

Berlins bystyre opkøber lejligheder. Det drejer sig om ikke mindre end 670 lejligheder på den historiske Karl-Marx-Allee, der går fra byens centrum til området Friedrichshain i øst, og ifølge borgmester Michael Müller sker det, fordi ”Berlins indbyggere skal fortsat have råd til at bo i byen fremover.” Opkøbet fra private boligselskaber skønnes at koste en lille milliard kroner.

Game of Thrones slår rekord med 32 Emmy-nominerede. Én af de 32 nominerede til tv-seriens svar på the Oscars er den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau for sin rolle som Jaime Lannister i kategorien ‘bedste mandlige birolle’.

Et sidste ord

Ja, det er så dumt, at det måske vil virke, tænkte en colombiansk mand måske, inden han med et halvt kilo kokain gemt under parykken gik igennem den spanske told. Det gjorde det bare ikke. Danmark er i øvrigt EU’s tredjemest kokain-forbrugende land.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12