17. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

DF’s smertefulde teambuilding

Har man brug for lidt god, gammeldags teambuilding (og er man derudover en lidt træls mellemledertype), er der ikke noget som at gå over glødende kul. Oplevelsen af at kunne gøre noget tilsyneladende umuligt – og endda komme uskadt ud af affæren, er virkelig noget, der kan binde hele holdet sammen. Det skader selvfølgelig heller […]

Kære læser

Vejen til selvbestemmelse er lang og stenet

Da socialdemokraten Olaf Scholz og hans nyslåede trafiklysregering indtrådte på Bundestag november sidste år, varslede koalitionen et nybrud i tysk politik. Det tyske bureaukrati skulle støves af – og med en ambitiøs klimapolitik, løfter om sænkelse af stemmealderen og en potentiel legalisering af cannabis, var der ingen tvivl om, at der var kommet en ny […]

Det bedste vi har set

De neoliberale socialdemokrater

De neoliberale socialdemokrater

Interessant analyse af professor i politisk historie Niklas Olsen og postdoc Jesper Vestermark Køber i magasinet Eftertryk: Selv om Mette Frederiksen tidligere har givet udtryk for, at hun ville gøre op med tidligere regeringers neoliberale politik, har hendes regering fortsat den af den sti, som om intet var hændt. Som de skriver: “Den udbredte antagelse om, at partiet er ved at afslutte den neoliberale æra, er en sandhed med modifikationer.“

Uhyggens aften genbesøgt

Uhyggens aften genbesøgt

Weekendavisens fodboldskribent Asker Hedegaard Boye har lavet en “rekonstruktion af et nationalt traume“. Efter at stjernespilleren Christian Eriksen var faldet om med hjertestop i landskampen mod Finland sidste sommer, gik hans chokerede holdkammerater som bekendt på banen og spillede kampen færdig. Dengang forlød det, at landsholdet og Dansk Boldspil-Union mere eller mindre var blevet presset til det af det internationale fodboldforbund Uefa. Men sådan forholder det sig tilsyneladende ikke helt.

Oh Yoko!

Oh Yoko!

“D. 9. marts 1945 fløj en armada bestående af mere end 300 B-29-bombefly 2.400 km tværs over Stillehavet for at angribe Tokyo fra luften. Flyene bar brandbomber, som skulle kastes fra lav højde. Kort efter midnat blev der smidt 65 tons bomber ned over byen.“ Ja, man skulle tro, at det var indledningen på en artikel om Anden Verdenskrig, men den handler om Yoko Ono. Satte berømmelsen, som forholdet til beatlen John Lennon førte med sig, en kæp i hjulet på hendes anseelse som toneangivende konceptkunstner? Ret godt fortalt af Louis Menand i The New Yorker.

Spisesedlen

WTO indgår globale handelsaftaler om fiskeri, sundhed og fødevaresikkerhed. Efter mere end fem dages forhandlinger, der endte med at gå i overtid, blev Verdenshandelsorganisationens 164 medlemmer fredag morgen enige om en række handelsaftaler. “Aftalepakken, som I er nået frem tid, vil gøre en forskel i mange menneskers tilværelse verden over. Den viser, at WTO faktisk er i stand til at håndtere vor tids kriser,“ siger WTO’s generaldirektør, Ngozi Okonjo-Iweala.

Frankrig, Tyskland, Italien og Rumænien støtter Ukraine som kandidatland til EU. Det meddelte den franske præsident Emmanuel Macron torsdag på et fælles pressemøde med de øvrige statsledere samt Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij. “Ukraine tilhører den europæiske familie,“ istemte den tyske kansler Olaf Scholz. De toneangivende lande kommer dermed EU-Kommissionen i forkøbet, der fredag udgiver sin vurdering af, om Ukraine kan få status af kandidatland.

+ “Hvis EU-Kommissionen […] vurderer, at Ukraine er klar til at få kandidatstatus, så er det også noget, vi kan støtte,“ udtalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) torsdag.

De seneste 10 år har der været 29 sager om seksuelle krænkelser i Folkekirken. Det viser en opgørelse over tal fra 2011 til 2021, som Kirkeministeriet har modtaget fra landets stifter ifølge Kristeligt Dagblad. 22 af sagerne handlede om seksuelle krænkelser begået af præster. De resterende syv sager omhandlede krænkelser begået af kirkefunktionærer. På mandag skal landets biskopper drøfte opgørelsen på et møde i Kirkeministeriet.

Europæiske lufthavne begrænser antal af flyvninger og passagerer. Storbritanniens andenstørste lufthavn, Gatwick Airport i London, vil reducere antallet af flyvninger denne sommer på grund af personalemangel i lufthavnen. Schipol-lufthavnen i Amsterdam oplyste kort forinden den britiske udmelding, at den vil sætte et loft over antallet af passagerer hen over sommeren. Det skyldes ligeledes personalemangel.

Klimaaktivister afbryder partilederdebat på Folkemødet. Det skete torsdag aften under en liveudsendelse af DR-programmet Debatten. Aktivisterne fra Extinction Rebellion krævede et reelt klimaborgerting fra scenen på Bornholm. Deres opførsel har efterfølgende mødt kritik fra Pia Kjærsgaard (DF) og partiforperson for De Konservative, Søren Pape Poulsen. Gruppen af aktivister blev vist ned fra scenen af Bornholms Politi, der skriver på Twitter, at “det hele foregik stille og roligt“.

Et sidste ord

Inden længe er det weekend, men først har vi en travl dag foran os. God fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12