17. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nyttige Jesper Larsen’er

Hvis man spørger den kunstige intelligens ChatGPT, hvad “borgerjournalistik” er for noget, kommer den med et bemærkelsesværdigt langt svar. Det er, som om emnet virkelig optager den, og måske vil den også gerne kompensere for sine egne fejl og mangler. Den har det jo med at lyve om stort og småt – man kan aldrig […]

Kære læser

Nordmakedoniens nabokrige

Nordmakedonien har siddet i EU’s venteværelse siden 2005. I mellemtiden er de gået på kompromis med ét naboland og slugt en bitter aftale med et andet. Hvorfor bliver fortiden ved med at spænde ben for landets europæiske fremtid? Det undersøger Føljeton i fjerde afsnit af reportageserien ‘På kanten af EU’.

Det bedste vi har set

Musik til døden

Da det i april kom frem, at den japanske komponist og producer Ryuichi Sakamoto (坂本 龍) var død, 71 år gammel, skrev vi om den spilleliste, Sakamoto engang havde lavet til sin yndlingsrestaurant i New York. Kort fortalt mente komponisten ikke, at restauranten kunne spille intetsigende muzak for sine gæster, så i stedet fik han sammensat 3 timer og 19 minutter med perfekt baggrundsmusik. Men hvad nu hvis man slet ikke skal spise, men snarere lægges i graven? Det havde Ryuichi Sakamoto selvfølgelig også tænkt på. Før sin død lavede han nemlig en sidste spilleliste, der skulle spilles ved hans egen begravelse – og den er nu blevet offentliggjort.

Høj på arbejdslivet 

Høj på arbejdslivet 

“Manglen skyldes både, at produktionskæderne sidste år brød sammen, og at politikere lige nu forsøger at gøre adgangen til den potente pille mere velreguleret. Men den skyldes også, at flere og flere voksne er begyndt at tage Adderall uden måske helt at have brug for det. Sådan en voksen er jeg nu ved at blive. Hvis halvdelen af New York er på speed, vil jeg også være det.” Forhenværende Føljeton-journalist Asta Kongsted skriver hjem fra New York om ADHD-medicinen Adderall, der lokker flere og flere amerikanere med løfter om øget produktivitet – hvis man altså kan udlade at gå helt grassat med tandbørsten.

Pape uden filter

I halvandet år fulgte fotografen Klaus Holsting formanden for De Konservatives Søren Pape Poulsen med en plan om at skildre statsministerkandidatens valgkamp fra nærmeste hold. Partiet og Pape var med på idéen og gav Holsting omfattende adgang til alt fra strategimøder til sommerhusture. I takt med at meningsmålingerne vendte, begyndte Konservative dog også at væve – indtil de helt trak stikket på fotoprojektet få dage før valget. Nu fortæller Klaus Holsting historien til fagbladet Journalisten, der også bringer nogle af billederne af Pape. Vi er særligt glade for det, hvor han har sat startkabler i sin havetraktor.

Spisesedlen

Ukraine tilbageerobrer område nær Bakhmut. Tirsdag kunne Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Maljar, oplyse, at landets styrker har tilbageerobret godt 20 kvadratkilometer nær byen, der er blevet centrum for heftige kampe og en række ukrainske modoffensiver. Også det britiske forsvarsministerium bekræfter, at Ukraine i de seneste dage har gjort taktiske fremskridt omkring Bakhmut.

International koalition skal hjælpe Ukraine med kampfly. Det lover britiske Rishi Sunak og nederlandske Mark Rutte fra Islands hovedstad, Reykjavik, hvor regeringschefer fra Europarådets 46 medlemslande er samlet til topmøde. Der vil være tale om “alt fra træning til anskaffelse af F16-jagerfly”, som det lyder i en pressemeddelelse fra det britiske regeringskontor.

500 mio. kr. er forsvundet fra politiets it-budget. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en aktindsigt i et notat fra Rigspolitiet. Den halve milliard, der i 2021 og 2022 var øremærket en forbedring af forældede it-systemer, er i stedet brugt på coronapandemien og krigen i Ukraine. Rigspolitiet må derfor nu stoppe eller udsætte et stort antal af projekterne, meddelte justitsminister Peter Hummelgaard (S) tirsdag til Folketingets retsudvalg.

Topmøde i Australien aflyst. Det såkaldte Sydney Quad, der skulle have budt på drøftelser mellem Japan, Indien, USA og Australien i næste uge, kommer ikke til at blive afholdt, oplyser Australiens premierminister, Anthony Albanese. I stedet vil de fire lande mødes på sidelinjen ved weekendens G7-topmøde i Hiroshima. Forklaringen lyder, at forhandlinger om USA’s gældsloft forhindrer præsident Joe Biden i at besøge Australien.

Naviair overflytter flyveledere fra Roskilde til Københavns Lufthavn. Håbet er ifølge trafikstyringsselskabet, at man dermed kan mindske antallet af forsinkelser i sommermånederne – uden at bruge flere ekstravagter. Naviair og flyveledernes faglige forening Datca er fortsat i konflikt som følge af manglen på arbejdskraft. Alene i april fik 60.000 passagerer aflyst deres fly i Københavns Lufthavn.

Et sidste ord

Alle kan vel fiske efter lidt kærlighed.

Føljeton flyver bort Kristi himmelfartsdag, men vender tilbage igen fredag. Vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12