17. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sikke en aften

Bortset fra små glimt af lykke var det til at blive vanvittig af at følge kommunalvalgsdækningen på flow-tv tirsdag aften. Det var, som om DR’s spindelvæv af værter og reportere ude i felten ikke helt havde fået snakket om og synkroniseret valgkampsvokabulariet, så der blev gjort umådeligt flittigt brug af floskler og klicheer som “rævekage“, […]

Kære læser

Danmark er blevet mere rødt

Et sjældent dramatisk kommunalvalg blev præget af to hovedtendenser, som også vil skabe en ny dynamik på landsplan: På den ene side er den yderste højrefløj blevet markant svækket, idet Dansk Folkeparti er noget nær kollapset, mens de gamle borgerlige magtpartier har konsolideret sig. På den anden side fik Socialdemokratiet sit dårligste kommunalvalg i nyere […]

Det bedste vi har set

Masseudvandring

Masseudvandring

Det er ikke kun i Danmark, at sygeplejerskernes tålmodighed er ved at være tyndslidt. Næsten en femtedel af det amerikanske sundhedspersonale har sagt deres job op, siden pandemien begyndte, og 12 pct. er blevet fyret. Dertil har to tredjedele af de sygeplejersker, der arbejder med akutte eller “omsorgskritiske“ sygdomme, overvejet at forlade branchen helt. Vil vi virkelig ende sådan? The Atlantic sætter ansigter på de kolde tal.

Forenet igen

Forenet igen

“Victoria bliver ved med at spørge, om far er okay. Jeg vidste det jo ikke. Men hvis han var kommet til skade, vidste jeg, at det var voldsomt.“ Merete Juhl, Danmarks ambassadør i Libanon, sidder i en taxa på vej til sommerhuset, hvor hendes mand har opholdt sig, siden han sidste år blev ramt af to kæmpeeksplosioner i Beiruts havn. “Det minder en om livets skrøbelighed,“ som hun siger til ham i telefonen. DR følger i en ny serie livet som diplomat, der det seneste år har været mere udfordrende end normalt. Første afsnit tegner godt.

De store linjer

De store linjer

Hvis du kun skal læse én artikel om kommunal- og regionsvalget ud over vores, så lad det være den her fra DR. De har sammensat en lækker (og lang) digital fortælling, der giver dig overblik over alle de vigtigste resultater.

Spisesedlen

Alle stemmer fra kommunal- og regionsvalget talt op. Særligt Enhedslisten og De Konservative kan juble over at være gået frem på landsplan, modsat Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. De største vælgerlussinger finder man bl.a. i København, hvor Enhedslisten overhalede Socialdemokratiet, der ellers længe har haft titlen som byens største parti. Alligevel bliver Sophie Hæstorp Andersen (S) overborgmester. Frederiksberg siger samtidig farvel til 112 år som konservativ højborg, når Michael Vindfeldt (S) overtager borgmesterposten ved årsskiftet.

Armenien erklærer våbenhvile med Aserbajdsjan. Aftalen blev ifølge det armenske forsvarsministerium forhandlet på plads af Rusland, efter nye grænsekampe tidligere på ugen brød ud i den omstridte Nagorno-Karabakh-region. Her døde mere end 6.500 mennesker sidste år i en seks uger lang væbnet konflikt, som begge lande beskylder hinanden for at have startet.

Forurening lukker skoler og universiteter i Delhi. Myndighederne i den indiske hovedstad har besluttet at lukke institutionerne på ubestemt tid, efter en giftig tåge de sidste to uger har bredt sig over byen. Tågen består af så mange bittesmå partikler – der kan sætte sig fast i lungerne –  at det af verdenssundhedsorganisationen WHO kategoriseres som “alvorligt“. Byggearbejde er derfor også blevet forbudt, ligesom kun fem ud af byens 11 kulkraftværker må køre.

Tusinder evakueret efter oversvømmelser i Canada. Mindst én person er død, og flere meldes savnet, efter rekordstore mængder nedbør har forårsaget massive oversvømmelser i British Columbia. Det er den samme canadiske provins, som i sommer oplevede ekstreme temperaturer på op til 42,9 grader celsius. Også delstaten Washington i USA er ramt af det kraftige vejr, der har ødelagt motorveje og efterladt flere områder uden strøm.

Økonomisk Ugebrev offentliggør liste over 100 rigeste danskere. Deres formuer er tilsammen næsten tredoblet de sidste 10 år, hvor cirka halvdelen udgøres af de rigeste familier Kirk Kristiansen, Holch Povlsen, Louis-Hansen, Clausen og boet efter Lars Larsen. Samtidig viser tallene, at de rigeste danskere bliver endnu hurtigere rige end dem nederst på top 100-listen.

Et sidste ord

Linie 3 har ikke levet forgæves. Hvem er det nu, der spiller trommer?

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12