17. oktober 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vælgerlede

I et større interview med Dansk Folkepartis tidligere transportordfører og store dansktop-sanger Kim Christiansen introducerede han i weekenden et for os nyt og interessant begreb: Vælgerlede. Kim Christiansen var ikke alene træt af, at han ved sidste valg ikke fik stemmer nok til at komme i Folketinget, han følte sig direkte røvrendt af, at de […]

Kære læser

Kim Jong-un vil have sin egen myte på Paektusan-bjerget

Myten. På grænsen mellem Kina og Nordkorea ligger bjerget Paektusan, der danner rammen om den koreanske stats skabelseshistorie. Ifølge myten var det i dette sneklædte landskab, 2.750 meter over havet, at gudesønnen Hwanung fik en søn med en bjørnekvinde. Sønnen, Dangun, blev grundlæggeren af det første koreanske kongerige. Siden da er der blot kommet flere […]

Spisesedlen

Brexitaftale på plads. EU og den britiske regering er blevet enige om en udtrædelsesaftale. Den britiske premierminister Boris Johnson skriver på Twitter, at ”vi har en god ny aftale, der giver os kontrollen tilbage.” Aftalen skal nu godkendes på dagens EU-topmøde, og herefter skal den godkendes i det britiske parlament. Sidstnævnte har tidligere vist sig svært.

Teledata kan igen bruges i straffesager. Siden midten af august har det ikke været muligt at bruge teledata som bevis i straffesager, fordi der blev afsløret fejl i datasæt i Rigspolitiets Telecenter. Men efter en række nye tiltag og retningslinjer bliver det fra på lørdag igen muligt for anklagerne i de danske retter at bruge teledata.

Trump sender bizart brev til Erdoğan. I brevet lover den amerikanske præsident at ”ødelægge den tyrkiske økonomi”, hvis ikke Tyrkiets invasion i nordsyrien løses fredeligt. ”Lad os lave en god handel. Du har ikke lyst til at være ansvarlig for nedslagtningen af tusindvis af mennesker,” skriver Trump. Han afslutter brevet med ”lad være med at være en hård fyr, lad være at være et fjols. Jeg ringer senere.”

Endnu en nat med optøjer i Barcelona. For tredje nat i træk kom det til voldelige sammenstød mellem separatistiske demonstranter og politiet i den catalonske hovedstad Barcelona. Protesterne kommer, efter spansk højesteret mandag idømte ni separatistledere til mellem ni og 13 års fængsel. Ifølge den spanske regering er 72 politifolk blevet såret efter demonstrationerne mandag og tirsdag.

Parlamentssamling afbrudt i Hong Kong. Hong Kongs politiske leder Carrie Lam forsøgte i dag at svare på spørgsmål til lokalregeringens politiske program for det kommende år, men hun blev afbrudt af protester fra prodemokratiske parlamentsmedlemmer. Parlamentssamlingen måtte flere gange udsættes, mens de vrede parlamentsmedlemmer blev ekspederet ud. Det er anden dag i træk, at der er protester i parlamentet.

Et sidste ord

Trumps vanvittige brev til den tyrkiske præsident gør sig utrolig godt som åbning til en Star Wars-film. Spil nu ikke hård fyr, og vær ikke et fjols. Vi ringer senere – eller udkommer i hvert fald igen i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12