17. oktober 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Der er sket noget særligt i Polen

Nå, men det var da ikke så svært? Og måske var polakkerne også blevet trætte af det højredrejede, nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), der sikkert tillige var begyndt at vise metaltræthed efter otte år ved magten, hvor det har gjort, hvad det kunne for at underminere og politisere landets domstole og i det hele […]

Det bedste vi har set

Alle har godt af at vågne; det bekræfter jo bare, at man stadig er i live. Når det kommer til at være “woke”, er det dog ikke helt til at sige, for hvem alarmklokkerne ringer. For er woke bare et synonym for skinger identitetspolitik, er det et udtryk for øget social bevidsthed, eller har det i virkeligheden noget at gøre med højdekravet i Livgarden?

Ironisk nok gælder det virkelig om at være årvågen, når ordet woke i dag bruges i den offentlige debat. Faktisk er det nok bedst at hoppe direkte under bruseren, så søvnen kan blive vasket ud af øjnene, og woke kan blive begrebsrenset. Det vil vi forsøge at gøre i dag. /David Dragsted

Missede du første lektion i vores efterårskursus om begrebsrens? Så kan du indhente den her.

Hvordan blev woke et skældsord?


Hvordan blev woke et skældsord?

Idéhistoriker Mikkel Thorup har skrevet en glimrende gennemgang af woke-udtrykkets historie og forvandling til skældsord i Vid & Sans. Her kommer han også med følgende, meget vigtige konklusion:

“Køn, seksualitet, race, historie, identitet og offentlighed er komplekse fænomener, der kalder på nuancer i debatten. Derfor er det ekstra uheldigt, at begreber som politisk korrekthed, identitetspolitik og woke, hvis historie faktisk rummer betydelige elementer af ambivalens og ironisk selvbetragtning, nu bruges ensidigt fordømmende og anklagende.

Man kan i øvrigt sige noget lignende om begreber som voldtægtskultur, giftig maskulinitet, statsracisme. Hvis de bliver bredt ud til generalanklager, mister de deres kraft som præcise analyseværktøjer. Hvis alt er racistisk eller patriarkalsk – hvad betyder disse begreber så overhovedet? Vi risikerer i den proces at miste sproglige ressourcer, udtynde begreberne og gøre debatten om disse fænomener fladere, end de og vi fortjener.”

What Does “Woke” Mean, and How Did the Term Become So Powerful?


What Does “Woke” Mean, and How Did the Term Become So Powerful?

Skal det være lyd, har The New Yorker en kort podcast om højrefløjens overtagelse af “woke”.

A history of “wokeness”


A history of “wokeness”

Vox har en meget fin langlæser.

The Origin Of Woke: William Melvin Kelley Is The “Woke” Godfather We Never Acknowledged


The Origin Of Woke: William Melvin Kelley Is The “Woke” Godfather We Never Acknowledged

Og så har mediet Okayplayer en artikelserie i tre afsnit om wokes oprindelse – det begynder med et portræt af William Melvin Kelley.

I morgen skal vi tackle et ord, der i den grad er politisk ombejlet for tiden: “arbejde”. Prøv først at tænke over, om du ser det som positivt eller negativt ladet. Forsøg derefter at vende det om: Hvordan kan du bruge det, så det får den modsatte betydning for dig?

 

Spisesedlen

To svenskere dræbt inden landskamp i Belgien. (TV 2)

Regeringen vil begrænse ret til aktindsigt i offentligt ansattes “rent personlige og personalemæssige forhold”. (DR)

Folkeskoleelever får lavere karakterer efter corona. (Ritzau)

Miljøaktivister opkøber 1500 hektar jord for at stoppe guldmine, der kan udrydde bjørnene i Yellowstone. (The New York Times)

Putin besøger Xi Jinping for første gang siden Ukraine-krigens begyndelse. (Al Jazeera)

Trump får delvis mundkurv på i føderal retssag. (CNN)

Burkina Faso omdøber hovedvej efter den tidligere præsident Thomas Sankara. (Semafor)

Nærsynet

Eskalerende advarsler

Hizbollah påstår at have ramt israelske tanks med guidede missiler. Det er en forlængelse af den sidste uges voldsudveksling, der har fundet sted hen over grænsen mellem Libanon og Israel. Det israelske militær kalder kamphandlingerne “ikke-eskalerende” af det israelske militær, mens Hizbollah beskriver deres som “advarsler”. Begge parter har skiftedes til at angribe militære mål.

I mellemtiden har den iranske udenrigsminister Hossein Amirabdollahian advaret Israel mod at sende deres soldater ind i Gaza. Han varsler, at “modstandsgrupper vil foretage forebyggende aktioner” og henviser til Hizbollah i Sydlibanon, der “ikke [vil] tillade Israel at gøre lige hvad de vil”. Hvis det ikke bare er den iranske regering der igen puster sig op, holder mærkaterne “advarsler” og “ikke-eskalerende” nok ikke så længe.

+ Grænsen mellem Gaza og Egypten er stadig lukket, mens humanitære fornødenheder venter på at komme ind.

++ Grænsebyen Rafah blev mandag aften bombet af Israel.

+++ Hospitalerne i Gaza løber tør for brændstof til strømgeneratorer.

 

Et sidste ord

I morgen skal vi tackle et ord, der i den grad er politisk ombejlet for tiden: “arbejde”. Prøv først at tænke over, om du ser det som positivt eller negativt ladet. Forsøg derefter at vende det om: Hvordan kan du bruge det, så det får den modsatte betydning for dig?

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12