17. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Russisk vindermentalitet

Det kommer på det værst tænkelige tidspunkt: Ruslands præsident, Vladimir Putin, er gået i coronaisolation efter et smitteudbrud i hans stab. Isolationen falder sammen med valget til Statsdumaen, hvor russerne over de næste tre dage skal stemme om de 450 sæder til parlamentet. Bemærkelsesværdigt nok står Forenede Rusland – partiet, der støtter Putin – her […]

Kære læser

Grænser for EU

Hvor står EU efter brexit og coronakrisen? I en ny reportageserie tager Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – temperaturen på EU og Europa anno 2021.

Dette er femte del af serien.

Det bedste vi har set

Hvad er en muslimsk kvinde?

Hvad er en muslimsk kvinde?

Kvinder i islam møder ofte stereotyperne, at de enten må være undertrykt, eller at deres religion rummer et iboende kvindehad. Men lytter du til kvinderne selv (og det skal du, hvis du vil være en god ally), er holdningerne til, hvad det vil sige at være muslimsk kvinde i dag, langt mere mangfoldige og nuancerede end den gængse vestlige fortælling. Onlinemagasinet The Republic, der har base i Nigeria, hjælper dig med at forstå begrebet islamisk feminisme med en læseliste, som rummer alt ”fra sekulære til religiøse, radikale til liberale og unge til gamle” forfattere.

Bundtet, indkastet, karrussellen

Bundtet, indkastet, karrussellen

Smid en hel stak sedler i valgurnen, betal for stemmerne, læs krydset forkert. Weekendavisens Ruslandskorrespondent Andrey Kazankov giver en helt lavpraktisk indføring i, hvordan Kreml gør brug af fuskeværktøjer og snydemetoder for at holde præsident Vladimir Putin ved magten. Artiklen er gammel – nærmere bestemt fra sidste sommers folkeafstemning om de forfatningsændringer, der gav Putin mulighed for at sidde yderligere to valgperioder – men er ikke desto mindre blevet aktuel igen: Det igangværende valg til det russiske parlament lægger over de næste tre dage grundstenene til præsidentens mulige – og ja, nok ret sandsynlige – genvalg i 2024.

Når ingen andre har kunnet

Når ingen andre har kunnet

”Diplomater og medarbejdere fra snesevis af nationer stoppede op, da de i morges kom ind i FN’s Generalforsamling og så, at nattevagten havde efterladt en genial løsning på Israel-Palæstina-konflikten på tavlen […] Han havde angiveligt tegnet et indviklet rutediagram, der viste, hvordan man kan afslutte USA’s militære hegemoni i Israel, afmontere dets apartheidstat og hjælpe de palæstinensiske bestræbelser på selvbestemmelse. ‘Det her er et diplomatisk geni’”. Nyheden fra The Onion, det amerikanske svar på satiremagasinet RokokoPosten, er desværre for god til at være sand.

Spisesedlen

Valget til Statsdumaen begynder. Over de næste tre dage skal russerne stemme om et nyt parlament. Forenede Rusland, der støtter præsident Vladimir Putin, ser ud til at have mistet popularitet, men står alligevel til at vinde flertallet af sæderne: Partiet gør alt, det kan, for at gøre livet svært for oppositionspolitikere og for at forvirre vælgerne. I 2024 er der valg til præsidentposten.

Tusindvis af grunde kan være giftige. I sidste uge offentliggjorde Miljøstyrelsen en liste over 188 steder, der kan være forurenet med det sundhedsskadelige fluorstof PFOS. Den kom, efter 118 borgere i Korsør blev forgiftet efter at have spist kød fra kalve, der har græsset nær en brandskole. Nu tyder det på, at stofferne kan findes på tusinder af grunde, skriver Jyllands-Posten.

Frankrig suspenderer 3.000 ansatte uden løn. I juli lød det fra præsident Emmanuel Macron, at sundhedspersonale havde til den 15. september til at få første dosis coronavaccine. Ellers må de ikke gå på arbejde, og der er ingen kompensation. Ifølge sundhedsminister Olivier Véran har reglerne nu ramt 3.000 medarbejdere, og ”et par dusiner” har sagt deres job helt op.

Frit valg mellem coronavacciner. Fremover kan man selv vælge, om man vil vaccineres med Moderna eller Pfizer-BioNTech. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. ”Vi ved, at nogle borgere har fravalgt vaccination, fordi de gerne selv vil bestemme, hvilken vaccine de skal have”, siger enhedschef Bolette Søborg. Tilbuddet gælder foreløbigt kun ved første stik.

Politi forbereder sig på Trump-demonstration. Tilhængere af USA’s tidligere præsident, Donald Trump, har advaret om et nyt stormløb på kongresbygningen i Washington, D.C., der skal finde sted lørdag. Det amerikanske politi oplyser, at man er i fuldt sikkerhedsberedskab og allerede er i gang med at sætte sikkerhedshegn op, som da Kongressen blev stormet den 6. januar i år.

Et sidste ord

Fyren her virker – i gåseøjne – ret dygtig på en mundharmonika.

God fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12